Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Dünya Gitgide Yavaşlayıp 5 Yıl Sonunda Tamamen Dursaydı Ne Olurdu?
Diyelim ki Dünya gitgide yavaşlasın ve 5 yıl sonra tamamen dursun. Eğer böyle bir şey olsaydı zamanla akıbetimiz ne olurdu, birlikte bakalım.
National Geographic bilgileriyle hazırlanmıştır.
26. Şu anda Dünya'nın dönüş hızı, en hızlı noktası ekvatorda 1600 km. Aslında dönme hızı giderek yavaşlıyor ancak çok da dert edilecek kadar değil, sadece 100.000 yılda 2 saniye kadar.
25. Dünya bu sürece girdi ve aradan birkaç gün geçti diyelim. Uçakların yön bulmasını, iniş kalkışlarını belirleyen sistem kullanılamaz hale geleceği için dünyanın dört bir tarafında tehlikeli inişler gerçekleşiyor.
Matematiksel düzenin beklenmedik şekilde bozulmasının sonucu.
24. 1 hafta sonra: 24 saat süren günler artık daha da uzadığı için bu durum insanların zamana ayak uydurmasını gitgide güçleştiriyor.
23. 2 hafta sonra: Dünya saatte 15 km daha yavaş. Zincirleme reaksiyon hız kazanıyor.
Denizler ekvatorda daha şişkindir. Dönüş hızının yavaşlamasıyla birlikte buradaki sular kutup bölgelerine doğru hareket etmeye başlayıp taşkınlara ve çekilmelere neden oluyor.
22. 3 ay sonra: Okyanus suları kutuplara doğru hızla çekildikçe Kanada ve Avrupa'nın kuzey bölgelerinde ciddi su baskınları görülüyor.
21. Atmosfer incelmeye başlıyor ve 1500 metrede nefes almak 4500 metredekine eşdeğer oluyor.
20. 4 ay sonra: 1 gün artık 27 saat 48 dakika. Gündüzler ve geceler yaklaşık ikişer saat daha uzadı. Eski dönüş hızına göre Dünya 225 km daha yavaş.
19. Yeni bir sorun daha oluşuyor. Daha önce hiç deprem görmemiş yerler sarsılmaya başlıyor.
Çünkü Dünya yavaşladıkça yer altındaki katmanları farklı hızlarda yavaşlar ve bu da büyük çaplı sürtünmelere neden olur. Yani Dünya içeriden parçalanmaya başladı.
18. Bir taraftan da merkezkaç kuvveti azalmaya devam ettiği için okyanus hareketleri kutuplara hareket etmeye devam ediyor. Sığ yerler tamamen kuruyor.
İngiltere, Avrupa'ya bağlanıyor ve Londra'dan Paris'e yürüyerek gitmek mümkün duruma geliyor. Türkiye ile Yunanistan birleşiyor, Ege Denizi ortadan kalkıyor.
17. Diğer bir sorunsa güneş radyasyonu. Manyetosfer, Dünya döndüğü için vardır ve radyasyonu yansıtır. Dünya yavaşladıkça manyetik alan zayıflayacağı için insanlar 15 dakikadan fazla güneş altında kalamıyor.
16. Atmosfer üst ve alt yarımkürelerin üçte birlik kısmına çekildiği için canlıların nefes alması güçleşiyor ve düşük rakımlara göçler başlıyor.
15. İnsanlar başka yerlere kaçarken yollar deprem ve volkanik patlamalar yüzünden kullanılamaz duruma geldiği için göçler bir hayli zorlaşıyor.
14. Avustralya, Endonezya ile birleşerek yeni bir kıta oluşturuyor. İzmir, Antalya gibi limanlar artık denizden çok uzakta şehirlere dönüşüyor.
13. Dünya'nın dört bir yanında volkanik patlamalar başlıyor ve denizlerdeki ısı patlamaları nedeniyle balıklar kıyıya vurmaya başlıyor.
12. 1 yıl sonra: 1 gün 30 saat sürüyor. Dönüş hızı 340 km azaldı.
İngiltere ve Avrupa'da yeni bir okyanus oluştu. Londra, Berlin, Moskova gibi şehirler okyanus altında kaldı. Türkiye okyanus altında kalmıyor ancak Karadeniz kıyıları artık okyanusa açılıyor.
11. İnsanlar sığınaklarda yaşamaya başladı ve topluca kalıyorlar. Yiyecek sevkiyatı ulaşımın çökmesinden dolayı yapılamıyor. Yiyecekleri kendileri yetiştirmek zorundalar.
10. 2.5 yıl sonra: 1 gün 124 saat sürüyor. Dünya 1200 km daha yavaş.
İnsanların önemli bir uyku sorunu var. Gündüzlerin uzunluğu 2.5 güne eşit, geceler de öyle. Ağır ve sürekli bir jetlag durumu hakim. Bu da bulanık görme ve kas kontrolünü yitirmeye neden oluyor.
9. Bu yeni durum hayvanları da etkiliyor ve iklimler değiştiği için göç konusunda şaşıran hayvanlar topluca ölüyor.
8. Okyanuslar kutuplara gitmeye devam ettikçe Dünya'nın ortasında mega bir kıta ortaya çıkıyor. İnsanlar bu kıtaya göç etmeye başlıyor.
Bir zamanların binlerce metrelik okyanus tabanında artık insanlar yaşıyor.
7. 4 yıl sonra: 1 gün 624 saat sürüyor. Dönüş hızı sadece 60 km. Hatırlayalım, ilk dönüş hızı 1600 km'ydi.
Güneş 13 gün boyunca gökyüzünde, geceleri ise 13 gün boyunca ortalıkta yok. Dört mevsim kavramı da yok. İki mevsim var, sıcak aydınlık ve soğuk karanlık. Gündüzler 55, geceler -55 dereceyi buluyor.
6. Yeni oluşan yüksek basınç sistemleri gezegende terör estiren fırtınalara neden oluyor ve haftalar boyu sürebiliyor.
Hayvanların nesli hızla tükeniyor, kış uykusuna yatanlar daha şanslı oluyor. Ilıman iklimdeki bitkiler donarak ölüyor.
5. Hayatında kar görmeyen İzmir, Antalya gibi şehirlerde 13 gece boyunca tipiler oluyor.
4. 4.5 yıl sonra: 1 gün 768 saat sürüyor. 16 gün boyunca batmayan bir güneş. Dünya durmak üzere.
Okyanuslar tamamen kutuplara çekildi ve Dünya'yı ortasından çeviren bir kıta var. Türkiye'nin 10'da 9'u yaşanamayacak durumda. Rüzgarlar kesildiği için yağmurlar okyanuslardan karalara taşınamıyor ve ciddi kuraklık meydana geliyor.
3. 5 yıl sonra: Dünya tamamen durdu. 1 gün 1 yıl sürüyor. Gece ve gündüz yarım yıl sürüyor. Atmosfer, iklimler, okyanuslar yeni bir dengeye oturuyor.
2. Dünya dönmemesine rağmen hala güneşin yörüngesinde. Güneş ışığı Dünya'yı adeta kavuruyor.
1. Dünya durduktan 1 yıl sonra: Yepyeni bir gezegene dönüşen Dünya'da 6.5 milyar insan ölüyor.
İyi haber, böyle bir şey asla olmayacak; kötü haberse küresel ısınmadan dolayı felaketler çoktan başladı.