Görüş Bildir
Haberler
Danıştay'a Ayar Tasarısı

Danıştay'a Ayar Tasarısı

adem kara
31.12.2013 - 11:08
İçeriğin Devamı Aşağıda

Danıştay'a Ayar Tasarısı

 Danıştay'ın yargıda krize neden olan Adli Kolluk yönetmeliğinin yürütmesini durdurmasından sonra Danıştay'a ''Ayar tasarısı'' geliyor. Meclis Adalet Komisyon'unda kabul edilen tasarı, Genel Kurul gündemine alındı.

Tasarıya göre, İdari Dava Daireleri Kurulu, 30 üye atanarak sürekli hale getirilecek. Kamulaştırma, Özelleştirme, Turizmi teşvik satış, tahsis ve kiralama işlemleri, çevresel etki değerlendirme işlemleri, Afet riski alanların dönüştürülmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararlarıyla ilgili davalarda ivedi yargılama yapılacak. Bu davalar bir ayda karara bağlanacak.

Dava açma süresi 30 güne, ivedi yargılama usulünün uygulandığı davalarda ise 15 güne indiriliyor. Aynı maddi ve hukuki nedene bağlı ve birbirine emsal teşkil edebilecek nitelikte olan davalar da grup davası olarak kabul edilecek.

Grup davaları nedeniyle ilgili dava daireleri kurulu tarafından verilen karara uygun olarak grup dava kararını veren mahkeme ya da diğer mahkemelerce verilen kararlar aleyhine kanun yollarına başvurulamayacak.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kalıcı hale getirilmesinin amacı hükümetin Danıştay'a hakim olma arzusudur. İhale davalarına kadar bir çok konuda hükümetin elini rahatlatacak şekilde bir yapılanma amaçlanıyor'' dedi. Hamzaçebi, görev sürelerinin bitmesine 3 yıl kalan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda görevli hakimlerin görevlerine de son verileceğini söyledi.

GAZETEPORT | ANKARA

Kaynak: http://www.gazeteport.com.tr/haber/15...

Danıştay’ı Durdurmak İçin Düğmeye Basıldı

Hükümet, Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesini durduran Danıştay’ın, bu yetkisini almaya hazırlanıyor. Tasarının 2 Ocak’ta Meclis’e gelmesi bekleniyor 

Bakanlar ve oğullarının adının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından hükümet tarafından değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği, Meclis gündemini de değiştirdi. 

Taraf'tan Dilek Gedik'in haberine göre, Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilen ve Danıştay'ın yetkilerini tırpanlayacak yasa tasarısı bu hafta Genel Kurulu’na geliyor. Büyük özelleştirme ihalelerini oldu-bittiye getirecek tasarıda, yargılamanın her aşamasında yürütmeyi durdurma talebi 'ivedi dava' gerekçesiyle engelleniyor. Düzenlemenin en dikkat çekici maddesi ise yeni atanacak 32 yeni hâkim kadrosuyla hükümetin bazı davalarda başını ağrıtan Danıştay’ın yapısının değiştirilmesi oldu. AKP'nin, tasarının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde, karar düzeltme taleplerinde yürütmenin durdurulmasını kaldırılmayı planladığı belirtiliyor.

Hükümet, Adli Kolluk Yönetmeliği’ni değiştirerek soruşturmalarda vali, kaymakam ve emniyet müdürlerinin bilgilendirmesini zorunlu hale getirmişti. Danıştay ise yönetmeliğin yürütmesini durdurmuştu.

AKP, şimdi Danıştay'a 'rövanş' niteliğinde olacak yasa tasarısının Meclis görüşmelerini öne çekmeye hazırlanıyor. Tasarının gelecek hafta Meclis gündemine gelmesi bekleniyordu ancak tasarının son gelişmelerin ardından bu hafta Genel Kurul'a gelebileceğine dikkat çekiliyor. Tartışmalı tasarıyla Danıştay'ın özellikle akçeli davalarda yürütmeyi durdurma yetkisi tırpanlanıyor. Meclis adalet Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarısına göre yürütmeyi durdurma talebinin reddinden sonra ikinci kez dava açılamayacak. Bu da 'ivedi hallerde' diye tanımlanan davaları kapsadığından büyük özelleştirmelerde oldu-bittiye yol açacak. Komisyonun CHP'li üyesi Ali İhsan Köktürk, hükümetin Adli Kolluk Yönetmeliği'nde Danıştay'ın verdiği karardan rahatsız olduğunu belirterek, 'Yürütmenin durdurulması talebi bir emniyet supabıdır. Yargılamanın her aşamasında yürütmenin durdurulması talebinde bulunulabilmeli. Aksi Anayasa'ya aykırı. Yangından mal kaçırır gibi dava görülecek' dedi.

Tasarıyla Danıştay'ın hâkim yapısına da müdahale edilecek. Yeni alınacak 32 hâkim ve kurulacak bir daire ile İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yapısı tamamen değişecek.

Dilek Gedik | Taraf

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber/danista...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0