Erdoğan-Putin Görüşmesi Gerçekleşti: 'Irak ve Suriye'nin Toprak Bütünlüğünde Hemfikiriz'
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak bugün akşam saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusyan liderini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşıladı. İki lider görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
IKBY'nin bağımsızlık referandumuyla yanlış yaptığını bir kez daha belirten Erdoğan, 'Kısa vadeli çıkarlar uğruna hiç kimsenin bölgemizi ateşe atmaya, gerilimi tırmandırmaya hakkı yoktur.' dedi. Putin ile bölgesel meseleleri masaya yatırdıklarını söyleyen Erdoğan, 'Gerek Irak'ın gerekse Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz' ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Putin de Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasının zor olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimleri ve iradesiyle önemli bir başarıya imza attıklarını belirtti ve çatışmasızlığın Cenevre sürecine katkı sağladığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçti ve ortak basın toplantısı düzenledi.
"İşbirliğini sürdürme kararlılığımızı teyit ettik"
"Erdoğan'ın girişimleri ve iradesiyle önemli bir başarıya imza attık"
"Türk Akımı'nda çalışmalar zamana göre ilerliyor"
Peki bu akşam gerçekleşen zirve hem bölgesel gelişmeleri hem de ikili ilişkileri nasıl şekillendirecek?
Konuyu Sputnik'e değerlendiren Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Volkan Özdemir'e göre görüşme, iki ülkenin ilişkilerini ileri taşıması için çok önemli bir fırsat:
'Kasım 2015'teki jet krizinden önceki dönemde, yani Sovyetler Birliği'nin yıkıldığı dönemden bugüne kadar, Türkiye ve Rusya'nın ikili ilişkileri ‘zirvede' görülüyordu. Ancak ticari ilişkilerdeki zirve, ilişkilerde zirvede olunduğunu anlamına gelmiyor. Geçen sene Ağustos'la başlayan dönemde iki ülke arasında başta Suriye olmak üzere ortak siyasi ve askeri ilişkiler gelişmeye başladı. Bu tarih itibarıyla, siyasi ve askeri alanlarda çok ciddi bir anlaşma potansiyelinin temeli atıldı. Bunun Suriye'de çok ciddi yansımaları oldu. S-400 alımı da, Türkiye, Rusya, İran, Suriye ve Irak, bölgesel konularda önemli ölçüde mutabakatı da bunun sonucu. Kritik bir noktaya geldik. Önceden ticaret ön plandaydı, şimdiyse askeri ve politik konulardaki iş birliği.'
Astana toplantısında İdlib’de kurulacak çatışmasızlık bölgesi üzerinde Türkiye, İran ve Rusya mutabakata varmıştı.
'En önemli başlık Suriye'
Erdoğan ve Putin en son temmuz ayında Hamburg'daki G-20 zirvesinde bir araya gelmişlerdi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
gidip gelip özür diletiyolar reisçiğe :D :D :D
Hatay`ın güneyini görmeden; Lazkiye`nin küçük Rusya, Halep`in küçük İran olduğunu bilmeden, ABD ve İsrail`in gazıyla, Suud ve Katar parasıyla "mezhepçi" (asl... Devamını Gör
Öğrenecek abisi..
ikiside kürdistana karşı değil....