Görüş Bildir
Haberler
Filistin'den UCM Hamlesi

Filistin'den UCM Hamlesi

onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

BMGK oylamasından istediğini alamayan Filistin'in lideri Mahmud Abbas, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ülkedeki savaş suçlarını inceleme yetkisi veren Roma Statüsü de dahil 20 uluslararası anlaşmaya imza attı.

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Filistin’deki davalara bakmasını sağlayacak Roma Statüsü de dahil 20 uluslararası anlaşmayı imzaladı.

İsrail ve ABD’nin tepki göstermesi beklenen bu hamleyle UCM, Filistin’deki savaş suçlarını da inceleme ve yargılama yetkisine sahip olacak. Temmuz 2002'de kurulan mahkemeyi yetkilendiren 122 ülke var.

Abbas, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, 'Bizler, barış müzakereleri ve işgalin sonlandırılmasına yetecek kadar zaman zarfında 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni kurma hakkımızı talep ettik' dedi. Abbas, bölgedeki çekişmenin sona ermesinin, İsrail ve Filistin arasındaki krizin çözülmesine bağlı olduğunu söyledi.

Netanyahu: Filistin UCM'den korkmalı

Konuya ilişkin ilk yorumunu yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “UCM’den İsrail’den çok Filistin Yönetimi’nin korkması gerektiğini” söyledi.

Netanyahu, “Asıl IŞİD gibi bir terör örgütü olan Hamas’ı bünyesinde bulunduran Filistin Yönetimi’nin savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden korkması gerekir” dedi.

“Dünyanın en ahlaklı ordusuna sahip olan İsrail, buna gereken cevabı verecektir” diyen İsrail Başbakanı, “Tıpkı BMGK oylamasını bertaraf ettiğimiz gibi, bize dikte edilmeye çalışılan bu çabayı da bertaraf edeceğiz” diye konuştu.

BM Filistin’i tanımadı

İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısı Salı günü yapılan oylamada kabul edilmedi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada 8 ülke lehte oy kullanırken ABD ve Avusturalya tasarıya ret oyu verdi. İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise çekimser kaldı.

Evet oyu kullanan ülkeler ise Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya oldu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, oylamadan bir gün sonra Fransa Büyükelçisi’ni çağırarak oylama hakkında açıklama talep etti.

Tasarının kabulü için 9 oy gerekiyordu. Ancak 9 oy sağlansa bile ABD'nin veto etmesine kesin gözüyle bakılıyordu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, ret oyu vermelerinin nedenine ilişkin açıklamasında tasarıyı yanlı bulduklarını, İsrail'in güvenliğinin göz önüne alınmadığını savundu.

  • Kaynak: Reuters, AFP
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0