Görüş Bildir
Haberler
Cumartesi Anneleri: 'Güçlükonak Katliamının Sorumluları Yargılansın'

Cumartesi Anneleri: 'Güçlükonak Katliamının Sorumluları Yargılansın'

ATKN
10.01.2015 - 22:38

Arşiv

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Cumartesi Anneleri/İnsanları 511. buluşmalarında 15 Ocak 1996 tarihinde Güçlükonak’ta öldürülenlerin sorumlularının yargılanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 511. buluşmalarında 15 Ocak 1996 tarihinde Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde öldürülen 11 kişinin faillerinin bulunmasını istedi.

Bu haftaki eylemde ilk olarak kayıp Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun konuştu.

“Biz kayıplarımızı istiyoruz” diyen Tosun Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırı ve 2 yıl önce üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesini kınadı.

Kayıp Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl de “Bizim derdimiz sadece kayıplarımızın kemiklerini bulmak değil. Biz bu ülkeye demokrasi gelmesi için mücadele ediyoruz. Bize yapılan haksızlıkların başkasına yapılmaması için mücadele ediyoruz” dedi.

“Katledilenler, devletin ‘korucu’ olarak tuttuğu insanlardı’

Güçlükonak katliamını yerinde incelemek üzere bölgeye giden heyette yer alan sanatçı Ferhat Tunç ise, gözlemlerini paylaştı.

“Katledilenler, devletin ‘korucu’ olarak tuttuğu insanlardı. Katliamı gerçekleştirenler aslında PKK’nin ‘sözde’ ateşkes ilan ettiğini söylemek istiyorlardı. Ancak, olay yerine vardığımızda devletin vahşeti olduğu gibi duruyordu.”

Güçlükonak katliamının kurbanlarından Ahmet Kaya’nın kardeşi Emine Kaya Erdek da, “Devlet, zamanında büyük bir katliam yaptı. İnsanlarımızı işkenceyle katletti. Bizim insanlarımızı PKK öldürmedi. Biz Kürdüz. PKK, neden bizi öldürsün?” diye sordu.

Bu haftanın basın açıklamasını Cumartesi insanlarından gazeteci Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe okudu.

AK Parti Hükümeti tarafından çıkarılmak istenen “İç Güvenlik Paketi”ni eleştirerek paketin devlet şiddetini yasal hale getireceğini, hukuksuzluk ve keyfiliğin tavan yapacağını belirtti.

Güçlükonak’ta ne oldu?

“1996 yılının 10-12 Ocak tarihleri arasında askerler Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerine baskın yaptı. Baskın sonucu PKK’ye yardım ettikleri gerekçesiyle Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç’un gözaltına alınarak Taşkonak Jandarma Taburu’na götürülüp işkenceyle öldürüldü.

“15 Ocak 1996 tarihinde ise Koçyurdu köy muhtarı ve aynı zamanda korucu olan Mehmet Öner’i arayan jandarmanın gözaltındakileri serbest bırakacaklarını ve onları almak için bir minibüs göndermelerini istediklerini söyledi. Tabura giden 4 korucunun da öldürüldü.

“16 Ocak 1996’da Genelkurmay Başkanlığı, Ankara’dan Güçlükonak’a getirilen gazetecilere, PKK’nin yolcu minibüsüne saldırdığını söyledi. Gazeteler de, ‘PKK katliamlara doymuyor. Şırnak’ta yolcu minibüsünü durduran PKK’lılar 11 vatandaşımızı katletti’ şeklinde yazdı.

“Olayın ardından Genelkurmay açıklamasındaki çelişkiler nedeniyle İstanbul’da, ‘Barış İçin Biraraya Çalışma Grubu’nun çağrısıyla STK’ların oluşturduğu heyetle Güçlükonak’ta incelemelerde bulunuldu. Hazırlanan rapor, Güçlükonak katliamının devletin yaptığını ortaya çıkardı.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ordunun Güçlükonak Katliamı’ndaki rolünü kamuoyuna açıklamalı.

“Hukuk işletilsin. Güçlükonak katliamının sorumluları yargılansın. Katliam mağdurlarının bulunduğu toplu mezarda kimliklendirme çalışması yapılsın, her ailenin bir mezarı olsun”

İMC TV

Kaynak: http://www.imctv.com.tr/2015/01/10/62...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam