Görüş Bildir
Haberler
Eski Genelkurmay Başkanı Koşaner: 'Görevde Kalsaydım Suça Ortak Olacaktım'

Eski Genelkurmay Başkanı Koşaner: 'Görevde Kalsaydım Suça Ortak Olacaktım'

Ulaş
26.10.2016 - 19:52

2011 yılında görevinden ayrılan eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Darbe Komisyonu'na konuştu. Koşaner, 'İleride başımıza gelecek felaketin temellerinin atıldığı bir ortamda buna ortak olmuş olacaktım. Ortak olmadım' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu 2011'de görev süresinin dolmasına 2 yıl daha varken deniz, hava ve kara kuvvetleri komutanlarıyla birlikte görevinden ayrılan eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'i dinledi.

Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer'in haberine göre; Koşaner konuşmasına, 'Fetullahçı Terör örgütünün eylemlerinin suç olarak telakki edilmediği bir dönemde görevdeydim' diyerek başladı.

Ancak örgütün öğrenci evlerinden söz edildiği, öğrencilerin askeri okullara, yargı sistemine, dış işlerine, eğitim sistemine sokulmaya çalışıldığı bir dönem olduğunu söyledi. Koşaner, 'Örgüt kendine yandaş bir nesil yetiştirmeye çalışıyordu. Asker olarak bizlerin dikkatini çekmekteydi' dedi. Koşaner bu faaliyetlerin takip edildiğini ancak yapılabilecek tek şeyin 'yetkili makamları bilgilendirmek' olduğunu belirtti.

'TSK kendisini koruyamaz hale geldi'

'TSK kendisini koruyamaz hale geldi'
İçeriğin Devamı Aşağıda

YAŞ kararlarıyla personelin ilişiğinin kesilmesinin bazı basın kuruluşları tarafından yanlış anlatıldığını belirten Işık Koşaner, 'YAŞ'taki faaliyetlerimiz engellenmeye çalışıldı. Yetkili makamlarda sanırım bundan etkilendikleri için bir süre sonra faaliyetlerimize şerh koymaya, bu şahısların TSK dışarısına çıkarılmasını önlemeye başladılar' dedi. Koşaner şunları söyledi:

'TSK kendisini koruyamaz duruma geldi. Ne oldu bu kişiler yerleştiler, rütbede aldılar yetkili makamlara da geldiler. Yetkili makamlara gelmeleri yine örgüt tarafından üretilen sahte bilgi ve belgelere dayalı açılan davalar sayesinde TSK'nın önemli kadrolarının göz göre göre tasfiye edilmesi ile mümkün oldu.'

Koşaner aralarında Ergenekon, Balyoz, Kafes, Askeri Casusluk gibi davaların olduğu bu davaları tek tek sıraladı ama Balyoz'u ve İnternet Andıcı davasını özel olarak anlattı. Çünkü bu davalar, 2011 Temmuz'undaki YAŞ toplantısından yani Koşaner ve kuvvet komutanlarının görevlerinden ayrılmasından önceki gelişmeleri anlatan süreci yansıtıyordu.

'Yargıya müdahale ediliyor denilmesin diye sesimizi yükseltme imkânı bulamadık'

'Yargıya müdahale ediliyor denilmesin diye sesimizi yükseltme imkânı bulamadık'

'Yargıya müdahale ediliyor denilmesin diye sesimizi yükseltme imkânı bulamadık' diyen Koşaner 'sorumlu olduğu makamları' ise sürekli uyardığını söyledi. Koşaner, askeri personelin tutuksuz yargılanmasını sağlamaya çalıştığını ifade etti.

'Yetkili makamlar nezdinde tutuksuz yargılamanın sağlanması için elimden gelen bütün gayreti gösterdim. Askeri terbiye çerçevesinde sorumlu olduğumu makamlara defalarca, ısrarla bunun mahsurunu; nereye gidiyoruz, amacı budur bu işin şeklinde anlatma gayretinde oldum. Sanıyorum anlattım. Ama çok iyi bilindiği gibi belirgin bir destek sağlayamadık. Ancak bir defasında adını hatırlamadığım bir kanunda değişiklik yaparak tutuksuz yargılama imkânı yaratabileceğimiz Sayın Başbakan'ın olduğu bir toplantıda kabul edildi. Hemen düzeltmeyi yaptık. Kanunlar Kararlar Dairesi'ne gönderdik. 1 saat sonra basına yansıttılar, askerlere özel muamele yapıyorlar diye, hükümet geri çekmek zorunda kaldı.

'Bunları emekli et diyeceklerdi'

'Bunları emekli et diyeceklerdi'

Ben bu tutuklu personelin 2011 YAŞ'ta emekli edilmelerinin isteneceğini biliyordum. Basın bile bunu açık açık yazıyordu. Özellikle malûm basın. ' Bunları YAŞ'ta bana emekli et' diyeceklerdi. Emekli et dendiği anda istikbâlleri kararacaktı. Hakikaten ileride başımızda gelecek felaketin temellerinin atıldığı bir ortamda buna ortak olmuş olacaktım. Ortak olmadım. İzah etmekte de başarılı olduğumu pek söyleyemeyeceğim.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

AKP'li ve CHP'li komisyon üyeleri arasında gerginlik: 'Koşaner’i değil FETÖ’yü yargılıyoruz'

AKP'li ve CHP'li komisyon üyeleri arasında gerginlik: 'Koşaner’i değil FETÖ’yü yargılıyoruz'

Komisyonda bir süre tartışma yaşandı.  Işık Koşaner’in Komisyon Başkanı Reşat Petek’in sözlerine yanıt verirken 'Harp Okulu bahçesinde bizim camimiz var. Harp Okulu öğrencisi namazını kılar gelir. Siz askerken namazınıza, orucunuza karışan oldu mu? Bizim böyle suçlayıcılığımız olmaz. 'Şehit ailesi başörtülü diye camiye alınmadı' dediler. Öyle birşey olur mu?' dedi. Bunun üzerine  Petek, “Efendim ben biliyorum, bunlar yaşandı” dedi. Bu sözler üzerine komisyonun CHP’li üyeleri ile AK Parti’li üyeleri arasında tartışma çıktı. CHP’liler “Koşaner’i değil FETÖ’yü yargılıyoruz” derken, AK Partili Ravza Kavakçı 'Bu ülkede başörtülüler ve evcil hayvanlar giremez diye tabela asıldı' iddiasını gündeme getirdi.

Kozmik Oda Soruşturması

Kozmik Oda Soruşturması

Koşaner, Kozmik Oda Soruşturması hakkında da 'Seferberlik Tetkik Kurulu memleketin bir bölümü işgal edilirse burada görev alacak insanların eğitilmesine yönelik bir kuruluş. Oradaki belgelerin dışarı çıkmaması lazımdı. Oralara girildiğinde yaşanacak mahsurları Kara Kuvvetleri Komutanı olarak anlatmıştım' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
3
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Negan Smash

Bir kez daha AKP'lilerde utanma olmadığını görüyoruz.

Cihan Çiçek

CHP’liler “Koşaner’i değil FETÖ’yü yargılıyoruz” derken, AK Partili Ravza Kavakçı "Bu ülkede başörtülüler ve evcil hayvanlar giremez diye tabela asıldı" demi... Devamını Gör

gunec46

hepsi de o kadar rahat yalan söylüyorlar ki...

Pasif Kullanıcı

Koşaner paşamız gibi onlarca rütbeli asker sırf iddialarını kanıtlayamayacak durumda yapılanmanın içinde olduğu için istifa etti yada kumpaslara kurban gitti... Devamını Gör