Görüş Bildir
Haberler
Gazetecilerden Başbakanlık İçin Tahminler

Gazetecilerden Başbakanlık İçin Tahminler

Fatih UZUN
03.05.2014 - 20:39

Erdoğan, Çankaya Köşkü'ne çıkarsa yerine kim başbakan ve parti başkanı olacak? Buna dair ihtimalleri sorduğumuz gazeteciler farklı senaryolar çizdi.

Avni Özgürel: Binali Yıldırım

Tayyip Bey'in cumhurbaşkanı olması halinde AK Parti’de herhalde isim üzerinde ittifak edeceklerdir. Ama Tayyip Erdoğan ile daha uyumlu çalışabilecek, daha icracı bir başbakan olacaktır bu. Tayyip Erdoğan tarzı siyaset üretmekten ziyade icracı, daha projeci bir ismin başbakan olması beklentidir. Teknik bakanların hepsi olabilir ama bana göre Binali Yıldırım olabilir. İki tarz insan var partide zaten. Bir tarz Ahmet Davutoğlu gibidir. Bir tarz da Binali Yıldırım gibidir. Ahmet Davutoğlu gibi bir tarz uluslararası siyasete ağırlıklı ve farklı yaklaşan bir başbakanlık demektir. Bir de Binali Yıldırım gibi daha kalkınmacı ve projeci bir isim olabilir. 3 dönem kuralı genel başkanlığa engel değil.

Oral Çalışlar: Numan Kurtulmuş

Çeşitli adaylar var. Bir tanesi Abdullah Gül tabii ki. Yahut da Başbakan’ın işaret edeceği isim olacak. Binali Yıldırım gibi icraat yapan bir isim ön plana da çıkabilirdi. Ali Babacan da olabilirdi ancak o da Binali Yıldırım gibi siyaset dönemini kapatıyor. 3 dönem kuralını genel başkan için de uygulayacaklardır. 3 dönemi doldurmamış olan Numan Kurtulmuş belki olabilir.

Ali Bulaç: Abdullah Gül

İdeal olan Abdullah Gül’ün başbakan olmasıdır. Dolayısıyla Sayın Abdullah Gül ile Sayın Başbakan’ın bugün yer değiştirmesi söz konusu. Fakat burada bir problem de olabilir. Bugünkü Cumhurbaşkanı’nın yetkileriyle eğer Sayın Erdoğan yetinecekse bu ideal bir çözüm olur Türkiye için. Ama seçimle başa gelen ilk cumhurbaşkanı olacağından ve Sayın Erdoğan bütün yetkilerini kullanmak isteyeceğinden, burada yeni cumhurbaşkanı ve başbakan arasında zorunlu olarak bazı gerilimler yaşanabilir. Bu da Türkiye için iyi olmaz. Bana göre en ideal olanı bugünkü yetkileriyle yetinen Sayın Erdoğan’ın çıkması ve tam yetkili kılınmış başbakan sıfatıyla da Sayın Abdullah Gül’ün partinin ve yürütmenin başına geçmesidir. Bunun yerine Erdoğan siyaset yapma işini sürdürebilir ve cumhurbaşkanlığı için icraatçı bir isim de olabilir ve bu isim için de Numan Kurtulmuş düşünülüyor. Fakat bu parti içerisinde üzerinde mutabakata varılabilecek bir seçim gibi görünmüyor.

Cevat Öneş: Abdullah Gül

Son gelişmeler Erdoğan’ın şahsen cumhurbaşkanlığına çıkmak istediğini gösteriyor. Tabii ki başbakanlığa AK Parti’de genel kurul yapılıncaya kadar geçici bir adayla devam ettirilecektir. Zaten başka bir alternatifi yok. Abdullah Gül’ün parti üzerindeki toparlayıcılığı önemli. Abdullah Gül’ün kongre ile gelebileceği işaretlerini veriyor gelişmeler. Her şey düşünülebilir ama AK Parti’nin toparlayıcı olarak birliğini devam ettirmesi bakımından Abdullah Gül’ün kongre ile birlikte daha şanslı olabileceği görünüyor.

Nihal Bengisu Karaca: Abdullah Gül ya da Ahmet Davutoğlu

Başbakan, 3 dönemi doldurmamış biri olacaktır ya da 3 dönem kuralının ve seçim sisteminin devamı kararı ile kritik ve kaotik bir sonuca yol açmayacak, mevcut durumun devamından yana olan sistemlerin seçilmesi, belki de Abdullah Gül’ün o mevcut şartlarda siyaseti düşünmüyorum cümlesinin esnemesine yol açacaktır. Belki istişare edilen tam da budur. Belki birkaç gün sonra Abdullah Gül’den siyasete sıcak baktığına dair başka ifadeler duyabiliriz. Önce on aylık geçici biri seçilecek ama o değil mevzu. Bayburt formülü gibi yöntemlerle başbakan olabilir. O gün geldiğinde Gül siyaseti düşünecek belki. Başka bir isim olarak da hep ismi geçen Davutoğlu var. O da AK Parti tabanı ve kurmayları arasında ismi pekâlâ aday olabilecek isimlerin arasında geçiyor. Bir hayli seveni ve destekleyeni var. O da düşünülebilir.

Belki genel olarak 3 dönem kuralı kalkmaz, Erdoğan için kalkabilir gibi bir senaryo da konuşuluyordu ama kararın sunumu ve lanse edilişi öyle olacakmış görünümü vermedi. Anket ve istişarelerle alındı bu karar. Bu demektir ki Erdoğan Çankaya’ya gidiyor. O anket ve istişarelerden bağımsız düşünecek olursak bu 3 dönem kuralı Erdoğan için geçerli olmayacak düşüncesi mümkün olabilirdi. 3 dönem yasağı kalkacak idiyse herkes için kalkardı diye düşünüyorum.

  • aljazeera.com.tr
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/bas...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0