'Dünya Bankası ile TÜİK'in Verileri Çelişiyor, Neden?'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TÜİK’in açıkladığı 2013 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre, 2010 yılında toplumun en çok kazanan yüzde 10’luk dilimiyle en az kazanan yüzde 10’luk dilimi arasındaki gelir makasının 11,7 kat olduğunu, buna karşın Dünya Bankası’nın aynı dönem için 14,5’lık bir makas tespit ettiğini söyledi.
Öztrak, “Dünya Bankası verisi ile TÜİK verisi arasındaki bu ciddi farkın nedenleri izaha muhtaçtır ve kamuoyuna açıklanması gerekmektedir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması için verdiği soru önergesinin gerekçesi ve sorular şöyle:
TÜİK, “Gelir ve Yaşam Koşulları” Araştırmasının 2013 sonuçlarını kamuoyuna açıklamıştır. Çalışma Türkiye’de gelirin adaletsiz dağılımını ve vatandaşlarımızın yaşam koşullarındaki sıkıntıları bir kez daha gündeme getirmiştir.
2000’lerin olumlu küresel ikliminde yoksullukla mücadele ve gelirin adil dağılımı konusunda tüm Dünya’da ciddi başarılar sağlanmıştır. Nitekim Dünya Bankası verilerine göre 2002’den bu yana Çin’de yoksulluktan kurtulanların sayısı 206 milyona, Hindistan’da 75 milyona, Brezilya’da 7 milyona ulaşmıştır. Türkiye’de ise bu dönemde yoksulluktan kurtulan vatandaşlarımızın sayısı sadece 334.000′de kalmıştır.
Bu olumlu küresel iklimde Türkiye’de, gelirin adil dağılımı konusunda da, kaydedilen mesafe sınırlıdır. Dünya Bankası verilerine göre ülkemizde 2002’de en zengin yüzde 10’un geliri, en yoksul yüzde 10’unun gelirinin 14,7 katı iken; 2010’da bu 14,5 katı olmuştur. Aynı dönemde bu fark, Brezilya’da 79,3’ten 55,8’e; Arjantin’de 44’ten 22,1’e; Meksika’da 22,5’den 18,8’e düşmüştür. Bu ülkeleri yöneten iktidarlar elverişli küresel iklimden, pastanın daha adil paylaşımı konusunda, Türkiye’den daha fazla yararlanabilmişlerdir.
1) Dünya Bankası verilerine göre 2010’da en yüksek yüzde 10’luk gelir grubuyla en düşük yüzde 10’luk gelir grubu arasındaki gelir makası 14,5 kat olmasına karşın, TÜİK rakamlarında aynı makasın 11,7 kat olmasının sebebi nedir?
2) 2013’de tarım istihdamı 97.000 gerilemesine, çiftçinin işlediği tarım alanı 20000 dönüm düşmesine rağmen kırda gelir dağılımının nispeten düzelmesini neyle açıklıyorsunuz?
3) Hane halkı kullanılabilir geliri ile hane halkının yurtiçi harcamaları arasındaki çok büyük farkın sebebi nedir? Paylaşılan gelir, yapılan harcamaya göre neden çok düşük kalmaktadır?
4) Yeni milli gelir serilerinin açıklanmasından bu yana 6 yıl geçmesine rağmen TÜİK neden “Gelir Yöntemiyle GSYH” serilerini açıklayamamıştır?
5) Gelir Yöntemiyle Milli Gelir serilerini TÜİK ne zaman açıklamayı düşünmektedir?
6) 2013’de vatandaşlarımızın yaşam koşullarına işaret eden bazı göstergelerdeki olağanüstü iyileşmenin sebebi nedir?
7) Yaşam koşulları göstergelerindeki bu olağanüstü iyileşmeler neden gelir dağılımı göstergelerine yansımamaktadır?
(Ankara- ZETE)
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!