onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Daha Mutlu ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uygulamanız Gereken Altın Değerinde 20 Öneri

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Daha Mutlu ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uygulamanız Gereken Altın Değerinde 20 Öneri

Lucia
16.10.2022 - 08:18

Siz de daha mutlu, sağlıklı ve pozitif bir yaşam tarzınızın olmasını ister misiniz? Sizler için hazırladığımız bu içeriğimizde sağlığınızdan insanlarla olan ilişkilerinize kadar hayatınızın her alanında sizlere mutluluk ve pozitif enerji katacak 20 öneriyi derledik.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/how...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Gülümseyin!

1. Gülümseyin!

İnsanlar mutlu olduklarında verdikleri ilk tepki gülümsemektir. Gülümsemek, beynimizde mutluluk ve motivasyon kaynağı olan dopamini salgılamamıza yardımcı olur. Günlük hayatınızda daha fazla gülümsemek, en ufak mutlu anlarda gülümseyerek tepki vermek modunuzu yükseltecektir.

2. Düzenli egzersiz yapın.

2. Düzenli egzersiz yapın.

Egzersiz sadece fiziksel sağlınız için değildir. Düzenli egzersiz, kendinize olan saygıyı ve mutluluğu artırırken stresi, kaygıyı ve depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.  Az miktarda fiziksel aktivite bile fark yaratabilir.

3. Yeterli miktarda uyuyun.

3. Yeterli miktarda uyuyun.

Çoğu yetişkin her gece en az 7 saat uykuya ihtiyaç duyar. Kendinizi gün içinde uyuma isteğiyle savaşırken buluyorsanız veya genel olarak uykulu gibi hissediyorsanız, vücudunuz size daha fazla dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söylüyor olabilir. Yeterli uyku, beyin fonksiyonlarını ve ruh sağlığını korur. Yeterince uyumak aynı zamanda kalp hastalığı, depresyon ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinizi de azaltır.

4. Sağlıklı ve dengeli beslenin.

4. Sağlıklı ve dengeli beslenin.

Yiyecek seçimlerinizin fiziksel sağlığınız üzerindeki etkisini biliyor olabilirsiniz. Ancak bazı yiyecekler ruh halinizi de etkileyebilir.  Örneğin:

  • Karbonhidratlar mutluluk hormonu olan serotonini serbest bırakır. Basit karbonhidratları yani şeker ve nişasta oranı yüksek yiyecekleri  minimumda tutun çünkü bu enerji dalgalanması kısa sürer, böylelikle hızlıca serotonin etkisini yitirirsiniz. Fasulye gibi sebzeler ve kepekli tahıllar gibi karmaşık karbonhidratlar serotonin salgılamaya devam eder.

  • Yağsız et, kümes hayvanları, baklagiller ve süt ürünleri protein açısından yüksektir. Protein açısından zengin besinler, enerji ve konsantrasyonu artıran dopamin ve norepinefrin salgılar. 

  • Yağlı balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitlerinin, ruh ve beyin sağlığınızı geliştirdiği bilinir. 

  • Çok işlenmiş veya derin yağda kızartılmış yiyecekler, kendinizi kötü hissetmenize ve öğün atlamanıza neden olur.

5. Derin nefes alma yöntemlerini deneyin.

5. Derin nefes alma yöntemlerini deneyin.

Araştırmalar, derin nefes alma egzersizlerinin stresi azaltmaya yardımcı olabileceği gerçeğini desteklemektedir. Stresli hissettiğinizde şu adımları uygulayın:  

  • Gözlerinizi kapatın.

  • Mutlu bir anıyı ya da güzel bir yeri hayal etmeye çalışın. 

  • Burnunuzdan yavaşça derin bir nefes alın.

  • Ağzınızdan veya burnunuzdan yavaşça nefes verin. 

  • Sakinleştiğinizi hissetmeye başlayana kadar bu işlemi birkaç kez tekrarlayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Kötü anılarınızı kabullenin.

6. Kötü anılarınızı kabullenin.

Kötü bir haber alırsanız, bir hata yaparsanız veya  sadece korku içinde olduğunuzu hissederseniz, mutluymuş gibi yapmaya çalışmayın.  Mutsuzluk hissini kabul edin, bir an için bunu deneyimlemenize izin verin. Ardından, size bu şekilde hissettiren şeye ve iyileşmek için ne yapabileceğinize odaklanın.

7. Günlük tutun.

7. Günlük tutun.

Günlük tutmak, düşüncelerinizi organize etmenin, duygularınızı analiz etmenin ve planlar yapmanın iyi bir yoludur. Uyumadan önce birkaç düşünceyi not almakla başlayabilirsiniz.

