Görüş Bildir
Haberler
Eskisinden Daha Sağlıklı Olabilmek İçin Uygulayabileceğiniz Diyet Planları

Eskisinden Daha Sağlıklı Olabilmek İçin Uygulayabileceğiniz Diyet Planları

Kilo vermenin yanı sıra, birçok diyet daha fazlasını sağlar. Kilo vermek için en iyi programlar aynı zamanda genel sağlığınızı iyileştirir. En zorlu şey, işinize yarayacak olanı bulmaktır. Devamı içeriğimizde...

UYARI: Diyetinizi uygulamadan önce uzmana danışmanızı tavsiye ediyoruz!

Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/...

1. Akdeniz Diyeti

1. Akdeniz Diyeti

Uzun zamandır, Akdeniz diyeti beslenme, sağlıklı yaşam ve uzun ömürlülük için altın kural olarak kabul edilmektedir. Bunun temeli beslenmenin sürdürülebilirliği ve faydalarıdır. İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin geleneksel yemekleri, Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, balık, fındık, mercimek, zeytinyağı, kümes hayvanları, yumurtalar, süt ürünleri ve kırmızı et sadece çok az tüketilmelidir.

2. Çizgi Diyeti

2. Çizgi Diyeti

Hipotansiyon veya hipertansiyon olarak bilinen yüksek tansiyonu tedavi etmeye veya önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir beslenme programıdır.Çok fazla meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız et tüketmeyi teşvik eder. Kırmızı et, tuz, yağ ve şeker içermez. Bu diyet bir kilo verme programı olmasa da, birçok kişi bu diyetle kilo verdiğini söyledi.Birçok farklı gıda grubuna özel porsiyonlar önermektedir. Günlük kalori alımınız, yemeniz önerilen porsiyon miktarını belirler. Örneğin, bu diyeti uygulayan bir kişi her gün beş porsiyon sebze, beş porsiyon meyve, tam tahıllar gibi yedi porsiyon sağlıklı karbonhidrat, iki porsiyon az yağlı süt ürünü, iki porsiyon veya daha az yağsız et ve haftada iki ila üç kez kuruyemiş ve tohum tüketmelidir.

3. Bitki Bazlı ve Esnek Diyet

3. Bitki Bazlı ve Esnek Diyet

Hayvansal ürünleri tüketmeyi etik, çevresel ve sağlık açısından zorunlu kılan bitki temelli diyetler arasında veganlık ve vejetaryenlik en popüler seçeneklerdir. Bununla birlikte, bitki temelli daha esnek diyetler olarak bilinen flexitarian diyetler de mevcuttur. Hayvansal ürünleri sınırlı miktarda yemenize izin veren bitki tabanlı bir diyettir. Normal vejeteryanlar süt ürünlerine izin verir ancak her türlü eti yemez. Vegan diyetler genellikle süt ürünleri, tereyağı ve bazen bal gibi hayvansal ürünleri yasaklar. Fleksiteryen beslenme programı, kalori ve makro besinlerle ilgili kesin kuralları yoktur, bu nedenle bir yaşam tarzı olarak kabul edilir. İlkeleri şunları içerir; Hayvanlar yerine bitkilerden protein almak, çoğunlukla meyve, sebze, baklagiller ve tam tahıllarla beslenmek, en az işlenmiş ve en doğal gıdaları tüketmek, şeker ve tatlıların tüketimini sınırlamak ve zaman zaman et ve hayvansal ürünleri tüketmek için daha fazla esneklik sağlamak anlamına gelir.

4. Zihin Diyeti

4. Zihin Diyeti

Nörodejeneratif gecikme için zihin diyeti, Akdeniz ve çizgi diyetlerinin özelliklerini birleştirerek beyin sağlığına odaklanır. Zihin diyeti, esnek diyetler gibi katı bir yemek listesi yoktur. Bunun yerine, beyin sağlığı için faydalı olan on spesifik yiyecek yemeye teşvik eder. Zihin diyeti, haftada altı veya daha fazla porsiyon yeşil yapraklı sebze, bir porsiyon nişastalı olmayan sebze ve beş veya daha fazla porsiyon kuruyemiş tüketmeyi içerir. Çilek fasulyesi, zeytinyağı, tam tahıllar ve balık kümes hayvanları, haftalık olarak teşvik ettiği diğer yiyeceklerdir.

5. Kilo Gözlemcileri Diyeti

5. Kilo Gözlemcileri Diyeti

Kilo verme konusunda dünya çapında en popüler programlardan biridir. Kilo gözlemcileri planındaki kişiler, ideal kilolarına ulaşmalarına yardımcı olmak için belirlenen günlük puanlar dahilinde yemek yemelidir. Bir yiyecek veya içeceğin kalori, yağ ve lif içeriğine göre bir değer atan puan tabanlı bir sistemdir. İstediğiniz kiloya ulaşmak için çalışmaya devam ederken, günlük puan hakkınızı korumalısınız.

