Görüş Bildir
Haberler
Çağımızın En Büyük Krizlerinden Biri Olan Küresel Isınmaya Odaklanan Filmler

Çağımızın En Büyük Krizlerinden Biri Olan Küresel Isınmaya Odaklanan Filmler

10.10.2021 - 08:00

Küresel ısınma hepimizin hayatını son derece ilgilendiren önemli bir konu. Gündelik hayatın telaşesi yüzünden bazen önemini unutsak da, iklim aktivisti Greta Thunberg'in çıkışı bizleri bir silkeledi ve hayatımızı etkileyen bu konuyu tekrar akıllara getirdi. Bu yaz dünyanın dört bir yanında günlerce süren yangınlar da problemin artık bir krize dönüştüğünü ispat etti. Eğer iklim krizine karşı hemen harekete geçemezsek tüm insanlığı çok zor günler bekliyor. Bu zor günleri tasvir eden pek çok film de var. Gelin, bu yapımları birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. The Steam Experiment (Kaos Teorisi) - IMDb: 3.9

15. The Steam Experiment (Kaos Teorisi) - IMDb: 3.9

Düşüncelerinizi ispatlamak için nasıl bir yol izlersiniz? Tam olarak bu konuyu işleyen The Steam Experiment filminde küresel ısınma alanında çalışmalar yapan bir profesör, küresel ısınmanın insanlığa zararlarını ispatlamak için altı rehineyi zorla buhar odasına kapatıyor. Bu rehineleri kurtarmanın yolu ise profesörün teorilerinin gazetede yayımlanmasından geçiyor. Profesör teorilerini ispatlamak için son derece sıra dışı bir yöntem seçse de, bu konuda geri adım atmayı aklından bile geçirmiyor. Profesörün inadı alt edilebilecek mi?

14. The Thaw (Parazit) - IMDb: 5.2

14. The Thaw (Parazit) - IMDb: 5.2

Kuzey Kutbu'nda çalışmalar yapan araştırmacılar, yüzlerce yıl boyunca hiç bozulmadan saklanmış bir mamut cesedi buluyor. Araştırmacılar mamut üzerinde detaylı inceleme yaptıktan sonra hakkında hiçbir şey bilinmeyen bir paraziti de keşfediyor. Bu parazit türü korkutucu bir hızla çoğalıyor ve bulaştığı konağı tüketene kadar sömürüyor. Bu beladan kurtulmak için ise birilerinin kendisini kurban etmesi gerekiyor. Yüzlerce yıl öteden gelen bir paraziti etkisiz hale getirmek için kim kendini feda edecek?

13. Night Moves (Gece Planı) - IMDb: 6.0

13. Night Moves (Gece Planı) - IMDb: 6.0

Çevreci gençlerin hikayesini izlemeye hazır mısınız? Eski bir denizci olan Harmon, aktivist Dena ve günlerini organik tarımla uğraşarak geçiren Josh'un yolu bir çevre eylemi öncesinde kesişiyor. Bir yandan doğa için çabalayıp bir yandan da kimlik krizleriyle mücadele eden bu üç gencin geçirdiği dönüşümü yakından inceleyen Night Moves'un size pek çok şey katacağından eminiz.

12. The Day After Tomorrow (Yarından Sonra) - IMDb: 6.4

12. The Day After Tomorrow (Yarından Sonra) - IMDb: 6.4

İklim bilimci Jack, Kuzey Kutbu'nda yaptığı incelemede buz katmanının kırıldığına tanık oluyor. Araştırmaları sonucunda ise bunun sebebinin küresel ısınma olduğu noktasına varıyor. Dünya'nın neredeyse yeni bir buzul çağına girmek üzere olduğunu ve bunun tüm dünyayı kasıp kavuracağını anlıyor. Dünyayı sarsabilecek, ses getirebilecek bir çalışmanın sonucunu Jack; uluslararası bir konferansta dile getiriyor fakat amacına ulaşamıyor. Peki insanlık Jack'e bir şans daha verecek mi?

11. An Inconvenient Sequel: Truth to Power (Uygunsuz Gerçek) - IMDb: 6.4

11. An Inconvenient Sequel: Truth to Power (Uygunsuz Gerçek) - IMDb: 6.4

An Inconvenient Sequel Truth to Power, Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore‘un iklim krizi ve küresel ısınmaya dair çalışmalarından kesitler sunuyor. Al Gore'un çabası bu dünyayı başka canlılarla paylaştığımızı hatırlatarak gezegeni korumak için harekete geçmemizi öneriyor. İnsanlık için adeta umut olmayı da başarıyor. Dileriz ki, tüm siyasiler bu konuda en az Al Gore kadar örnek davranışlar sergiler. Çünkü buna gerçekten çok ihtiyacımız var!

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. No Impact Man: The Documentary - IMDb: 6.6

10. No Impact Man: The Documentary - IMDb: 6.6

Domino taşı etkisine inanır mısınız? No Impact Man'da küresel ısınma gibi son derece önemli bir konuda, sadece tek kişinin çabaladığı bir yıllık bir deney ortamı hazırlanıyor. Bir kişinin çabalarının dahi ne kadar etkili olabileceğini gözler önüne seren bu yapımdan sonra insanlığın bakış açısı değişir mi dersiniz?

9. The Age of Stupid (Aptallık Çağı) - IMDb: 7.0

9. The Age of Stupid (Aptallık Çağı) - IMDb: 7.0

Bilim elimizin altındayken iklim krizini neden çözemiyoruz? Aptallık Çağı, yaşadığımız dünyada yarattığımız sorunları ve dünyayı kaybetme noktasına geldiğimizi çarpıcı bir bakış açısıyla gösteriyor. Aklımızı başımıza toplayıp çözüm bulacak mıyız, yoksa umursamadan yolumuza devam mı edeceğiz? Bu şahane yapımı izledikten sonra kesinlikle elinizi taşın altına koymak isteyeceksiniz, bizden söylemesi!

8. Snowpiercer (Kar Küreyici) - IMDb: 7.1

8. Snowpiercer (Kar Küreyici) - IMDb: 7.1

Küresel ısınma, bu hikayenin geçtiği gezegendeki tüm insanlara zor anlar yaşatıyor. Hayatta kalmayı başarabilenler Snowpiercer isimli bir trende yaşamaya başlıyor. Fakat bu trende bir kast sistemi mevcut ve alt tabakanın insanları bütün yaşananlardan sonra bir de üst tabakanın kendilerini hor görmesi ile mücadele ediyor. Snowpiercer'da eşitlik ne zaman hakim olabilir?

7. Soylent Green (1973) - IMDb: 7.1

7. Soylent Green (1973) - IMDb: 7.1

Listemizin en eski yapımıyla karşınızdayız. 1973'te çekilen Soylent Green esasında bir distopik bilim kurgu filmi. New York'un distopik evreninde yaşanan nüfus patlamasının, küresel ısınmanın ve sera etkisinin çarpıcı etkilerini beyaz perdeye taşıyor. Filmin tarihi bize uzak gelse de yaşananlar bir o kadar aynı. Bu durum yaşananlardan ders almadığımızı ve sorunlara çözüm bulamadığımızı mı gösteriyor?

6. An Inconvenient Truth (Uygunsuz Gerçek) - IMDb: 7.4

6. An Inconvenient Truth (Uygunsuz Gerçek) - IMDb: 7.4

Bir zamanlar 'ABD’nin bir sonraki başkanı” olacağı düşünülen eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, bu yapımda küresel ısınmaya dikkat çekmek için bir kampanya yürütüyor. Al Gore'un çabaları sonucunda çevre sorununun fark edilenden çok daha durumda kritik olduğu fark ediliyor. Bilimsel ifadeleri etkili bir biçimde anlatarak kitleleri harekete geçiren bu şahane yapım Melissa Etheridge’in “I Need to Wake Up” şarkısıyla da adeta bütünleşerek seyircilerin kulaklarını bayram ettiriyor. Kaliteli senaryosu ve iddialı parçalarıyla An Inconvenient Truth izleyicilerin beğenilerini ve alkışlarını hak ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Merchants of Doubt (Şüphe Tüccarları) - IMDb: 7.7

