Görüş Bildir
Haberler
Gün Geçmiyor ki Dolar Rekor Kırmasın

Gün Geçmiyor ki Dolar Rekor Kırmasın

adem kara
17.01.2014 - 16:15 Son Güncelleme: 17.01.2014 - 18:54

Dolar Rekor Tazeledi!

Merkez Bankası'nın poitika tepkisi vermeyeceği endişesiyle 2,22 lirayı aşarak yeni bir rekor kırdı

Güne dün gördüğü tarihi yüksek seviye olan 2,2125 liraya yakın başlayan dolar, siyasi tansiyon, yükselen kur ve enflasyona Merkez Bankası'nın poitika tepkisi vermeyeceği endişesiyle 2,2210 lirayı aşarak yeni rekor kırdı. Dolar güne 2,2055 liradan başlamıştı.

SEPET DE REKOR KIRDI

Sepet bazında TL (yüzde 50 dolar, yüzde 50 Euro) da 2,6202 seviyesini aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. TEB Stratejisti Erkin Işık, 'Enflasyon beklentilerinde belirgin bir bozulma olması halinde Merkez Bankası'nın ekonomik aktivite görünümündeki bozulmaya karış faiz artışlarından kaçınması daha da zorlaşacaktır' dedi. Merkez Bankası'nın 13 Aralık'ta açıkladığı Aralık ayı beklenti anketinde, 12 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,74, 24 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi yüzde 6,37 seviyesindeydi. Küresel piyasalarda ise ABD'deki ekonomik toparlanmanın güçlü bir şekilde devam etmesi halinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da aynı hızda tahvil alımlarını azaltacağı öngörüsüyle dolar küresel bazda güçlü kalmaya devam ediyor.

NEGATİF AYRIŞMA SÜRÜYOR

Ancak doların değer kazancı nedeniyle TL'deki değer kaybına Merkez Bankası'nın politika tepkisi vermeyeceği ya da veremeyeceği endişesi ve siyasi gelişmeler ise TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmaya devam ediyor.

DOLARIN ENFLASYONA ETKİSİ NASIL OLACAK?

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu doların enflasyon üzerindeki kalıcı etkisinin yüzde 15 olarak hesaplandığını kurda yüzde 10'luk kalıcı kur artışının enflasyona etkisinin yüzde 1.5 olabileceğini belirtti. 'Bu önemli ve olumsuz bir etki' diyen Burak Saltoğlu 'Bu çekirdek enflasyona da yansıyabilecektir. Ancak son yaşanan olayların büyüme ve iç talep üzerindeki azaltıcı etkisini muhtemelen gelecek dönemlerde daha fazla hissedebiliriz. İç talep azalması da enflasyon üzerindeki kur baskısını sınırlayabilir.' diye konuştu.

Finans Gündem

Kaynak: http://www.finansgundem.com/haber/dol...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0