6. Aralıklı Oruç

6. Aralıklı Oruç

Aralıklı oruç, açlık ve yemek yeme arasında bir geçiş yöntemidir. Ayrıca günde 8 saat kalori tüketimini sınırlayan 16/8 yöntemi de vardır. Ayrıca günlük kalori miktarını haftada iki kez 500 ila 600 kaloriye indiren 5:2 yöntemi de vardır. Aralıklı oruç tutmak, kilo vermek için bir diyet programı olarak bilinse de, beyniniz ve vücudunuz için önemli faydalar sağlayabilir. Aralıklı oruçlar, yemek yemenize izin verilen süreyi kısaltmanın kolay bir yoludur. Bu, izin verilen zamanlarda çok fazla yemek yiyerek enerjinizi karşılayamadığınız sürece kilo kaybına neden olabilir.

7. Volümetrik Diyet

7. Volümetrik Diyet

Volümetrik diyet, katı bir diyet uygulamak yerine bir yaşam tarzı değişikliğidir. Beslenme planı, besin değeri yüksek, kalorisi düşük ve su içeriği yüksek gıdalarla beslenmenizi sağlayarak kilo kaybını teşvik etmek için tasarlanmıştır. Bununla birlikte, kurabiye, şekerleme, fındık, tohum ve yağ gibi kalorisi yüksek gıdaların tüketimini kısıtlar. Volümetrik diyet, formül kullanılarak hesaplanan kalori yoğunluğuna göre dört kategoriye ayrılır. Bu kategoriler aşağıdakileri içerir:

Birinci kategori, nişastalı olmayan meyve ve sebzeler, yağsız süt ve et suyu bazlı çorba gibi düşük kalorili yiyeceklerden oluşur. 

İkinci kategori, nişastalı meyve ve sebzeler, tahıllar, kahvaltılık gevrekler, az yağlı et, baklagiller ve biber gibi az yağlı karışık yemekler gibi düşük kalorili yoğun yiyeceklerden oluşur. 

Üçüncü kategori, et, peynir, pizza, ekmek ve dondurma gibi orta kalorili yiyeceklerden oluşur.

Dördüncü kategori, cips, kraker, çikolatalı şekerlemeler, fındık, tereyağı ve sıvı yağ gibi çok fazla kalori içeren yiyeceklerden oluşur. 

Volümetrik bir diyette, öğünlerin çoğu birinci ve ikinci kategorideki yiyeceklerden oluşur, ancak üçüncü ve dördüncü kategorilerdeki yiyeceklerin sadece küçük miktarda yer alması mümkündür. Volümetrik diyetinde hiçbir şey tamamen yasak değildir ve her gün en az otuz ila altmış dakika egzersiz yapılması tavsiye edilir.

8. Mayo Klinik Diyeti

8. Mayo Klinik Diyeti

Mayo klinik diyeti, ünlü bir tıbbi kuruluş tarafından geliştirilmiştir. Mayo klinik diyeti, hızlı bir iyileşme yerine bir yaşam tarzı değişikliği olarak tasarlanmıştır. Daha az sağlıklı davranışlar, kilo kaybını ve uzun ömürlülüğü destekleme olasılığı daha yüksek olanlarla değiştirilir.Diet, belirli gıdaları yasaklamak yerine egzersizi teşvik eder ve tüketmeniz gereken gıda miktarlarını gösterir. Meyveler, sebzeler ve fiziksel aktivite piramidin tabanını oluşturur. Karbonhidratlar sonraki katmanda yer alır, ardından proteinler, süt ürünleri, yağlar ve tatlılar gelir. Diyetin iki aşaması vardır. Başlangıçtaki iki haftalık bölüm, beş sağlıklı alışkanlığı öğreterek kilo kaybınızı başlatmayı amaçlamaktadır. İkinci aşama, uzun vadede devam etmek için tasarlanmış bir yaşam tarzı değişikliğidir. Fiziksel olarak aktif olmak ve sağlıklı gıda seçimleri ve porsiyon boyutları hakkında bilgi edinmek, bu aşamanın bir parçasıdır.

9. Düşük Karbonhidrat Diyeti

9. Düşük Karbonhidrat Diyeti

Kilo vermek isteyenler için en popüler seçenekler düşük karbonhidratlı diyetlerdir. Ketojenik diyet, Atkins diyeti ve düşük karbonhidrat, yüksek yağ diyeti bunlardan bazılarıdır. Diğer karbonhidrat çeşitleri daha az azaltır. Ketojenik diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetler, bu makro besinin toplam kalorinin yalnızca %10'unun altına düşmesine izin verirken, diğer türler için bu oran %30'dan fazla olabilir. Düşük karbonhidratlı diyetler, protein ve yağ tüketimini azaltır. Ketojenik gibi düşük karbonhidratlı diyetlerde, vücudunuz karbonhidratları enerji için ketonlara dönüştürerek kullanmaya başlar, bu da iştahınızı azaltmaya, metabolizmanızı hızlandırmaya ve kas kütlesini korumaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, düşük yağlı diyetlerden daha fazla protein içerirler. Bu olay ketozis olarak bilinir.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içeriklerde ilginizi çekebilir...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın