Görüş Bildir
Haberler
Dolar 1980 Yıllarındaki Performansı Gösteriyor

Dolar 1980 Yıllarındaki Performansı Gösteriyor

Doğan Turgut
16.09.2015 - 19:50

Dolar 1980 Yıllarındaki Performansı Gösteriyor

ABD Merkez Bankası (FED) yarın Eylül ayı  toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıdan faiz kararı çıkma endişesi, doları güçlendirmeye devam ediyor. Dolar rallisi 80’li yıllarda gösterdiği performansı sergiliyor.

FED’in faiz artırımına gitme kararı alması beklenen şu günlerde, dolar son 30 yılın en büyük rallisini gerçekleştiriyor. Dolar, geçtiğimiz son iki yıl içerisinde Japon yeni karşısında %20, Euro karşısında %17, Türk Lirası karşısındaysa %25 değer kazandı. Bunların yanında gelişen ülke para  birimleri karşısında daha da güçlenen dolar, Brezilya Reali ve Malezya Ringiti gibi paraların karşısında neredeyse rekor kırdı.

Dolardaki yükselişi 1980 yıllarındaki yükselişe benzeten uzmanlar, o dönemden farklı olarak bu kez doları durdurmanın zor olacağının uyarısını yapıyor. Genel olarak 1984’ten bu yana en güçlü ralliyi  yaşayan dolar, en sert iki yıllık yükselişini yapmaya hazırlanıyor.

Başlıca para birimlerindeki gerilemenin devam edeceği bildirilen Scotia Bank Eylül ayı raporunda şu bilgilere yer verildi; “Petrol fiyatlarındaki zayıflık, etkisini hissetirmeye devam edecek. Rusya’nın  parası ruble, 2016 ortalarına kadar makul bir koridor olan 50-60  bandının altında kalacak. Rublenin dolar karşısında yılı 69.0  seviyesinden kapatmasını bekliyoruz.”

Senenin başından bu yana %15’e kadar gerileyen Güney Afrika Randı, 1 Eylül’de spot piyasada 13.42 seviyesine indi. Bu ayın başında dolar karşısında 66.2 olan Hint Rupisi‘nin, yılı 67.0 seviyesinden kapatması bekleniyor. Güney Kore Wonu‘nda ise gerilemenin devam etmesi öngörülüyor.

DAHA FAZLA PİYASA HABERİ İÇİN TIKLAYIN…

ABD’nin normalleşme sürecinden en fazla darbeyi alması beklenen para birimi olarak Malezya Ringiti görülürken, senenin düşüş rekortmeni Brezilya Reali‘nin yılın son çeyreğinde 3.70’e kadar inmesi bekleniyor. Euro’nun akıbeti için de değerlendirme yapan Scotia Bank, Euro/Dolar paritesinde yılsonu için 1.05 tahmininde bulunuyor.

22 Eylül 1985 tarihinde ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Fransa  tarafından doların değerini düşürmek için bir anlaşma imzalanmıştı. Bu  yıllarda dolar G5 ülke para birimleri karşısında  yaklaşık %50 değer kazanmıştı. Bu anlaşma ile her ülke farklı amaçlar  doğrultusunda bazı reform taahhütlerinde bulundu. Bu süreçte küresel  ekonomi politikası koordinasyonunun önemi anlaşıldı ve G7 süreci hızlandı. Fakat ABD dolarının hızla değer kaybetmesi ile 22 Şubat 1987 tarihinde Louvre adında yeni bir anlaşma imzalandı.

Kaynak: Paratic.com

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0