onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gelecek 10 Yılı Şekillendirecek 10 Sosyal ve Teknolojik Trend

Gelecek 10 Yılı Şekillendirecek 10 Sosyal ve Teknolojik Trend

Arslan Ural Karabağlı
10.12.2014 - 20:33 Son Güncelleme: 11.12.2014 - 16:58

Büyük veya küçük, her yeni buluş sayesinde, toplumlar devrimsel değişimlerine kendiliğinden devam ediyorlar. Ve bu yüzden, artık hiç bir şeye, "hayal ürünü" gözüyle bakmıyoruz.

10 yıl kadar önce, 'sürücüsüz elektrikli arabalar, dijital para birimleri ve derin deniz madenciliği' gibi fikirler, insanlara birer bilim kurgu filmi senaryosu gibi gözüküyordu. Şimdi geldiğimiz nokta ise; sosyal, ekonomik ve teknolojik değişimlerin ne denli hızlı geliştiğinin bir göstergesidir. Çünkü düne kadar imkansız gibi gözüken bu yaratıcı fikirlerin, tek tek gerçeğe dönüştüğüne hep birlikte şahit oluyoruz. Bitcoin'in kullanıma geçmesi ya da BM'nin bazı şirketlere derin deniz madenciliği için lisans vermesi, bunlara örnektir.     

Listemizdeki trendlerin bir çoğunun gelecek 10 yıl içerisinde günlük hayatımızın birer parçası olacağına emin olabilirsiniz...

Kaynak: http://www.forbes.com/sites/sarwantsi...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. İnternet

1. İnternet

2020 yılına gelindiğinde dünyada internet kullananların sayısının 5 milyarı bulması bekleniyor. Bu kullanıcıların yarısından fazlasının erişimlerini elde taşınır cihazlarla sağlayacağı ve 80 milyar cihazın  internet bağlı olacağı ön görülüyor.  Frost & Sullivan tarafından literatüre 'bağlantılı yaşam' olarak giren, bu bağlanırlık; günlük yaşantılarımıza farklı, benzersiz ve aynı zamanda da kusursuz deneyimler katacak.    

'Bağlantılı yaşam'; günlük yaşamlarımıza dijital asistanların dahil olmasıyla; 'kusursuzca çalan bir şarkı gibi', banliyölerdeki evlerimizin kapılarını kapattığımız andan, arabalarımızla şehirdeki iş yerlerimize gidene kadar, istediğimiz her an ve her yerden erişebileceğimiz, içinde her şeyin olduğu bir bulut gibi, rehberlik edecek. 

Günlük deneyimlerimizi, (enerji verimliliği sağlayan) akıllı aydınlatma, mobil iş çözümleri ve akıllı devlet gibi hizmetleri mümkün kılan yeni sınıf teknolojiler biçimlendirip, yön verecekler.

Bu bağlanırlık; bugün hali hazırda kullanılan; hassas analizler, açık inovasyon, yeni işletme sigortası modelleri, kişiye özgü pazarlama ve ilaçlar gibi, piyasalarda yeni ürünlere ve hizmetlere fırsat yaratan, büyük kaynak benzeri diğer alt trendleri de harekete geçirecektir.

2. Tuğla ve tıkla

2. Tuğla ve tıkla

2020 yılına gelindiğinde, 'tuğla ve tıkla' tarzı pazarlama modelinin, geleceğin ticaret formu haline gelmesi ve her bir perakendecinin, hem çevrimiçi hem de fiziksel olarak varlık ve faaliyet gösterdiği bir dijital kimliğe sahip olması bekleniyor. 

2025 yılına gelindiğinde ise, gelişmiş sanal pazarların, marketlerin ve 'tuğla ve tıkla' satış modellerinin ortaya çıkması sonucunda, Global B2C (İşletmeden halka) satışlarının neredeyse %19'unun online olarak gerçekleşeceği ve gerçekleşen satışların hacminin 4.3$ trilyon dolara ulaşacağı ön görülüyor.  

Yaşanacak bu gelişmelerin bir diğer mikro etkisi de, şirketlerin tüketicilerine odaklanarak; onlara kusursuz bir çevrimiçi/dışı kullanım macerasını ve benzersiz kişisel tüketim deneyimini, hizmet veya ürünlerin kullanım süreleri içerisinde yaratması olacaktır.  

Not: Tuğla ve Tıkla' e-ticarette bir şirketin geleneksel “tuğla ve topla” stratejisinden farklı olarak hem çevrimiçi hem de fiziksel olarak varlık ve faaliyet göstermesine dayalı işletme stratejisi modeline denir.

3. Ulaşım

3. Ulaşım

Gelecekte insanlar ve organizasyonlar, A noktasından B noktasına giderken; arabaların daha geniş bir ulaşım ağının bütünleyici bir parçası olduğu, çok çeşitli modellerdeki ulaşım sistemlerinde, bir biletle veya üyelikle sağlanan, akıllı teknolojiler ile bütünleşik, kusursuz bir kişisel seyahati talep edecekler.

4. Kentleşme

4. Kentleşme

Mahatma Gandhi bir keresinde, ' Hindistan'ı şehirlerde değil, onu oluşturan 700.000 köyde bulabilirsiniz' demiştir. Bu tanım 19. yy için doğru kabul edilebilirdi. Ama 21. yy'in konusu bu olmayacak. Çünkü bu yüzyılda şehirlerin genişleyerek birer mega şehirlere dönüştüğüne şahit oluyoruz. Hatta salt mega şehirlere değil, mega bölgelere ve koridorlara dönüşüyorlar. Tıpkı Boston ve Washington D.C gibi. Bu iki mega koridor 2025 yılına gelindiğinde, 58.2 milyona ulaşacak nüfuslarıyla, Birleşik Devletler G.S.M.H'sının %20'sini üretiyor olacaklar.    

Bu şehirler o denli büyüyecekler ki; Şirketler onları yatırım için odaklanılacak anahtar merkezler olarak kabul edecekler. Hatta şehirleri birer 'müşteri' olarak kabul etmeyi , tıpkı daha önceleri ülkeleri gördükleri gibi  stratejilerinin merkezine koyacaklar. Bazı belediye başkanları, ülke ekonomilerine 'Seoul, Bogota ve Brüksel örneklerinde görüldüğü gibi' büyük katkılar sağlamaya devam ederken, BM' de koltuk sahibi olmayı bile talep edebilecekler.  

5. Sosyal trendler

5. Sosyal trendler

Gelecekteki toplumumuzu; orta sınıfın yükselişi, tersine beyin göçü, helal ekonomi, çok kültürlü toplum, Hindistan gibi ülkelerde geleneksel politik değişiklikleri, Çin'de tek çocuk politikasının ve Hukou sisteminin yürürlükten kaldırılması, yaşlanan nüfuslar ve kadınların güçlendirilmesi gibi Y- Jenerasyonuna ait bazı sosyo-ekonomik toplumsal trendler belirleyecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Sağlık

6. Sağlık

Şayet uzun süreli iktisadi dalgalanmaların mantığını anlarsak, bu bizlere 2050 ve hatta daha ötesine uzanacak, mega bir döngünün, tüm yolunu aralar.   

Gelişmiş dünyadaki bir ülke; G.S.M.H'sının %20'sini etki altına alan sağlık hizmetleri harcamaları karşılamakta zorlandığı an 'sağlık hizmetleri'nin tanımı da değişecek. Önleyici tedavi ve teşhis odaklı tedaviler yerlerini zihnin, vücudun ve ruhun sıhhati odaklı olanlara bırakacak.

7. Sıfıra doğru değişmek

7. Sıfıra doğru değişmek

Sıfıra doğru değişmek aslında 'Sıfır Konsepti'nin mega bir vizyonudur. Bu vizyona göre tüm dünya odağını sosyal değişimi kapımıza kadar getiren ürünler ve teknolojiler geliştirmeye kaydırır.  

Örnekle; Sıfır emisyon değerlerine, sıfır kaza oranına ve sıfır ölüm oranına sahip otomobillerimiz olur.  Şehirlerin ve binaların karbon nötr ( karbon yayılımı yapmayan) olması istenir. Tıpkı Kopenhag'ın dünyanın ilk karbon nötr başkenti olmaya çalıştığı gibi. Hatta öyle bir şehirse bir insan bir bardak karbon nötr bira içebilir ve geceyi karbon nötr bir otelde geçirebilir. 

Dünya çapında birçok organizasyon şimdiden bu konuya el attılar. Yakın zamanda Atos adlı bir şirket 'sıfır e-posta', 'sıfır gelen kutusu' stratejisi geliştirdiğini açıkladı.

8. Akıllı yeşil

8. Akıllı yeşil

Geçtiğimiz 10 yılın mega trendi olan 'yeşil', gelecekte önemini devam ettirdiği sürece, akıllı ürünlerdeki değişim sürmeye devam edecek. Bu sayede cihazlar; sezgi, veri işleme, raporlama ve düzeltici eylem gibi yeni yeteneklere de kavuşacak.  

Tüm çevremizde, kıyafetlerden tutun, saatlere, telefonlara, binalara ve şehirlere kadar akıllı ürünler olacak.  Bilhassa endüstriyel gelişmelerle sıçrayışa geçen akıllı şehir pazarının büyüklüğünün 2020 yılında 1.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyük pazarın içinde yer alacak katılımcıların eko-sistemde, 4 farklı rolden en az birini ya da fazlasını oynaması ön görülüyor. Bunlar da: 

1-) Hizmet sağlayanlar

2-) Ağ operatörleri

3-)Ürün tedarikçileri

4-)Yönetimli hizmet sağlayıcılar

9. Paranın karşılığı

9. Paranın karşılığı

Gelecekte, 4 milyar insanın oluşturacağı bir global orta-sınıfın ve internete sürekli bağlı 5 milyarlık topluluğun ortaya çıkması, girişimcilerin ve işletmelerin 'bir koy, üç kazan' olarak da bilinen konsepti uygulamasına olanak sağlayacak.  

Bu konsept, adı üzerinde; şirketlerin; aynı ürünü ya da hizmeti, tek bir platform (internet gibi) ya da gelişmekte olan uygun maliyetli bir strateji kanalı vasıtasıyla, hem kalkınan hem de kalkınmış ülkelerdeki tüketicilere, üretip satmasıdır.  

'Paranın karşılığı' iş modelinin en ilgi çekici özelliği, modelin inovasyonunu; 'kitlelere 'düşük maliyetli uçuşlardan- fiyatı düşük sağlık ürünlerine kadar' sağlayan çok çeşitli sektörlerin arasından alması ve işletmenizi ilk günden itibaren global pazara göre ayarlamasıdır.

10. Enerjinin geleceği

10. Enerjinin geleceği

Enerji endüstrisi, daha etkin ve çevre dostu çözümler geliştirmek için ilgili birkaç endüstri ile bir noktada buluşacak. Bu alanda göreceğimiz anahtar trendler; akıllı dağıtım şebekeleri, geleceğin 'enerji internet'i ve Birleşik devletlerdeki kaya gazı olacaktır. 2030'lu yıllarda, kaya gazı kullanımının toplam oranın %40'ını aşması bekleniyor. Derin deniz petrol sondajlarının ise global üretimin %20'sini oluşturmasının, beraberinde derin deniz madenciliğinde kullanılacak yeni teknolojilerin önünü açması hedefleniyor. 

Gelecekte, Elektrikli arabalara güç aktarmakta kullanılan mikro güç şebekelerine, enerji depolama teknolojilerine ve muhtemelen yörüngede ürettiği güneş enerjisini dünyaya ışınlayan uydulara da şahit olacağız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam