Görüş Bildir
Haberler
Google, Gmail'i Geliştiricilere Açıyor

Google, Gmail'i Geliştiricilere Açıyor

Batuhan
26.06.2014 - 16:14

Google, Gmail'i Geliştiricilere Açıyor

Google, internetteki diğer uygulamaların mailinizdeki bilgileri kullanmasını kolaylaştırmak istiyor.

Şirket bu açıklamasını Çarşamba günü San Francisco'daki geliştiriciler konferansında yaptı. Bu, performans ve diğer uygulamalar için kullanıcının mailindeki içerikleri güçlendirmek isteyen geliştiriciler için Gmail'i bir platforma dönüştürme yolunda atılmış ilk adım olarak görülüyor. Örneğin bir seyahat uygulaması, rezervasyon onayları ve otomatik seyahat programlaması için mail kutunuzu tarayabilecek. Bir harcama uygulaması da benzer şekilde faturalar için mail kutunuzu tarayıp bunları bulut tabanlı hesabınızda dosyalayabilecek.

Mail içeriğine bağlanma fikri yeni değil ve birçok harici uygulama halihazırda kullanıcının izin vermesi durumunda mailleri geliştirebiliyor. Ancak şimdi Google harici geliştiricileri işe dahil etmeyi kolaylaştırmak için API olarak da bilinen yeni bir programlama arayüzü yaratıyor. Şu an uygulamaların çoğu mail servisi ile iletişimini sağlayan IMAP sistemi yaygın olsa kompleks ve Gmail ile çalışabilecek uygulama sayısını sınırlıyor. Yeni API, IMAP yerine kullanılacak. Ancak Google istedikleri takdirde geliştiricilerin hala IMAP sistemini kullanabileceklerini de kaydetti.

Gmail ayrıca şu an mesajların yanında uygun reklamların çıkması için kullanıcıların mail içeriklerini tarıyor. Bu uygulama ilk kez hayata geçirildiğinde bir velvele kopmuş ve şirket bu eleştiri galeyanını ve Microsoft gibi rakiplerinden gelen iğnelemeleri idare etmek zorunda kalmıştı. Üçüncü parti uygulamaların mail içeriklerini taraması ile ilgili ortaya çıkan mahremiyet endişeleri Gmail'in geliştiriciler için bir platform olma başarısını sınırlayabilir. Ancak Gmail'i kullananların çok fazla olması Google ve geliştiriciler için mail bilgilerine ulaşmak oldukça cazip görünüyor. Google Çarşamba günkü açıklamasında kullanıcıların Gmail hesaplarına erişebilmeleri için uygulamalara yetki ve onay vermesi gerekeceğinin altını çizdi.

2012'deki geliştiriciler konferansında Google, Gmail'i kullananların sayısının 425 milyon olduğunu belirtmişti. Bu rakam içerisinde önde gelen 100 üniversitenin 66'sı ve iş dünyasından 5 milyon kullanıcı da bulunuyor. Bu da Gmail'i dünyanın en büyük online hizmetlerinden birisi yapıyor. Bu rakamlara göre Gmail, aylık bir milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip Facebook ile aylık 250 milyon aktif kullanıcısı olan Twitter arasında bir yerde bulunuyor.

Google'ın eski ürün yöneticisi ve Streak şirketinin ortak kurucusu Aleem Mawani konuyla ilgili yorumunda, 'Bu, şu ana kadarki en büyük uygulama platformlarından birisi olabilir. Tüm kullanıcılar ve veriler mevcut' dedi.

IMAP sistemi ile uygulama geliştirmenin 'devasa boyutta zorlu' olması mailin bir platform olarak gelişmesini engelliyor. Mawani, 1970'lerde yaratılan bu sistemin http olarak bilinen hipermetin aktarma protokolü gibi günümüzün modern web iletişim araçlarına uygun olmadığına dikkat çekiyor.

Gmail'i uygulamaların kullanımına olanak sağlayacak şekilde güncelleştirilmesi Google'ın mail hizmetini Microsoft'un Hotmail ve Yahoo 'nun mail hizmetinden ayırma girişimlerinin ilki de değil. Gmail hayata ilk geçtiğinde rakiplerine kıyasla oldukça fazla depolama alanı sunmuş bu da kullanıcıların hızla bu yeni hizmeti tercih etmesinin önünü açmıştı. Mawani, mail hizmeti veren diğerlerinin daha fazla depolama alanı sumaya başlayarak Gmail'i takip etmeleri gibi Gmail'in IMAP sisteminden uzaklaşma yönünde attığı adımı takip edebileceklerini belirtiyor.

Mail veri analiz şirketi Return Path'in tüketici ve geliştirici çözümlerinden sorumlu müdürü Alex Jones, daha fazla geliştiricinin Gmail uygulamalarını kullanmaya teşvik edilmesi durumunda daha fazla tüketicinin de bu hizmeti kullanabileceğini söyledi.

Jones yorumunda, 'Gmail herkesin mail kutusu tercihi olmak istiyor. Eğer kullanıcılar ve geliştiriciler için güçlü bir platform yapabilirlerse rakip hizmetlerde kalmanın nedeni de kalmayacak.' dedi.

Gmail API sistemini kullanarak Streak, kullanıcının mail kutusunun üst tarafına bir erteleme düğmesi yerleştiriyor. Eğer kullanıcı, mail okuyacak zamanı yoksa, bu düğmeye tıklayarak mesajı arşive alıyor ve belirlediği bir zamanda okumak için mail kutusunun üzerine çekiyor.

Geliştiriciler Gmail'in bu potansiyelinden heyecan duysa da mail hizmeti kullanıcılar hakkında çok fazla kişisel bilgi barındırıyor. Bu nedenle üçüncü partiler ile bilgilerin paylaşımının dikkatli bir şekilde idare edilmesi gerekiyor.

Yeni Google API buna yardımcı olabilir. IMAP ile geliştiriciler, uygulamalarının çalışabilmesi için kullanıcının tüm mesajlarına erişmek zorundaydı. Uygulama belirli bir veriye ihtiyaç duysa da durum değişmiyordu. Yeni API geliştiricilerin yalnızca ihtiyaç duyduğu bilgilere erişimini sağlıyor. Örneğin bir uygulama kullanıcı adına mail gönderecekse bu uygulama maili okumak zorunda kalmıyor. Geliştiriciler uygulamayı yalnızca gönderi yapacak şekilde sınırlayabiliyor.

Mawani, IMAP ile ilgili daha az mahremiyet endişesi bulunduğuna dikkat çekiyor.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0