Görüş Bildir
Haberler
Vücudunuzun Kolajen Salgılamasına Yardımcı Olacak Birbirinden Yararlı 13 Yiyecek

Vücudunuzun Kolajen Salgılamasına Yardımcı Olacak Birbirinden Yararlı 13 Yiyecek

Lucia
16.09.2022 - 07:21 Son Güncelleme: 16.09.2022 - 15:13

Kolajen, cilt yapısını besleyen, esnekliğini geliştiren bir proteindir. Birçok kolajen türü vardır, ancak vücudumuzda Kolajen 1, Kolajen 2 ve Kolajen 3 diye adlandırılan türler bulunur. Yaş ilerledikçe her yıl vücudumuzda oluşturduğumuz kolajenin miktarının azalmasıyla birçok farklı yan etkiler görürüz. Peki ya yaşımız ilerledikçe kaybettiğimiz kolajen oranını nasıl arttırırz? Sizin için derlediğimiz birbirinden yararlı, kolajen deposu 13 yiyeceği gelin birlikte keşfedelim.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/bea...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kemik suyu

1. Kemik suyu

Diyetisyen Katey Davidson, vücuttaki kolajen oluşumunu olumlu yönde tetikleyen besinler arasında kemik suyuna dikkat çekti. Davidson, 'Kemik suyu kemiklerden ve bağ dokusundan oluştuğu için kalsiyum, magnezyum, fosfor, kolajen, glukozamin, kondroitin, amino asitler ve diğer birçok besin maddesi içerir' diyor.

2. Tavuk

2. Tavuk

İçerdiği zengin bağ dokusu ile bir kolajen deposu olan tavuk, herkesin favorileri arasında yer alıyor.

3. Deniz ürünleri

3. Deniz ürünleri

Zengin kolajen içeren yapısı ile deniz ürünleri listenin önemli besinleri arasına girdi. Özellikle balıkların kafaları, gözleri ve pulları kolajen açısından zengin bir  içeriğe sahiptir.

4. Yumurta

4. Yumurta

Yumurtalar diğer birçok hayvan ürünü gibi bağ dokusu içermese de kolajen üretimi için gerekli amino asitlerden biri olan prolini yüksek miktarda içerir.

5. Narenciye

5. Narenciye

C vitamini, vücudun kolajenin öncüsü olan pro-kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. Bu nedenle yeterli miktarda C vitamini almak çok önemlidir. C vitamini denildiğinde akla ilk gelen besin olan narenciyeler listenin önemli besinlerinden...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Orman meyveleri

6. Orman meyveleri

Narenciye her ne kadar tüm ilgiyi üzerine çekse de, çilek, yaban mersini, ahududu, böğürtlen de yüksek miktarda C vitamini içerir. Cildin yapısının korunmasında önemli rol oynayan bu meyveler, kolajen oluşumu için önemlidir.

7. Tropikal meyveler

7. Tropikal meyveler

Mango, kivi, ananas ve guava gibi tropik meyveler C vitamini açısından zengin meyvelerin listesini tamamlar. Guava ayrıca kolajen üretimi için başka bir yardımcı faktör olan çinkoya sahiptir.

8. Sarımsak

8. Sarımsak

Diğer besinlere kıyasla daha az kolajen miktarı içeren sarımsaklar, günlük tüketimi ile oldukça önemli besin değerine sahip.

9. Yeşil yapraklı sebzeler

9. Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, lahana, pazı ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, renklerini antioksidan özellikleriyle bilinen klorofilden alır. Klorofilin günlük tüketiminin kolajen oluşumuna yardımcı olduğu bilinir.

10. Fasulye

10. Fasulye

Fasulye, kolajen sentezi için gerekli olan amino asitleri içeren yüksek proteinli bir besindir. Ayrıca kolajen üretimi için gerekli bir diğer besin maddesi olan bakır açısından da zengindir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kaju

11. Kaju

Kaju,  vücudun kolajen oluşturma yeteneğini artıran çinko ve bakır içerir.

12. Domates

12. Domates

Bir başka gizli C vitamini kaynağı olan domates, cilt desteği için güçlü bir antioksidan olan likopen içerir.

13. Biber

13. Biber

Bu yüksek C vitamini içeren sebzeler, yaşlanma belirtileriyle mücadele edebilecek bir bileşik olan kapsaisin içerir.

Peki sizin favoriniz hangisi? Yorumlarda bizimle paylaşın! 🥬🍓

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
11
3
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Balat baltasd

Kolojen deposu işkembedir. Temizliği, hazırlaması uzun süre alıyor ama süperdir 😁