Dokuz soruda: Ukrayna'daki krizin perde arkası
Dokuz soruda: Ukrayna'daki krizin perde arkası
Ukrayna'nın başkenti Kiev, Kasım ayında hükümet karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana en büyük şiddet olaylarına sahne oldu.
Polisin protestocuların toplandığı alana operasyon başlatmasının ardından çıkan çatışmalar sonucu en az 26 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında 10 polis ve bir gazeteci de bulunuyor. Yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, dün gece muhalefet liderleriyle bir araya geldi ancak görüşmelerden bir netice alınamadı.
Yanukoviç, muhalefet liderlerini şiddet olaylarını körüklemekle suçluyor.
Ukrayna'da protestolar, Yanukoviç'in Avrupa Birliği'yle ortaklık anlaşmasını imzalamayı reddetmesinin ardından Kasım ayında başlamıştı.
Dünkü çatışmalar öncesinde ne oldu?
Hafta sonunda taraflar arasında uzlaşıya varılmış, işgal altındaki kamu binalarının boşaltılması, protestocuların salıverilmesi ve haklarındaki kovuşturmaların düşürülmesi hususlarında anlaşılmıştı.
Dolayısıyla muhalefet cephesinde, Salı günü parlamentoda 2004 Anayasası'na geri dönüş konusunun tartışılması yönünde bir beklenti bulunuyordu.
Bu, muhalefetin başlıca taleplerinden biriydi.
2004 Anayasası, parlamentoya ve başbakana daha fazla yetki tanıyor.
Cumhurbaşkanı Yanukoviç seçimle iktidara geldiğinde bu anayasa yürürlükteydi. Ancak iktidara gelmesinin ardından anayasada değişiklikler yaptı ve cumhurbaşkanlığı yetkilerini arttırdı.
Çatışmaları alevlendiren neydi?
Görüşmelerden ne sonuç alındı?
Cumhurbaşkanı Yanukoviç gece geç saatlerde üç muhalefet lideriyle bir araya geldi.
Yanukoviç, dünkü ölümlerden muhalefet liderlerini sorumlu tuttu; muhalefetin protestocular içindeki radikal unsurlar ile aralarına mesafe koyamamalarının olayları kışkırttığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, olaylar 'saçma' olarak nitelendirildi.
Muhalefet liderleri Yanukoviç'in kendilerine ultimatom verdiğini, 'silahlarınızı bırakın ve teslim olun' dediğini açıkladı.
Adalet Bakanlığı yeni görüşmelerin planlandığını belirtti ancak görüşmelerin kimlerle ve ne koşullarda yapılacağı hakkında bilgi vermedi.
Diplomatik kanallarda ne yapılıyor?
Ölü sayısı kaç?
Şu ana kadar 26 kişinin öldüğü belirtiliyor. Bunların arasında bir gazeteci de var.
Rusça yayın yapan Vesti gazetesinde çalışan Vyaçeslav Veremyi'nin maskeli kişiler tarafından bir arabadan zorla çıkarıldığı ve vurulduğu belirtiliyor.
Çatışmalarda 10 polis de hayatını kaybetti.
Yaralı sayısının ise 400'ün üzerinde olduğu söyleniyor.
Çatışmalar yayılıyor mu?
Medyanın tutumu ne?
Polisin Meydan'a müdahalesinin başladığı sırada, muhalefeti destekleyen başlıca televizyon kanalı Kanal 5'in karasal yayını engellendi.
Kanal internet ve uydu üzerinden yayınlarını sürdürdü. Gece Kiev'in bazı kesimlerinde kanalın yayınına karasal erişim yeniden sağlandı, ancak Ukrayna'nın doğusunda erişim mümkün olmadı.
Especo TV ve Euronews olayları canlı yayınlarına taşıdı.
Birçok haber kanalı ise gelişmelere haber bültenlerinde yer verdi.
Radikal unsurlar kimler?
Çatışmaları kim durdurabilir?
Bunun yanıtını vermek zor.
Ukrayna'da faaliyet gösteren Ortodoks ve Katolik Kiliseleri arabuluculuk yapmaya çalıştı ancak başarılı olamadılar.
Kravçuk, Kuçma ve Yuşçenko gibi bazı eski cumhurbaşkanları da arabuluculuk yapma teklifinde bulundu, ancak bu teklifleri dikkate alınmadı.
AB yetkililerinin girişimleri de sonuçsuz kaldı. Rus yetkililerin arabuluculuk önerileri ise muhalefet tarafından reddedildi.
Ahmetov, Pinçuk ve Firtaş gibi bazı güçlü oligarklar da uzlaşı çağrısında bulundu ancak bu da bir işe yaramadı.
Çatışmaların durmak bir yana daha da şiddetlenmesinden endişe ediliyor.