Görüş Bildir
Haberler
Ghosting Nedir? Bir Duygusal Şiddet Olan Ghosting Nasıl Anlaşılır?

Ghosting Nedir? Bir Duygusal Şiddet Olan Ghosting Nasıl Anlaşılır?

'Bir anda mesajlarıma cevap vermemeye başladı. Adeta hayalet oldu.' diyorsanız, karşınızdaki kişi size ghosting uygulamış demektir. Yani, bir anda sizi görmezden gelmeye başlamış, herhangi bir gerekçe göstermeden, açıklama yapma gereksinimi duymadan ilişkinize son vermiştir. Peki ghosting nasıl anlaşılır? Ghosting nasıl atlatılır? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her şey bir anda oldu!

Her şey bir anda oldu!

İkili ilişkilerin sağlam temeller üzerine inşa edilebilmesi için sağlıklı iletişim şarttır. Sağlıklı iletişim sayesinde bireylerin birbirine olan duygusal bağı kuvvetlenir, bireylerin empati duyguları gelişir. Fakat bazı durumlarda bireyler henüz ilişki kurma başlangıcındayken sorunlarla karşılaşırlar. Bu sorunlara genel olarak flört şiddeti diyebiliriz. Şiddet dediğimiz olay, sadece fiziksel şiddet olarak algılanmamalı. Bireylerin birbirlerine uyguladıkları duygusal baskılar da birer psikolojik şiddettir. Ghosting ise bu psikolojik şiddetlerin belki de en yaygın olanıdır.

Ghosting nasıl anlaşılır?

Ghosting nasıl anlaşılır?

Ghosting uygulayan kişiler genellikle yüzleşmekten korkan kişilerdir. Kendi duygularını ifade edemeyen kişiliklerdir. Eğer karşınızdaki kişi aşağıdakileri yapıyorsa, size ghosting uygulamaya başlamış olabilir:

  • Plan yaparken size söz hakkı vermiyorsa.

  • Sizin yaptığınız planlara mazeret bulup iptal ediyorsa.

  • Kişisel hayatını paylaşmıyorsa.

  • Arkadaşlarıyla ve ailesiyle sizi tanıştırmak istemiyorsa.

  • Muhabbetin ilerlemesi için hiçbir çaba sarf etmiyorsa.

Ghostingi durdurmak için bireyler ilişkinin başında dikkatli olmalıdır. İlişkinin başlarında bireylerin kendi sınırlarını koruması önemlidir. Ayrıca partnerinizi çok fazla idealize etmek, sizin için yararlı olmayacaktır. Her insanın kusuru vardır, unutmayın.

'Ghostlanan' kişi

'Ghostlanan' kişi

Ghostlanan kişi, yani bir anda habersizce ortada bırakılan kişi bu durumdan oldukça etkilenir. Kişi yoğun bir hayal kırıklığı yaşar, korku ve stres düzeyi artar. Özellikle çocukluk travmaları veya atlatamadığı başka olaylar varsa bu kişi terk edilme, yalnız kalma konusunda regrese olur. Yani bu konularda birey, bir adım geriye düşer. Kendisini değersiz hissetmeye, öfke duymaya, kendisini sorgulamaya, suçu kendisinde aramaya başlar. 

Yoğun duygusal dönemin ardından ise fiziksel ve psikolojik birtakım rahatsızlıklar baş gösterebilir. Anksiyete, uyku problemleri, depresyon, yeme bozukluklukları ortaya çıkabilir. Kişinin ileride kuracağı da ilişkileri de derinden etkilenir.

Ne yapmalı?

Ne yapmalı?

Ghostinge maruz kalan kişinin aklında hala soru işaretleri varsa, bir açık kapı bırakmamak adına kendisi ilişkiyi ciddi bir şekilde sonlandırmalıdır. İlişkide neler olup bittiğini anlamak adına bir adım geriye çekilip ilişkiyi gözden geçirmesi faydalı olacaktır. Bu noktada kişi kendisini fazla yıpratmamalıdır. İlişkiden haberdar olan yakın çevreden yardım almak yararlı olabilir.

Eğer kişi bu olaydan çok fazla etkilenmişse kişinin geçmişine dönüp bakmakta fayda var. Eğer birey geçmişinde de aynı olayları yaşamışsa, örneğin anne-babasıyla ayrı kalmışsa veya eski partnerleri tarafından acıklı bir şekilde terk edilmişse, kişide dışlanma veya terk edilme korkusu oluşmuş olabilir. Bu durumlarda ghosting bireyleri çok daha derinden etkiler. 

Bireyler bu konuda kendilerini yalnız hissettiklerinde, bir çözüm bulamadıklarında psikolojik destek almayı düşünebilirler. Eğer 'ghosting' korkusunu yenemezlerse, bir sonraki ilişkilerinde de sağlam temeller atmakta zorlanırlar.

Bu içeriklerimizi de beğenebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?