8. Stresle yüzleşin.

8. Stresle yüzleşin.

Günlük yaşam stresle doludur ve bundan kaçınmak imkansızdır. Stres her zaman zararlı değildir ve stresle ilgili tutumlarınızı değiştirebilirsiniz. Kendinizi bunaltmak yerine, stres etkenini doğrudan ele almaya çalışın. Bu, rahatsız edici bir konuşma başlatmak veya fazladan bir iş yapmak anlamına gelebilir, ancak bununla ne kadar erken yüzleşirseniz o kadar çabuk rahatlarsınız.

9. Kendinizi diğer insanlarla kıyaslamayın.

9. Kendinizi diğer insanlarla kıyaslamayın.

İster sosyal medyada, ister işte, ister okulda olsun, kendinizi başkalarıyla karşılaştırdığınız bir anı yaşamak mümkündür. Fakat bu, daha fazla hoşnutsuzluk, daha düşük saygı ve hatta kaygı problemleri yaşamanıza neden olur.  Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakmak zor görünebilir, ancak huzurunuz ve mutluluğunuz için gereklidir.

10. Sosyalleşin ve yeni arkadaşlar edinin.

10. Sosyalleşin ve yeni arkadaşlar edinin.

Yetişkinlikte, yeni arkadaşlar edinmek neredeyse imkansız gelebilir. Yerel bir gönüllü organizasyonuna katılmayı veya ders almayı deneyin. Her ikisi de yaşadığınız şehirde sizlerle benzer düşünen insanlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. İltifat etmeyi alışkanlık haline getirin.

11. İltifat etmeyi alışkanlık haline getirin.

Araştırmalar, iyilik yapmanın huzurunuzu artırmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Samimi bir iltifat etmek, kendi mutluluğunuzu artırırken iltifat ettiğiniz kişinin gününü aydınlatmanın hızlı ve kolay bir yoludur.

12. Gün ve haftanızı planlayın.

12. Gün ve haftanızı planlayın.

Her hafta sonunda oturup bir sonraki hafta için temel bir liste yapmayı deneyin.  Plana bağlı kalmasanız bile, çamaşır yıkamak, market alışverişi yapmak veya iş yerindeki projelerle uğraşmak için zaman ayırmak zihninizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

13. Telefonunuzdan uzaklaşın.

13. Telefonunuzdan uzaklaşın.

Aşırı telefon kullanımının beyinde hasara yol açabileceği ve ruh halinizi etkileyebileceği gerçeğini destekleyen kanıtlar var ve bir araştırma, ergenlerde ve genç yetişkinlerde görülen ciddi fiziksel ve duygusal değişiklikleri bile ortaya koyuyor.  Telefonsuz geçirdiğiniz vakitte zihninizin özgürce dolaşmasına izin verin.

14. Doğada vakit geçirin.

14. Doğada vakit geçirin.

Bir araştırmaya göre, açık alanlarda haftada 30 dakika veya daha fazla zaman geçirmek, kan basıncını düşürmeye ve depresyon riskini azaltmaya yardımcı olur.

15. Meditasyon yapmayı deneyin.

15. Meditasyon yapmayı deneyin.

Keşfedilecek birçok meditasyon yöntemi var. Hareketlilik, odaklanma, içsellik veya üçünün bir kombinasyonunu içerebilirler.  Meditasyon karmaşık olmak zorunda değildir. 5 dakika boyunca kendi düşüncelerinizle sessizce oturmak kadar basit olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Sağlığınızı kontrol altında tutun.

16. Sağlığınızı kontrol altında tutun.

Yılda bir kez yapacağınız doktor görüşmeleri ve kontroller, sağlığınızı kontrol altında tutmanıza ve sağlığınızı takibe almanıza yardımcı olur.

17. Tatil planları yapın.

17. Tatil planları yapın.

Keşfetmek istediğiniz bir şehre seyahat etmek veya doğa içerisinde günlerce vakit geçirmek hem motivasyonunuzu yükseltir, hem de günlük yaşamınıza mola vermenizi sağlar.

18. Kendinizle vakit geçirin.

18. Kendinizle vakit geçirin.

En sevdiğiniz restorana gitmeyi, bir film izlemeyi veya hep hayalini kurduğunuz o yolculuğa çıkmayı düşünün. Sosyal bir kişi olsanız bile tek başınıza biraz zaman geçirmek, sizi gerçekten mutlu eden etkinliklerle yeniden bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.

19. Hedef belirtin.

19. Hedef belirtin.

Ufak adımlarla geleceğinize ait hedeflere ulaşmanız planlama ve düzen ile daha hızlı gerçekleşecektir. Bir hedef belirleyin ve düzene koyduğunuz günlük yaşantınız boyunca bu hedefe odaklanın.

20. Yaşamınıza sakinlik katın.

20. Yaşamınıza sakinlik katın.

Günlük hayatınız her ne kadar hareketli ve canlı olsa da doğru kararlar alabilmek için ve sağlıklı ilişkiler kurmak için sakin ve durgun zamanları değerlendirin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
6
3
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın