Görüş Bildir
Haberler
Filmmor, Bilge Olgaç'ı Selamlıyor

Filmmor, Bilge Olgaç'ı Selamlıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Filmmor Bilge Olgaç'ı Selamlıyor

'Sinema aşk gibi. Ben sinemacı olmasaydım ölmüştüm diyorum. O benim hayat kıvılcımım oldu. Ben başladığımda tek başıma idim, kadın asistanımız bile yoktu. Biraz zorlandım ama bu bende kaldı. Erkek arkadaşlarıma bunu yansıtmadım. Fakat burada bir hata yaptım. Yıllar sonra diğer kadın arkadaşlar bizim kervanımıza katılınca anladım. Ben onlara, erkeklere benzemeye çalıştım, aksamayayım aralarında diye. Oysa kadın kalıp bunu kabul ettirmek belki daha doğruydu. Ama o şartlarda bana o daha uygun geldi.' - Bilge Olgaç-

15 Mart'ta başlayacak olan 12. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, Türkiye sinemasının en çok film yönetmiş kadın yönetmeni Bilge Olgaç 'ı, ölümünün 20. yılında özel bir bölümle selamlıyor.

Cahide Sonku, Nuran Şener ve Feyturiye Esen’den sonra, Türkiye sinemasının dördüncü kadın yönetmeni olan Bilge Olgaç festivalde Açlık (1974), İpekçe (1987) ve Kaşık Düşmanı (1984) filmleri ve bir panelle anılıyor.

Perihan Savaş ve Füsun Demirel 'in konuşmacı olduğu panel 'de olacak.

1940 yılında Kırklareli Vize’de doğan Bilge Olgaç, 1962 yılında senaryosunu yazdığı Kısmetin En Güzeli filminde Memduh Ün’ün asistanlığını yaparak sinemaya başladı.

1965’te, ilk filmi Üçünüzü de Mıhlarım dahil, dört film yaptı.

1980 öncesi, ona Adana Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülü de getiren Linç filmi ile yönetmen olarak adını duyurdu.

Senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı 1975 tarihli Bir Gün Mutlaka en tartışmalı filmi oldu. Sansürden, bazı sahnelerin kesilmesi koşuluyla ve Danıştay kararıyla kurtuldu.

Avantür filmlerle başladığı sinema yolculuğunu toplumsal sorunlara, sınıfsal ve ekonomik koşullarla ilişkili gördüğü kadın sorunlarına eğildiği filmlerle sürdürdü.

'Siyasal sinema' örneği olarak da gösterilen filmler ürettiği yıllarda sinemaya dokuz yıl ara vermek durumunda kaldı. Sinema sektörünün krizde olduğu 1975-1984 yılları arasında sektör erotik filmlerle ayakta kalmaya çalışırken, o erotik film çekmeyi reddederek bu yıllarda televizyona reklam filmleri çekerek geçindi.

Çoğunun senaryosunu da yazdığı 37 filmi olan Bilge Olgaç, 1994 yılında kedisiyle yaşadığı evde çıkan yangında hayatını kaybetti. 

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/sanat/15...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0