Görüş Bildir
Haberler
Devletin Müteahhidi TOKİ

Devletin Müteahhidi TOKİ

MAHMUT TANAL
01.09.2014 - 10:41 Son Güncelleme: 01.09.2014 - 12:02

Devletin Müteahhidi TOKİ

Türkiye’de herkes plansız şehirlerden müzdarip. Yağmur yağdığında sellere maruz kalan şehirlerimizde hala inanılması güç büyüklükte konut üretimi artarak devam ediyor. Haddi hesabı olmayan beton yığınlarından, deprem olsa çadır kuracak bir alanımız kalmadı. TOKİ Kurumunun kendine buyruk halinden, haksızlık yaptığında itiraz edilememesinden, denetlenmemesinden ve orantısız gücüne rağmen her konuda korunmasından dolayı CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a verdiği yazılı soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı. Tanal, Beşir Atalay’a;

1-Toplu Konut İdaresi ( TOKİ) devletin müteahhidi midir?

2-Bir yere inşaat yapılacak ise, TOKİ devreye girerek ucuz ya da pahalı, planlı ya da plansız, tasarlanmış ya da tasarlanmamış, çevreye etkisi iyi veya kötü düşünmeden, projesi dahi yokken ihaleye katılmakta mıdır? İhaleler bu şekilde projesi dahi olmayan TOKİ’ye verilmekte midir?

3-TOKİ yapı denetiminden muaf mıdır? Kamu İhale Kanunu’ndan muaf mıdır? Bu Kurum denetlenmekte midir? Bu Kurum kim tarafından neye dayanarak denetlenir? Hesap verdiği herhangi bir Kurum var mıdır?

4-Bugüne kadar TOKİ’ye hak sahipleri tarafından açılmış dava sayısı, kaçını kaybettiği, ne kadar tazminat ödediği, cirosu, kar-zarar dengesi nedir? Bu bilgiler neden gizli tutulmaktadır? Kamuoyuyla paylaşılmamasının altında yatan sebep nedir? Saklanmaya çalışılan bir husus mu vardır?

5-TOKİ, istediği şekilde, kimseye danışmadan ve hesap vermeden imar planını değiştirebilmekte midir? TOKİ tarafından kaç kez imar planı değişikliği yapılmıştır?

6-Devletin arazileri TOKİ’ye tahsis edilmekte midir? Bu konuda TOKİ’nin Hazine’yle mali ilişkisi nasıldır? Nasıl fonlanır? Bu konularda kime, hangi kuruma hesap vermektedir?

7-Asıl amacı sosyal konut yaparak, konut sahibi olmayan vatandaşa ev üretmek olan TOKİ’nin ne kadar konutu sosyal, ne kadar konutu lükstür? Bunların satış fiyatları ile orantısı nedir?

8-TOKİ stadyum ve sanayi sitesi yapmış mıdır? Bunun kararı kim veya hangi kurum tarafından verilir?

9-TOKİ, siyaseten kullanılmakta mıdır? İktidarın inşaat işleriyle uğraşan sınırsız ve sorumsuz bir makine midir? TOKİ’nin Başbakan’ın emri ile yaptığı bir binaya, kim, hangi yasal yollarla karşı çıkabilir?

Sorularını yöneltti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0