Görüş Bildir
Haberler
"Çocuklara Karşı İşlenen Suçların Cezaları Artacak"

"Çocuklara Karşı İşlenen Suçların Cezaları Artacak"

Batuhan
05.05.2014 - 18:46

"Çocuklara Karşı İşlenen Suçların Cezaları Artacak"

Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Bülent Arınç, yeni bir yasal düzenlemeyle çocukları hedef alan cinsel suçlara verilecek cezanın, beden ve ruh sağlığının bozulması şartı gerekmeden artırılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından çocukları hedef alan ve cinsel içerikli suçlara gelecek cezalara değindi. Arınç, hazırlanan yeni kanun tasarısında, cinsel içerikli suçlarda, cezanın artırılması için beden ve ruh sağlığının bozulması şartını kaldıracaklarını, bu artış oranını suça gelecek cezaya ekleneceğini söyledi.

Cezaların arttığına değinen Arınç, 'Artık bu suçlara maruz kalma durumunda muayeneye ihtiyaç kalmayacaktır. Suçun sarkıntılık yoluyla işlenmesinde tasarıda artırma öngörülmektedir. Suçun yoğun hareketlerle işlenmesiyle cezalar hemen hemen bir misli artırılmaktadır. Suçun cinsel ilişki seklinde işlenmesinde ceza bir misli artırılmaktadır. Suçun yetişkinlere karşı işlenmesinde cezalar yarı oranında çocuklara yönelik işlenmesi halinde yine 1 bölü 2 oranında artırılacaktır' dedi.

Arınç, 15 yaşını bitirmiş yetişkinler tarafından kandırılarak veya ikna edilerek cinsel ilişkiye girilmesi durumunda cezaların aynı oranda artacağını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getirildiğini açıkladı.

Arınç, 'Cinsel saldırı suçlarından hapis cezasına mahkum olanların şartlı salıverilme süreleri iki bölü üç oranından üç bölü dört oranına çıkarılmaktıdır. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır ' dedi.

'Hadım' görüşülmedi

Bir gazetecinin sorusu üzerine hadım tartışmasına da değinen Arınç, 'Tıbbi müdahaleden hadım etmeyi kast etmiyoruz. Suçun faile psikolojik veya biyolojik bir tedavi yapılabilir. Kısırlaştırılma, hadım olma bu yasa tasarısında görüşülmedi' dedi.

Dizilerle ilgili tartışmalara da açıklık getiren Arınç, 'Yasakçı bir zihniyete sahip değilim. Dizilerin çok büyük bir kesimi etkisi altına aldığını biliyorum. Anayasa bize gençliği koruma görevi veriyor. Diziler konusunda bizim bir yaptırım kararı almamız söz konusu değil. Ben uyarıcı görevimi yapıyorum. RTÜK’ün koyacağı müeyyidelerdir' dedi.

'İdam gündemde yok'

Arınç, 'Yeni cezalar kamu vicdanını rahatmaya yeter mi?' sorusuna şu cevabı verdi:

'25 yıl ceza avukatlığı yapmış biri olarak söylüyorum. Suçla ceza arasında orantılılık olmalı. Bir hırsız size silah sayamışsa, o kadar büyük korku yaşarsınız ki o kişi idam edilsin isterseniz. hele cinsel suçlarda vatandaş 'onları asmak gerekir' denebilir. Ancak unutmamak gerek; Türkiye'den idam 15 yıl içerisinde kaldırıldı tam anlamıyla. Bu suıça hangi parti idam ister? CHP, MHP veya BDP böyle bir tasarıyı destekliyor mu? Yalnızca BBP'den böyle bir teklif geldi. idamın tekrar getirilmesine karşıyız. Böyle bir hukuki düzenlemeye gerek yok. Bunun yerine ne yapılabilir? Eğer caydırıcı noktada bir ceza süratla verilir ve bunlar dışarı çıkma inancını kaybederlerse bence bu fevkalade yerinde olur.'

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/arinc-c...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0