Hamam Felsefesi: Beraber Yıkanma Sanatına Neden İhtiyacımız Var?
Hamam Felsefesi: Beraber Yıkanma Sanatına Neden İhtiyacımız Var?
İnsanlık tarihinin büyük bir bölümünde ve dünyanın birçok bölgesinde yıkanmak beraberce gerçekleştirilen bir eylem olmuştur.
Başta Hindistan olmak üzere Antik Asya'da, yıkanmanın insanın bedenini ve ruhunu arındıran dini bir ritüel olduğuna inanılmıştır. Antik Yunan'da ve Roma'da ise hamamlar eğlenceden, politikaya farklı işlevler görüyordu.
Günümüzde kimi insanlar hamamların yeniden böyle işlevler sergilemesi gerektiğine inanıyorlar. Ayrıntılar için okumaya devam! 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fakat günümüzde hep beraber yıkanmak, modern dünyada pek karşılaşmadığımız bir eylem. Bu gelenek Türkiye, Japonya, İsveç, Finlandiya gibi bazı coğrafyalarda hâlâ yaşıyor şüphesiz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Zaman değişti, Çelik değişti, ee tabii banyo ritüelleri de değişti.
Farklı kültürlerde farklı nitelikleri olsa da komünal yıkanma sanatının en önemli özelliği toplumsal işleviydi.
Kimi insanlar bu toplumsal rolleri gereği hamamların ve komün banyoların yeniden toplumsal yaşamda önem kazanması gerektiğini savunuyorlar.
Bu görüşü savunanlar fiziksel olarak başkalarıyla aynı zaman ve mekânda olmayı kendimize ve çevremizdeki diğer insanlara olan farkındalığımızı arttıracak bir unsur olarak bakıyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tüm dünya tarafından unutulan bir olgu var: Roma Dönemi'nde hamamlar farklı sınıflardan insanların bir araya geldiği ve birlikte yıkandığı yerlerdi.
Kısacası komünal banyo ritüelini savunanlar, geleceğin hamamlarının, eski hamamların tarihî sosyal işlevlerini yeniden yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorlar.
Bizim geleneğimizde de hiç şüphesiz hamamlar büyük bir rol oynadı.
Siz bu görüş için ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
bizim bura da OYLAT kaplıcaları var hamamı hamam yapan her unsu var suyu da yer altından çıkan kaynak sulardan gelir ve gerçekten de şifalıdır.. bura da rekl... Devamını Gör
İnegöl tarafındaydı di mi? Eskişehir yoluna doğru.
Yazı boyunca kulaklarımda çınladı: "Hanım hanım kocanı da getirseydin!"
Ya da "Hanım hanım, kocanı da getirseydin" :)
Bi ara Karataş ya da Karantina hamamına gideyim bari. Epeydir gitmedim :)