Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Özel Kanatlısı Kral Kelebeği Nam-ı Diğer Monarklar ile Tanışın

etiket Dünyanın En Özel Kanatlısı Kral Kelebeği Nam-ı Diğer Monarklar ile Tanışın

fatihizm
16.10.2015 - 22:48

Kral kelebeği olarak da bilinen Monarklar, Nymphalidae ailesinde sınıflandırılan göçmen bir kelebek türüdür. Kral kelebekleri Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanarya Adaları, Azor Adaları ve Batı Avrupa'da yaşar.

Bu kelebekleri özel kılansa, göç sistemlerinin kuşlardan daha karmaşık olması. Kış uykularına yatmak için Mekiska'nın ılıman bölgelerini tercih eden bu hayvanlar uyku süreleri (4 ay) boyunca hiçbir şey yemeden öylece uyumaları ile biliniyor. 

Kanatlarının üst taraflarında kahverengi ve turuncu renklerinin etrafında siyah renkler ve üzerinde beyaz lekeler bulunur. Erkeklerin kanatlarının üzerinde bulunan damarlar dişilere göre kalındır. Tüm kelebeklerde olduğu gibi altı ayağa sahiptir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaşam süreleri 4-6 hafta ila 6 ay arasında.

Yaşam süreleri 4-6 hafta ila 6 ay arasında.

Peki nasıl oluyor bu? Diğer kelebek türlerinden farklı olarak oldukça uzun bir yaşama sahip olan kral kelebekleri bir yılda tam 4 nesil olarak yaşam sürdürüyor. Bu nesillerden yalnızca 3 tanesi ilkbahar ve yaz aylarında yaşayabilir. 1. 2. ve 3. nesiller 6 hafta, 4. nesil ise 6 ay yaşayabilmektedir. 

1. nesilMeksika'daki dağ ormanlarında kış uykusuna yatarlar, ilkbahar geldiğinde çiftleşerek Kuzey Amerika'ya doğru yola çıkarlar. Birinci nesil Amerika'nın güney kıyılarında yumurtlarlar ve hayatlarını kaybederler.

2. nesil: Amerika'nın güneyinde doğarlar ve kısa süre içerisinde göçü tamamlamak için Kanada'ya doğru yola çıkarlar. Amerika'nın kuzeyinde ve Kanada'nın güneyine yumurtlarlar ve hayatlarını kaybederler.

3. nesil: Amerika'nın kuzeyinde ve Kanada'nın güneyinde doğarlar ve göçün zirve noktası olan Kanada'nın kuzeyine doğru yollarına devam ederler. Temmuz ayının sonunda yumurtarlar ve hayatlarını kaybederler.

4. ve süper nesil: Kanada'nın kuzeyinde doğarlar. Üreme organları gelişmeden doğdukları için diğer nesillerden fazla olarak 6 ay yaşamaktadırlar. Ağustos ayında kendilerinden önce yapılan göç mesafesini tek seferde yaparlar ve Ekim ayının sonlarına doğru Meksika'da bulunan dağ ormanında 4 ay sürecek kış uykusuna yatarlar.

4.800 KM'yi 72 günde tamamlayan muazzam tasarım.

4.800 KM'yi 72 günde tamamlayan muazzam tasarım.

2005 yılında National Geographic'den Vico Gutierrez adlı gözlemci, bu kelebeklere benziyen ultralight adını verdiği hava aracıyla Kral Kelebeklerin sır dolu yolculuğunu izlemiş.

Kanada’dan başlayıp, Meksika’da son bulan bu yolculuk tam 72 gün sürmüş. 

Katedilen mesafe de 4 bin 800 kilometre! Her yıl Kanada’da kış mevsimi başladığında, turuncu-siyah kanatlı milyonlarca Monark Kelebeği, kışı geçirmek için Meksika Michoacan'da bulunan ılıman ormanlara doğru kanat çırpıyor.

Yolculuk öncesi son hazırlıklar.

Yolculuk öncesi son hazırlıklar.

İnanılmaz bir yolculuğa çıkmak ve acıkmamak için yaptıkları süpersonik bir şey var. Kendilerini ağırlaştırmak. 

Bu muazzam yaratıklar yolculuğa başlamadan önce çiçek özleri ile beslenerek normalden daha ağırlaşırlar, çünkü önlerinde yaklaşık 4800 km’lik bir yol var. 

Bu yolculuk esnasında, birçok defa fırtına ve şiddetli yağmurlar sonucunda savrularak yön değiştirselerde hiçbir zaman kaybolmazlar ve hiç görmedikleri yerlere doğru yollarına olağan hızları ile devam ederler.

Göç etmeden önceki sosyallikleri ve yaşam alanları.

Göç etmeden önceki sosyallikleri ve yaşam alanları.

Üstteki fotoğraftanda da görüleceği üzere aşırı sosyal ve bir arada yaşama potansiyeli olan bu kelebekler, Kuzey Amerika'da ve Meksika'da bulunmalarına rağmen Bermuda , Hawaii, Solomon, Yeni Kaledonya , Yeni Zelanda, Avustralya, Yeni Gine, Seylan, Hindistan , Azor Adaları, Kanarya Adaları ve Batı Avrupa'da da görüntüleniyorlar.

Kuzeyin çocukları geri dönüş yolculuğunda.

Kuzeyin çocukları geri dönüş yolculuğunda.

İlkbaharın gelmesiyle, bu kelebekler kendilerine çiçek özü ziyafeti çekerek, geri dönüş için hazırlık yapar ve enerji toplarlar. Böylece, Her Mart ayının 15'inde doğdukları yere dönüş yapmak üzere, kuzeye doğru yola çıkarlar. 

Bu arada, muazzam bir plan doğrultusunda, üreme organlarının gelişmesiyle çiftleşecek konuma gelirler. Böylece, geri dönüş yolunda yani , Mart-Nisan aylarında, dişi Monarklar 700’er yumurtayı uygun yerlere bırakmış ve 15 Mayıs’ta ölmüş olacaklardır.

İlk nesil dünyaya gelir gelmez, programlanmış bir makina gibi annelerinin kuzeye doğru başlattıkları göçü sürdüreceklerdir. Ve ikinci nesli meydana getirecek yumurtalarını 15 Nisan-15 Mayıs arasında bırakarak, 15 Haziran’da ölürler. 

İkinci nesil de kuzeye doğru olan bu göçü sürdürerek, 15 Mayıs-15 Haziran arası yumurtalarını bırakacak ve 15 Temmuz’da ölecektir. 

Üçüncü nesil Monarklar ise, 15 Haziran-15 Temmuz arası Kanada’ya ulaşırlar. Bu neslin dişileri de son yumurtalarını 15 Temmuz’a kadar bırakarak 15 Ağustos’da ölürler. 

Böylece, bir ay sonra 15 Ağustos’da dördüncü nesil olgun hale gelir ve 1 yıllık tur tamamlanmış olur.

Dördüncü nesilin üreme organları henüz gelişmemiştir, ancak önlerinde güneye, Meksika’nın dağlarına göç edecek ve baharda yumurtalarını bırakacak kadar ömürleri vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnanılmaz bir döngü ile kainatın en güzel hayvanı

İnanılmaz bir döngü ile kainatın en güzel hayvanı

Özetle; 4800x2=9600 KM'lik git geller sonund baba ve anne ile devam eden bu yolculuklar çocuklarla devam eder, çoçuklardan da torunlara devredilir. Ve torunların çocuklarıyla son bularak yeni bir döngü başlamış olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
220
104
31
31
29
12
10