onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Kupaları Tarihindeki 10 Siyasi Kare

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünya Kupaları Tarihindeki 10 Siyasi Kare

12.06.2014 - 14:25 Son Güncelleme: 12.06.2014 - 18:38

Geniş kitleleri peşinden sürükleyen futbol, her zaman güç ve iktidar  sahiplerinin egemen olmak ve kendilerini meşrulaştırmak istediği bir  alan oldu. En büyük futbol organizasyonu olan Dünya Kupası da “Futbolun ideolojisi yoktur” sözünü yalanlayan birçok siyasi olaya tanıklık etti.

Kaynak: http://mevzune.com/dunya-kupasindan-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1934 – İTALYA - Faşizm Propagandası

1934 – İTALYA - Faşizm Propagandası

İtalya Başbakanı Mussolini, kendi ülkesinde düzenlenen turnuvayı kazanmak için hakemlere baskı kurmak dahil elinden gelen her şeyi yaptı. Şampiyon İtalya’ya kupayı da kendi elleriyle verdi.

1938 - FRANSA - Duçe’ye selam yola devam

1938 - FRANSA  - Duçe’ye selam yola devam

Mussolini’nin “Ya kazanın ya ölün” telgrafı yüzünden büyük baskı altında olan İtalyan futbolcular, maç öncesi seromonilerde tribünlerin protestolarına aldırmadan faşist selamı verdiler.

1966 – İNGİLTERE - Kuzey Kore Rüzgarı

1966 – İNGİLTERE - Kuzey Kore Rüzgarı

Ev sahibi İngiltere’nin uzun süre vize vermediği Kuzey Koreli futbolcular 19 Temmuz’da sürpriz yapuıp İtalya’yı 1-0 yenince büyük sevinç yaşamış ve İngiliz halkının da sempatisini toplamıştı.

1974 – BATI ALMANYA - “Kahrolsun halkın katili cunta”

1974 – BATI ALMANYA -  “Kahrolsun halkın katili cunta”

22 Haziran’da Berlin’de oynanan Şili-Avustralya maçının ikinci yarısı henüz başlamışken sahaya inen Şilili muhalifler ülkelerinde bir yıl önce darbeyle yönetime el koyan Pinochet diktatörlüğünü protesto etti.

1974 – BATI ALMANYA - Duvara Karşı

1974 – BATI ALMANYA  - Duvara Karşı

Almanya’nın Berlin Duvarı ile Doğu ve Batı olarak ikiye ayrıldığı 45 yıl boyunca iki ülkenin futbol takımları yalnızca bir kez, 22 Haziran 1974′te karşılaştı. Doğu Almanya’nın 1-0 kazandığı maçta golü atan Jürgen Sparwasser’in 14 yıl sonra bir veteranlar turnuvasına katılmak üzere gittiği Batı Almanya’ya iltica etmesi de ilginç bir anekdot olarak tarihe geçti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1978 – ARJANTİN - İmaj Yerlerde Netekim

1978 – ARJANTİN -  İmaj Yerlerde Netekim

Dünya Kupası Arjantin’de faşist cuntanın gölgesinde düzenlendi. Cuntanın şefi General Videla, organizasyon sayesinde imaj düzeltmeyi umuyordu. Kupayı da Arjantin aldı ama bu başarı bile cuntanın imajını düzeltmeye yetmedi.

1982 – İSPANYA - Şeyh’in fendi hakemi yendi

1982 – İSPANYA -  Şeyh’in fendi hakemi yendi

21 Haziran’daki Fransa-Kuveyt maçının 80. dakikasında 3-1 öndeki Fransa dördüncü golü attı. Kuveytli oyuncular hakeme itiraz etti. Karar değişmeyince Kuveyt Futbol Federasyonu Başkanı Şeyh Fahid El Sabah sahaya indi ve hakemle konuştu. Sovyet hakem Stuper golü iptal ederken, Şeyh’in mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

1986 - MEKSİKA - Tanrı’nın eli

1986 - MEKSİKA - Tanrı’nın eli

Dünya Kupası çeyrek finalinde dört yıl önce Falkland için savaşan İngiltere ve Arjantin milli takımları karşı karşıya geldi. Arjantin gergin geçen maçı 2-1 kazanırken, takımın iki golünü atan Maradona eliyle attığı ilk golü “O tanrının eliydi” diye değerlendirdi.

1998 – FRANSA - Kupaya bedel bir zafer

1998 – FRANSA - Kupaya bedel bir zafer

Turnuvadan önce sonucu en çok merak edilen maçlardan biri aynı gruptaki İran ve ABD’nin karşılaşmasıydı. Maçı 2-1 kazanan İranlı futbolcuların coşkusu görülmeye değerdi.

1998 – FRANSA - Irkçılığa en güzel cevap

1998 – FRANSA - Irkçılığa en güzel cevap

Ev sahibi Fransa’nın kadrosunda çoğunluğu göçmenler oluşturuyordu. Senegal kökenli Vieira, Ganalı Desailly, Küçük Antiller’den gelen Henry ve Cezayir asıllı Zinedine Zidane’ın olduğu takım şampiyon oldu ama “Bu gerçek Fransa takımı değil” diyen ırkçı Fransız Lider Le Pen’i memnun edememişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam