Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Faizleri Sabit Tuttu

Merkez Bankası Faizleri Sabit Tuttu

Merkez Faizi Sabit Tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10'da sabit bıraktı.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Buna göre Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10'da sabit bıraktı.

Gecelik faiz oranları; Merkez Bankası, marjinal fonlama oranını yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 8 sabit tuttu.

Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez

Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 15'de sabit bırakıldı.

Duyuruda, Kurul'un son dönemde enflasyon görünümü ve beklentilerde gerçekleşen bozulmayı dikkatle takip ettiği belirtilerek, yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına, döviz kuru hareketlerinin etkilerine ve gıda fiyatlarındaki olumsuz seyre bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefin üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği bildirildi.

Kurul'un, 28 Ocak 2014 tarihli ara toplantısında enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için güçlü ve önden yüklemeli bir parasal sıkılaştırmaya gittiği hatırlatılan duyuruda, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

Sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyüme hızlarının kademeli bir yavaşlama eğilimine girdiği belirtilen duyuruda, '2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan veriler özel kesim yurt içi nihai talebinin ivme kaybedebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte yurt dışı talepteki toparlanmanın da etkisiyle net ihracatın büyümeye yaptığı olumlu katkının artması beklenmektedir. Kurul bu gelişmeler sonucunda 2014 yılında cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir' değerlendirilmesinde bulunuldu.

Duyuruda, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin önemle vurgulandığı ifade edildi.

Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/haberler/2896...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0