En süper bilgisayarlar ve fazlası!
Top 10: 1-5
Listenin en üstünde bulunan on bilgisayar ise, özel bir konuma sahipler. Bu bilgisayarların bir günde yapabildiği işi ortalama bir bilgisayarın yapması 20 yılı geçebiliyor. İşte o liste:
1- Tianhe-2: Guangzhou'daki National University of Defence Technology'de bulunan bu Çin bilgisayarı, 33.86 petaflop ile dünyanın en yüksek performansa sahip bilgisayarı olarak karşımıza çıkıyor. Saniyede katrilyonlarca işlem yapabilen Tianhe-2, Intel Xeon Phi işlemciler kullanmakta ve adını Samanyolu'ndan almakta.
2- Titan: Hardvard'taki US Department of Oak Ridge National Observatory'da bulunan bu Cray XK7 sistemi, Nvidia Tesla GPU'lar ve AMD Opteron CPU'ların desteği ile 17.5 petaflop'a sahip durumda. Titan, 2018'de IBM'in Summit'i ile değiştirilecek.
3- Sequoia: Eskiden listenin en başında olan bu bilgisayar, Lawrence Berkeley National Laboratory'de yer almakta ve yaşlanan nükleer silahların ömrünü uzatmak ve nükleer füzyon üzerinde araştırmalar yapmakla görevli. 96-rack IBM Blue Gene/Q sistemi ile bu bilgisayar 17.1petaflop'a sahip durumda.
4- K computer: Japonya'nın en yüksek seviyeli HPC'si olan Fujitsu'nun K bilgisayarı, Kobe'de Japonya'nın RIKEN Advanced Intitute for Computational Science'ında bulunuyor. 10.5 petaflop'luk gücünü 'günümüz toplumunun enerji, devamlılık, sağlık, iklim değişikliği, endüstriyel ve uzay sorunlarını çözmek' için kullanıyor.
5- Mira: Bir başka IBM Blue Gene/Q bilgisayarı olan Mira, Argonne National Laboratory, Lemont, Illinois'te bulunuyor ve ABD Enerji Departmanı tarafından kullanılmakta. En enerji verimli bilgisayarlar arasında yer alan bu bilgisayar, 8.56 petaflop'a sahip.
6- Piz Daint: Adını İsviçre Alpleri'ndeki bir dağdan alan bu bilgisayar, Swiss National Supercomputing Centre'da yer almakta. Bu güçlü Cray XC30 sistemi 6.27 petaflop'a sahip. Gücünü öncelikli olarak iklim ve hava modellemeye kullanırken, astrofizik, malzeme bilimi ve yaşam bilimi için de enerji tüketiyor.
7- Stampede: Texas Computing Center, Austin'de yer alan bu 5.1 petaflop'luk Dell bilgisayar, saniyede 10 trilyon işlem yapabilmekte. 462.462 çekirdekten gelen bu bilgisayarın gücü ise açık araştırmalarda kullanılabilmekte.
8- Juqueen: 458.752 çekirdeğe sahip bu IBM Blue Gene/Q bilgisayar, 5 petaflop'luk gücünü sinir bilimi, hesaplamalı biyoloji, iklim araştırmaları ve kuantum fiziği için kullanıyor. Almanya'nın ilk onda yer alan tek bilgisayarı olan Juqueen, Forschunszentrum Juelich'te yer almakta.
9- Vulcan: Neredeyse Juqeen ile eş olan bu Sequia IBM Blue Gene/Q bilgisayar, 4.29 petaflop gücü ile Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), Livermore, Kaliforniya'da bulunuyor. LLNL yakın zamanda IBM, Nvidia ve Mellanox ile imzaladığı anlaşma sayesinde, 2017 yılında Sierra adlı yeni bir süperbilgisayara kavuşacak ve bu bilgisayar nükleer silah modellerini geliştirirken, yeraltı testlerine olan ihtiyacı ortadan kaldıracak.
10- 'Gizli': Bu bilgisayar hakkındaki tüm bilgimiz bir Cray CS-Storm sistemi üzerine kurulduğu ve 3.57 petaflop'luk bir güce sahip olduğu. ABD hükümetine hizmet veren bu süperbilgisayar, diğerleri gibi ilginç bir isme sahipse de bu ismi veya nerede yer aldığını bilmiyoruz. Ancak şimdiye kadarki en verimli HPC olduğu bilinmekte.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın