Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Güçlü Bilgisayarı Çin'deki Tianhe-2

Dünyanın En Güçlü Bilgisayarı Çin'deki Tianhe-2

Philodoks Net
25.03.2014 - 19:38 Son Güncelleme: 25.03.2014 - 19:41

Dünyanın En Güçlü Bilgisayarı Çin'deki Tianhe-2

En iyi bilgisayar demek en güçlü bilgisayar demektir. Peki dünyanın en güçlü bilgisayarıhangi özelliklere sahiptir? İnsan kaynakları, teknolojisi, hızlı üretimiyle başlı başına bir üretim merkezi olan Çin, yine teknolojik yeniliklere öncülük edip, mükemmel bir performansı bizlere sunuyor. Süper bilgisayar olarakta adlandırılan bu muhteşem cihazın teknik özelliklerine geçmeden önce bu gelişime önderlik eden tarafın hem bir üniversite hem de devletin savunma sanayisi öncülük ettiğini belirtelim. En hızlı bilgisayar olarak 500 bilgisayarın yarıştığı listede 1. sıraya yer alan Tianhe-2 dünyanın en güçlü bilgisayarı olma başarısını yakalamıştır. Eğer en ucuz bilgisayar ise amacınız, hem seri üretimi olmadığından, hem de böyle bir komplektasyonun fiyatının yüksek olacağı için, genele dağılımı biraz zaman alacaktır. Ancak bu bu harika cihazın en güzel bilgisayar olduğu fikrini gölgelememektedir. En iyi pc olan Tianhe-2 hakkındaki yazımızı Philodox.Net üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca daha sonraki yazılarımızda ele alacağımız toplama bilgisayar ve ucuz masaüstü bilgisayar hakkında yazılarımızı da takip edebilirsiniz. Şimdi gelin bu muhteşem cihaza birlikte göz atalım.

Dünyanın en güçlü bilgisayarları listesi senede iki kere Almanya’nın Leipzig şehrindeki Uluslararası Süper Bilgisayarlar Sempozyumu tarafından açıklanmaktadır. 2013 yılı en iyi bilgisayarlar arasında yer alan 10 cihaz da günümüzde görüp görebileceğiniz en iyi bilgisayarlardır.

Özelliklerine göz atacak olursak, Linpack yaptığı açıklamalardaki verilere göre Tianhe-2 33,87 petaflop/sn de çalışıyor. Bunun da anlamı bir saniyede tam 33,870 trilyon ayrı işlem girebiliyor ve hesaplama yapabiliyor. Pratikte bu kadar hız ulaşabilen bu muhteşem aygıt, teoride ise 55 petaflop/sn seviyesine çıkartabiliyor ki, dünya üzerinde bu denli işem yapabilecek bir başka bilgisayar bulunmamaktadır.

Bu proje, Çin hükümeti tarafından desteklendiği gibi, 900’e yakın teknoloji projesi de bu programa sponsor olmuşlardır. Dünyanın en güçlü bilgisayarı sahibi olmanın devletin, dışa bağımlılığını en az seviyelere çekeceğini dile getiren yetkililerin, bu sayede her konuda bir numara olmayı hedeflediklerini de eklemişlerdir.

Bu harika cihazda tam 3,13 milyon işlemci çekirdeği bulunmakta olup, bu gücü kullanabilmek ve hesaplamalar için Intel Ivy Bridge ve Xeon Phi çiplerinden yardım almaktadır. Ayrıca tüm özellikleri dikkate alındığında listenin ikinci sırasında yer alan bilgisayarla arasında en az 2 katlık bir performans farkı da bulunmaktadır.

Ayrıca tüm bu bilgilerin yanında Amerika Birleşik Devletleri’nin son 2, 3 yılda veya diğer bir deyişle 2015’e kadar daha iyi bir cihaz üretemeyecekleri de düşülen notlar arasıdadır. Eğer tam sıralamayı vermek gerekirse,

1- Tianhe-2 – Çin Halk Cumhuriyeti

2- TitanAmerika Birleşik Devletleri

3- Sequoia - Amerika Birleşik Devletleri

4- K – Japonya

5- Mira – Amerika Birleşik Devletleri

6- Stampede – Amerika Birleşik Devletleri

7- Juqueen – Almanya

8- Vulcan – Amerika Birleşik Devletleri

9- SuperMuc – Almanya

10- Tianhe-1A – Çin Halk Cumhuriyeti

Ülkemizin bu listeye nezaman gireceği bilinmez ancak, teknolojinin hızla dünyada geliştiği açık bir gerçektir. Tüm güçleriyle teknoloji üreten ülkeler , gelecekte kuralları dikte edebilecek kuvvete sahip olacakları da olayı bir diğer tarafıdır. Her ne olursa olsun, bu bilgisayarların savaş sanayisinde değilde, barış sanayisinde kullanılmalarını temenni etmekten başka yapabileceğimiz herhangi birşey yok. Gelişen teknolojinin daha da ilerleyip, hayatı daha da kolaylaştırması umudunu hiç kaybetmememiz en doğrusu olacaktır.

Kaynak: http://philodox.net/dunyanin-en-guclu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0