5. Merchants of Doubt (Şüphe Tüccarları) - IMDb: 7.7

İklim krizi hakkında maddiyatı öne koyarak bizleri yanlış bilgilendiren insanlara hepimiz aşinayız. Bilimsellikten uzak yaklaşımları ve etik değerlere aykırı tutumlarıyla hem bizi hem de gezegenimizi tehlikeye atıyorlar. Merchants of Doubt ise bu tartışmalı konuya parmak basıyor. Bu konuda bilinçlenmemiz ve savaşabilmemiz için çok kıymetli bir fırsat sunan Merhants of Doubt'ı izlerken, bahsedilen o insanların doğaya ne büyük ölçüde zarar verdiğine tanık olacaksınız.

4. Chasing Ice (2012) - IMDb: 7.8

4. Chasing Ice (2012) - IMDb: 7.8

Chasing Ice, National Geographic fotoğrafçısı olarak görev yapan James Balog ve onun kurmuş olduğu Extreme Ice Survey isimli kurumun küresel ısınma ve iklim değişikliği hakkındaki çalışmalarını seyircisiyle buluşturuyor. Belgesel, kaynakları hor kullanmamızın ve doğanın çığlığına kulak vermeyişimizin adım adım bizi korkutucu sona ulaştıracağını gösteriyor. Her şey tüm çıplaklığıyla ortadayken belki bu çabalar birilerine ilham olur.

3. Cowspiracy: The Sustainability Secret (Cowspiracy- Sürdürülebilirliğin Sırrı) - IMDb: 8.2

3. Cowspiracy: The Sustainability Secret (Cowspiracy- Sürdürülebilirliğin Sırrı) - IMDb: 8.2

Cowspiracy: The Sustainability Secret, hayvancılık sektörünün çevreye etkilerini ve çevreci oluşumların bu konuya dair politikalarını araştırıyor. Bu muazzam yapıt çağımızın temel problemlerinden olan küresel ısınma, su tüketimi ve ormanların katlini tüm çıplaklığıyla bizlere gösteriyor. Konusu hepimizi yakından ilgilendiren bu yapıtı herkesin izlemesi gerekiyor. Umarız ki bir gün doğaya karşı gaddarlığımız yerle bir olur!

2. Before The Flood (Selden Önce) - IMDb: 8.2

2. Before The Flood (Selden Önce) - IMDb: 8.2

Leonardo DiCaprio'nun mükemmel bir oyuncu olmasının yanı sıra bir çevre aktivisti de olduğunu biliyor muydunuz? Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Elçisi olan Leonardo DiCaprio, Before The Flood'un da yapımcısı olarak arzıendam ediyor. İklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda bir yandan markalara ve siyasilere çağrıda bulunurken, bir yandan da bu konular yüzünden mağduriyet yaşayan bölgeleri teker teker ziyaret ediyor. DiCaprio ile birlikte duayen yönetmen Martin Scorsese de elini taşın altına koymaktan çekinmiyor. Bununla birlikte, belgesel ABD ve Çin arasında bitmeyen rekabetin iklim koşullarında bıraktığı yıkıcı etkiyi de bizlere aktarıyor.

1. WALL-E (VOL·İ) - IMDb: 8.4

1. WALL-E (VOL·İ) - IMDb: 8.4

Vol-i dünyayı temizlemek amacıyla üretilen bir robot. Bu sevimli robot işini çok iyi yapmasına rağmen insanların bilinçsizliği yüzünden onların hizmetine yetişemiyor. Asırlar önce bütün insanlar, çevreye gereken değeri vermedikleri için dünya yaşanamaz bir hale geliyor ve tüm insanlar BnL isimli bir mega şirketin ürettiği uzay gemileri ile dünyayı terk ediyor. Dünyadan ayrılmadan önce de Vol-İ dışındaki bütün robotları kapatıyorlar. Yalnızlığa mahkum edilen Vol-İ'nin akıbeti ne olacak?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın