Ekonomik Baş Belamız Olarak Tanınan Düyun-ı Umumiye ve 100 Yıllık Dış Borçlanma Hikayemiz
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ekonomik Baş Belamız Olarak Tanınan Düyun-ı Umumiye ve 100 Yıllık Dış Borçlanma Hikayemiz
Hayatta hiçbir şey tamamen pozitif veya negatif sonuçlar getirmez. Tarih için de aynı kural geçerlidir. Bu çerçevede, Osmanlı'nın son yıllarında kurulan ve imparatorluğun yıkılmasında büyük etkisinin olduğu belirtilen Düyun-ı Umumiye'ye farklı bir bakış açısı getirmeye çalışacağız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarih boyunca ortaya çıkmış olan her devlet için ekonomi çok önemli bir unsurdu. Bir devletin siyasi gücü ile ekonomisi arasında sürekli bir döngü mevcuttur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Coğrafi keşiflerle birlikte Avrupa'da yükselişe geçen iktisat karşısında, doğunun cazibesi gerilemeye başladı.
Olağanüstü ekonomik sıkıntılar karşısında 1623'te IV. Murad devrinden itibaren birkaç defa dış borçlanma planları gündeme geldi.
Diğer Avrupa devletleriyle kıyaslandığında Osmanlı, dış borçlanmaya geç bir tarih olan 1854'te adım attı.
1875'e gelindiğinde ise 200 milyona yakın dış borç yılda 11 milyon taksitle ödenmeliydi. Osmanlı hazinesi ise yılda ortalama 18 milyon gelir elde ediyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Rusya'nın çok fazla genişlemesini menfaatlerine karşı gören Avrupalı devletler, savaş sonundaki antlaşmalarda Osmanlı destekçisi olarak göründüler.
Günümüzde İstanbul Lisesi'ne ait olan bina, bir zamanlar Düyun-ı Umumiye'nin genel merkeziydi.
Zaferden sonra Lozan Antlaşmasında görüşülen dış borçlar, devam eden görüşmelerle 1928'de 107 milyon olarak Cumhuriyet'e intikal etti.
Dış borçlanma esasında birçok Avrupalı devletin de başvurduğu modern iktisadın yöntemlerinden birisiydi.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Burada anlatılmak istenen bir taraf olun ve karşı olduğunuz tarafı yerin demek değil. Burada anlatılan Düyun-ı Umumiye; Osmanlı Devleti'nin dış borçlanmasını... Devamını Gör
O hayranı oldugunuz Osmanlı gördügünüz gibi torunlarına 107 Milyon TL borçtan başka bir şey birakmamış.. Şu an için cok büyük para degil ama o zamanın parası... Devamını Gör
Osmanlı dumanligi yapmaya devam. Hangi devlet olursa olsun kotu yoneticiler devleti batirir, suan Turkiyede oldugu gibi. Osmanlida bizim, Atatürkte bizim.
hastaligin ana nedenini degilde, semptomlarini tartismak beyin tumorunde bas agrisini aspirinle gecirmek gibi bir durum. olay duyun-i umumiye yada neden dis ... Devamını Gör