onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
GSS Primi Ne Kadar Olacak? 2022 GSS Prim Hesaplaması ve Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

GSS Primi Ne Kadar Olacak? 2022 GSS Prim Hesaplaması ve Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hacer Tonay
16.12.2021 - 14:24

Vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için oluşturulmuş bir sistem olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri için yeni bir düzenleme geliyor. 2022’de asgari ücretin yükseleceği beklentisiyle birlikte GSS prim ücretleri de artacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim hesaplaması, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı ile birlikte netlik kazanacak. Genel Sağlık Sigortası tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit şartlarda yararlanması için oluşturulmuş bir sistem olarak bilinmektedir. GSS için beklenen yeni prim hesaplaması için meraklı bekleyiş başladı. Peki Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedir? Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim hesaplaması nasıl yapılır? GSS primleri ne kadar olacak? GSS borç sorgulama nasıl ve nereden yapılır? İşte Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında tüm merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2022 asgari ücretin belirlenmesi için yapılan toplantılarda son viraja girilirken Genel Sağlık Sigortası (GSS) için de yeni bir düzenlemeye gidileceği duyuruldu. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte GSS prim hesaplaması da değişecek. Milyonları ilgilendiren GSS ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik. Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedir? Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim hesaplaması nasıl yapılır? GSS primleri ne kadar olacak? GSS borç sorgulama nasıl ve nereden yapılır? GSS ile ilgili en çok sorulan soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir?

Genel Sağlık Sigortası tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden eşit şartlarda yararlanması için oluşturulmuş bir sistem olarak bilinmektedir. 2012 yılından itibaren zorunlu hale getirilen GSS'de çalışan ve çalışmayanlar için ayrı bir yöntem uygulanmaktadır. Çalışan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası her ay işvereni tarafından ödenirken çalışmayan ve 18 yaşını doldurmuş vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kendi tarafından ödenmektedir. Ödemesini yapmayan vatandaşların GSS borcu sistem üzerinde birikmektedir.

Genel Sağlık Sigortası sıkça duyulan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz ve eşit bir şekilde yararlanmak için uygulamaya koyulan Genel Sağlık Sigortası her vatandaşa zorunlu tutulmuştur. 18 yaşına kadar olan çocuklarda Genel Sağlık Sigortası devlet tarafından ödenirken 18 yaş ve üstü çalışan kişilerde işverenleri tarafından ödeniyor. Kişiler eğer 18 yaşını geçmiş okumuyor ve çalışmıyorsa da GSS prim borcunu düzenli olarak ödemek zorundadır. Ödeme yapmadığı taktirde GSS borcu Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinde birikmektedir. GSS borç sorgulama işlemi ise e-Devlet üzerinden birkaç adımda sorgulanabiliyor.

GSS Primleri Ne Kadar Olacak?

GSS Primleri Ne Kadar Olacak?

Genel sağlık sigortası (GSS) primleri 2022 yılı için henüz belli olmadı. 16 Aralık'ta son kez bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti paylaşacak. Asgari ücretin belli olmasıyla birlikte GSS primleri de belirlenecek.

Genel sağlık sigortası; kişilerin ilk başta sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları hâlinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı, ifade etmektedir.

Türkiye’de ikamet eden herkes genel sağlık sigortası kapsamında yer alır. Sigortalı çalışan, devlet memuru olan, kendi nam ve hesabına çalışan, Kurumdan aylık ve gelir alan, isteğe bağlı sigortalı olan, şeref aylığı alan, 65 yaş aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç’ın yazısına göre, asgari ücret zammının ardından değişecek ödeneklerle ilgili yeni bir prim hesaplamasına gidiliyor. Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre herhangi bir işte çalışmayıp, anne veya babasından dolayı “bakmakla yükümlü olunan” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar genel sağlık sigortası (GSS) primlerini kendileri ödüyor. Primini kendileri ödeyenlerin sayısı 7.2 milyon kişiye ulaşıyor. GSS prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında. 2021 yılında aylık 107.3 TL olan GSS primi, asgari ücret yüzde 40 artarsa 150 liraya ulaşacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

GSS Borcu Nasıl ve Nereden Sorgulanır?

GSS Borcu Nasıl ve Nereden Sorgulanır?

2012 yılından itibaren zorunlu hale getirilen Genel Sağlık Sigortası veya bilinen adıyla GSS çalışan ve çalışmayan vatandaşlar için ayrı ödeniyor. Çalışan vatandaşların GSS'si işvereni tarafından ödenirken çalışmayanlar bu ödemeyi kendileri yapmakla yükümlüdürler. GSS borcu sorgulama işlemini yapmak için e-Devlet kapısında birkaç adım izlemeniz yeterli. GSS borç sorgulama için şu adımları takip edin;

  • Öncelikle tarayıcınızdan e-Devlet resmi web sayfasını açın.

  • Ardından çıkan giriş sayfasından kimlik doğrulama işlemlerini yapmadıysanız yapınız,

  • Kimlik doğrulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek 'Giriş' butonuna basın. (Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek bir e-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.)

  • Ardından açılan e-Devlet ana sayfasının en üstünde bulunan arama butonuna basarak 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama (Sosyal Güvenlik Kurumu)' yazıp arama işlemine devam edin.

  • Açılan ekranda Genel Sağlık Sigortanıza dair tüm ayrıntılara ulaşabilir ve kalan GSS prim borcunuzu öğrenebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın