Görüş Bildir
Haberler
Çipras İkinci Dönemine Resmen Başladı

Çipras İkinci Dönemine Resmen Başladı

Onedio Medya
21.09.2015 - 22:14 Son Güncelleme: 22.09.2015 - 10:11
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimleri kazanan Syriza'nın lideri Aleksis Çipras yemin ederek ikinci görev dönemine resmen başladı.

Aleksis Çipras akşam saatlerinde televizyonlardan canlı yayınlanan törende Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos huzurunda yemin ederek hükümeti kurma görevini üstlendi. Çipras'ın yarın yeni kabinesini açıklaması bekleniyor. Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza yüzde 35.5 oranında oy alarak seçimlerden birinci parti olarak çıkmıştı. Aleksis Çipras önceki koalisyon partneri Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile koalisyon kuracağını açıkladı. Syriza dünkü seçimlerde ocak ayındaki seçimlerdeki kadar oy almış oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel akşam saatlerinde Aleksis Çipras'la bir telefon görüşmesi yaptı. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert görüşmede iki liderin çarşamba günü yapılacak, mülteci krizinin ele alınacağı AB Zirvesi hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti. Bu arada AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Çipras'a tebrik mesajı gönderdi. Tusk mesajında, Atina'ya siyasi istikrar temennisinde bulundu.

Yunanistan'da yeni parlamento 1 Ekim'de toplanacak. Parlamento tasarruf önlemlerini ve reformları görüşecek. Uluslararası kreditörlerle ile Yunan hükümeti önümüzdeki üç yıla ilişkin mali reform planını yapmıştı. Ekim ayı sonunda ilk reformların hayata geçirilmesi ve böylece ülkeye mali yardımların devam etmesi bekleniyor.

Yunanistan neden Syriza'dan vazgeçmedi?

Yunanistan neden Syriza'dan vazgeçmedi?

Seçim sonuçlarını değerlendiren Hürriyet gazetesinin Atina muhabiri Yorgo Kirbaki, Yunanistan halkının Çipras'a bir şans daha vermek istediğini söylüyor.

Yorgo Kirbaki, 'Bir yanda Yunanistan'ı 1974'ten 2015'e dek yöneten iki parti var (Yeni Demokrasi ve PASOK). Diğer yanda ülkeyi sadece 7 aydır yöneten Çipras. Hiç şüphe yok ki, Yunanistan'ın içinde bulunduğu derin krizin nedeni Çipras değil, bu iki parti. Halk da, 'En azından bu çocuk (Çipras) gayret etti-başaramadı, diğerleri bunu da yapmadı' diye düşündü' diyor.

Gazeteci Yorgo Kirbaki, Çipras'ın vaatlerini yerine getirememesine rağmen, partisi Syriza'nın yüzde 35 oy almasını 'süper bir sonuç' olarak nitelendiriyor.

Araştırma şirketleri yine yanıldı

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin Avrupa editörü Peter Foster da, Yunan halkının Syriza'dan umudu kesmemesinin Çipras'ı yeniden başbakanlığa taşıdığını yazdı bugün.

Foster'a göre, seçmenlerin muhalefetin vaatlerine inanmaması da Çipras'ın başarısında etkili oldu.

Independent gazetesinin Atina'daki muhabiri Peter Popham ise Syriza'nın beklenenin çok üstünde oy aldığına ve kamuoyu araştırma şirketlerinin tahminlerinde yanıldığına dikkat çekiyor.

Zira son araştırmalarda Syriza ile Yeni Demokrasi Partisi başa baş görülmüş, hatta bazı anketlerde Yeni Demokrasi Partisi ilk sırada gösterilmişti.

Başyazısında 'Devrim çarçur edildi' diyen Times gazetesi ise Yunanistan'da olanlara daha farklı bir açıdan yaklaşmış.

Gazete Ocak ayında Avrupa'da modern zamanların en solcu hükümetini kuran Syriza'nın seçmenlere fazla bir seçenek sunamadığını belirtiyor.

'Yunanistan gerçeklerle yüzleşmeli ve reformlar konusunda ciddi bir koalisyon hükümeti kurulmalı' diyor gazete.

'Kriz sürüp gidecek'

Guardian gazetesinin ekonomi editörü Larry Elliott ise Yunanistan'da seçim sona erse de, krizin sürüp gideceği kanısında. Elliott bu duruma gerekçe olarak, kreditörlerin Atina'dan ağır talepleri olmasını gösteriyor:

'Muhtemelen Yunanistan hükümeti hedeflere yine ulaşamayacak. Bu da yeni bütçe kesintisi baskılarını beraberinde getirecek. Yunanistan yine uzun süre yanlış nedenlerle manşetlerde olacak. Dördüncü bir kurtarma paketinden, aksi takdirde Yunanistan'ın temerrüde düşme ihtimalinden söz edilecek. Anlayacağınız seçim geride kaldı ama ekonomik kriz bitmedi.'

'Nasılsa yine buradayız!'

'Nasılsa yine buradayız!'

Yine de dünkü seçim sonrası Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın çok daha iyi konumda olduğuna şüphe yok.

Zira Çipras Temmuz ayında yaptırdığı referandumda halkın reddettiği kemer sıkma önlemlerini hemen akabinde kabul etmek zorunda kalmış, Ağustos ayında da bazı Syriza milletvekillerinin partisinden ayrılmasıyla parlamentoda çoğunluğu kaybetmişti.

Syriza'dan ayrılanların kurduğu, drahmiye dönüşü savunan Halkın Birliği Partisi, barajı aşarak parlamentoya giremedi.

Peki bu şartlarda kurulacak yeni hükümet, dört yıl görevde kalabilecek mi?

Gazeteci Yorgo Kirbaki bu soruya, seçim sonrası gittiği parti merkezlerinde yetkililerin sık sık kurdukları bir cümle ile yanıt veriyor:

'Nasılsa 6 ay sonra, 1 sene sonra yine burdayız!'

'Hükümetin 4 yıl sürmesi zor'

'Dört yıl biraz zor gözüküyor' diyen Kirbaki, sözlerini şöyle tamamlıyor:

'Syriza hala içindeki herkesin aynı görüşte olduğu bir parti değil. Avrupa'nın direktiflerinin yerine getirilmesini öngören tasarılar parlamentoya geldiğinde çatlak sesler çıkabileceği, istifalar olabileceği söyleniyor. Ve koalisyon partilerinin 300 üyeli parlamentoda sadece 155 milletvekilleri var.

'Dört ayda 150 reform tasarısının Yunanistan Parlamentosu'ndan geçmesi gerek. Hükümetin önce reform, zam ve yeni vergi fırtınasını atlatması lazım. Yani Çipras'ın yürümesi değil, koşması gerekiyor.'

DW ve BBC Türkçe

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0