onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklarda Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Çocuklarda Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Şebnem Sucu
28.12.2021 - 11:31

Karın ağısı şikayeti her yaşta çocukta görülebiliyor. Hastanelere başvuru şikayetlerinin büyük bir kısmını oluşturan karın ağrılarının altta yatan sebebe göre tedavisi mümkündür. Kimi zaman basit bir mide üşütmesi ve kabızlık nedeniyle ortaya çıkan bu durum, bazı çocuklarda gece uyandıracak kadar şiddetlenebilir. Tanı ve tedavi sürecinin hızlanması için ebeveynler çocuğundaki şikayetleri gözlemlemelidirler. Haberimizde çocuklarda karın ağrısı neden olur? Sorusunun cevabını bulabilir, karın ağrısına iyi gelen yöntemlere ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Karın ağrısı şikayeti daha çok kız çocukları ve 11 yaşından küçük çocuklarda yaygın görülürken genelde yeme ve bağırsak alışkanlıklarındaki değişimlerden ortaya çıkar. Karın ağrısı vakalarının büyük bir kısmı ev tedavileri ile sorun olmaktan çıkar fakat ciddi nedenlerden oluşabileceği unutulmamalı ve çocuğun bağırsak hareketleri de dahil ağrı sıklığı izlenmelidir. Peki, çocuklarda karın ağrısı neden olur? Karın ağrısına ne iyi gelir? İşte detaylar…

Çocuklarda Karın Ağrısı Neden Olur?

Çocuklarda Karın Ağrısı Neden Olur?

Çocuklarda karın ağrılarının yaygın nedenleri arasında kronik kabızlık, mide-bağırsak enfeksiyonları ve parazitler yer alır. Çocukların ağrıları tarif etmesi oldukça zordur. Karın ağrısı olarak tanımladıkları şikayetler bazen böbrekler, idrar yolu veya mesane ile alakalı sorunlardan da ortaya çıkabilir. İç hastalıklarına bağlı gelişen bu tip ağrılar anlık olmayan kronik ağrılardır.

Çocuklarda karın ağrılarının sebebi olarak birçok sağlık sorunundan söz etmek mümkündür. Bunlar;

Enfeksiyonlar: Gastroenterit, mesane ya da böbrek enfeksiyonları ya da göğüs ve kulak gibi vücudun farklı alanlarında oluşan enfeksiyonlar

Cerrahi sorunlar: Barsak tıkanıklığı, apandisit, ya da invajinasyon (bağırsaktaki ciddi bir tıkanıklık)

İrttitabl bağırsak sorunları: Kolik ya da kabızlık

Yiyecekle alakalı sorunlar: Yemeyi fazla kaçırma, yiyecek alerjisi ya da zehirlenme

Ailevi Akdeniz Ateşi kalıtsal bir hastalık olup en önemli bulgusu karın ağrısı şikayetidir.

Kız çocuklarında adet dönemi öncesi ağrılar ortaya çıkabilir.

Kışın rotavirüs pek çok çocukta karın ağrısına sebep olabilmektedir.

Apandist öyküsü bulunan kız çocuklarında karın içindeki yumurtalıklar karın ağrılarına neden olabilir.

Karın Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Karın ağrılarının neden olduğu ağrılar o bölgeye yakın organlarda oluşan hastalıkların belirtilerinden kaynaklanıyor olabilir. Altta yatan nedenler farklılık gösterebileceği gibi tedavisi de farklıdır. Böyle zamanlarda çocuklarda bilinçsiz ilaç kullanımı kesinlikle doğru olmayacaktır. 

Hafif karın ağrısı şikayetlerini dindirmek için evde uygulayabileceğiniz çözüm yöntemleri şöyledir;

1. Çocuğunuzun karın ağrısı üşütmeden dolayı ortaya çıktığında ayaklarını sıcak tutmaya özen gösterin. 

2. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması çocuklarda karın ağrılarının önemli nedenleri arasında yer alır. Olgunlaşmış bir muz kabızlıktan kaynaklı karın ağısı şikayetlerini dindirmeye yardımcı olur, verebilirsiniz.

3. Sağlık açısından birçok yararı olan pekmez karın ağrısı durumunda gün içinde tüketilebilir. 

4. İdrar yolu enfeksiyonu gibi sorunların varlığı söz konusu olduğunda doktor tarafından verilen ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi yardımcı olacaktır.

5. Zencefil çayı, spazm ve sancıları yatıştırma özelliğine sahiptir. Zencefil çayı doğal bir ağrı kesicidir, mideyi ve sindirimi rahatlatarak karın ağrılarının gidermeye yardımcı olur.

6. Sıcak bir duş çocuğun kramplar halinde ortaya çıkan karın ağrılarını hafifletir. Sıcak su torbasını etkilenen bölgeye koyarak da karın ağrısını dindirebilirsiniz.

7. Yine kabızlık durumunda ara öğünlerde ya da yemeklerin yanı sıra probiyotik kaynağı yoğurt tüketmek şişlik ve gaz sıkışmalarını azaltmada etkilidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
8
5
4
4
3
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın