Geçmişten Günümüze Büyük Tartışmalara Neden Olan Fahişeliğin Şaşırtan Tarihi
Günümüzde dünyanın bazı bölgelerinde tabu ve yasadışı olarak, kimilerinde ise denetim altında ve yasal kabul ediliyor fahişelik... Peki fahişelik nasıl ortaya çıktı ve tarih boyunca nasıl bir dönüşüm yaşadı? Hangi faktörler fahişeliği kutsal bir meslek olmaktan ahlaksız bir pratiğe evriltti? Fahişeliğin tarihini, elimden geldiğince keyifli anlatmaya çalışacağım.
İnsanlığın, kültürün olduğu her dönemde ve her medeniyette fuhuş izlerine rastlanıyor.
Inanna, aynı zamanda bereket tanrıçası olduğu için bu tapınakların büyük bölümü Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunuyor.
Fakat bu pratikler zamanla tapınakların doğum, doğum kontrol ve cinsellikle ilgili önemli eğitim merkezleri olmasını sağladı.
Tüm bu batıl ve mitolojik hikayesinden soyutlandığında ise, Antik Ortadoğu kültüründe fahişeliğin ve fuhuşun, toplumsal hayatta çok önemli düzen kurucu/koruyucu bir yeri olduğu söylenebilir.
Ortadoğu’da durum böyleyken Batı medeniyetinin beşiği Antik Yunan’da da benzer pratiklere rastlanıyordu.
Kutsanmaktan Lanetlenmeye
Günümüzde dünyanın kimi bölgelerinde tabu ve yasadışı, kimilerinde ise denetime tabi ve yasal.
Bu bölümde ise fahişeliğin bir uçtan diğer uca, kutsallıktan lanetlenmeye doğru giden hikayesine kısa bir bakış atacağız.
Ne oldu? Toplum yapısında ne değişti?
Daha doğru bir şekilde ifade etmek gerekirse: “Güç dengeleri nasıl değişti de fahişelik kutsanmamaya ve hatta lanetlenmeye başladı?”
Aslında bu soruya verilebilecek en kısa cevap “tek tanrılı inançların ortaya çıkması ve yayılmasıyla beraber pagan inançlara ait ne varsa toplumsal hafızadan silinmeye çalışıldığı için fahişelik de lanetlenmeye başlandı.”
Bugün, tam olarak neden olduğu bile bilinmeden, dogmatik bir bağnazlıkla fahişelerin, siyaseten doğru bir tabirle seks işçilerinin, hem toplumsal hayattan hem de ekonomiden dışlanmasının temelleri bu zamanlara dayanıyor.
Yaratılış Kitabı‘nda (ilk İncil) fuhuşla ilgili ilk bölüm, Yahuda‘nın, oğlu Er‘le evlendirmek için Tamar‘ın başlık parasını ödediği 38. bölüm.
Bu hikayeye göre, kadının üretkenliği (özellikle erkek çocuk doğurması) onun toplumsal statüsünü de belirliyor.
Kenan çevresinde panteist ve paganist inanışlara ait tapınakların çoğalmasıyla seks ticareti gittikçe yoğunlaştı.
Kutsal fahişelere en ağır darbeyi ise Roma İmparatoru Konstantin vurdu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Arkadaşın saçmalıklarını özet geçeyim, "Tanrı yok, dinler yalan, fahişelere tapın."
Bunu anlayabilmek için kaç şişe devirdin arkadaşım benim de ihtiyacım var da bu kafaya?
Medeniyeti başlatan samiler zaten.Genetik yapısı BAE ile uyuşuyor Sümerlerin. Akadlar Babilliler Asurlar zaten sami.Bunlar ilk medeniyetler.Göçebe hayvancı k... Devamını Gör
fahişeliğin anlamı daha başka bence ..