Görüş Bildir
Haberler
Ve Filistin'de Birlik Hükümeti Göreve Başladı

Ve Filistin'de Birlik Hükümeti Göreve Başladı

adem kara
02.06.2014 - 15:01
İçeriğin Devamı Aşağıda

Filistinli rakip gruplar Hamas ve El Fetih'in kurduğu yeni birlik hükümeti yemin ederek göreve başladı.

Batı Şeria'yı yöneten Mahmud Abbas'ın El Fetih partisi ve Gazze'yi hakimiyeti altında tutan Hamas'ın kurduğu teknokrat hükümeti, rakip gruplar arasındaki sorunu gidermeye yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.

2006'daki seçimleri kazanan Hamas, bir yıl sonra El Fetih'i Gazze'den sürmüştü.

İsrail kuruluş amaçlarından biri İsrail'in yok edilmesi olan Hamas'ın desteklediği birlik hükümetiyle herhangi bir temasta bulunmayacağını açıkladı.

İsrail yönetimi birlik hükümetinin kurulacağının duyurulmasından sonra geçen ay Filistinlilerle barış görüşmelerine son vermişti.

İsrail ve diğer bazı ülkelerin terör örgütü listesinde bulunan Hamas barış görüşmelerine karşı çıkıyor.

Ancak Filistin lideri Abbas yeni birlik hükümetinin daha önce yapılan anlaşmalara uyacağını söyledi.

Yeni hükümet siyaseten bağımsız bakanlardan oluşuyor ve altı ay içinde seçim düzenlemeyi amaçlıyor.

Yeni kabinenin başkanlığını da Filistin Başbakanı Rami Hamdallah yapacak.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dünya liderlerinin 'yeni hükümeti tanımakta acele etmemesi gerektiğini' söyledi.

Netanyahu, 'Hamas, İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunan bir terör örgütü ve uluslararası toplum bu örgüte kucak açmamalı. Bu barışı değil, terörü güçlendirir' dedi.

Hamdallah'ın bürosundan yapılan açıklamada da Netanyahu'nun sözlerinin 'İsrail'in işgalini daha da sağlamlaştırmak için' yürütülen kampanyanın bir parçası olduğunu söyledi.

İsrail-Filistin görüşmelerinde arabuluculuk yapan ABD de yeni hükümette Hamas'ın varlığına dair kaygıları bulunduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan John Kerry'nin Filistin lideri Abbas'la yaptığı telefon konuşmasında 'yeni hükümetin şiddet karşıtı tutum takınma, İsrail devletini ve geçmişte İsrail'le yapılan anlaşmaları tanıma prensiplerine bağlı kalması gerektiğini' söylediği vurgulandı.

Hamas ve El Fetih 2006'da koalisyon hükümeti kurduklarında ABD ve diğer Batılı ülkeler Hamas'ın hükümette olması nedeniyle Filistin'e milyonlarca dolarlık yardımı askıya almıştı.

Haziran 2007'de Cumhurbaşkanı Abbas, Hamas'ın hâkimiyetindeki hükümeti lağvetmiş, Hamas bu kararı tanımamış ve Hamas güçleri bir gün sonra El Fetih'i Gazze'den sürmüştü.

Bu arada İsrail jetleri hükümetin yemin etmesinden birkaç saat önce Gazze'nin güneyi ve orta kesimlerine saldırı düzenledi.

İsrail'in güneyine Suriye ve Gazze'den iki roket saldırısı düzenlendiğine dikkat çeken bir İsrail Ordusu Sözcüsü, 'İsrail topraklarına son iki günde iki roket fırlatılmasının ardından, İsrail Hava Kuvvetleri Güney ve Orta Gazze'deki iki yer hedef alındı' dedi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0