CHP'den Davutoğlu'na: SEÇSİS Ne Kadar Güvenilir?
Cumhurbaşkanı'nın kararıyla yeni bir seçime hazırlanan Türkiye'de, YSK tarafından uygulanan SEÇSİS Projesi'ne yönelik kaygılar yaşanıyor. CHP, projeye ilişkin iddiaları TBMM gündemine taşıyarak Başbakan Davutoğlu'na sordu: 'Bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecek?'
Sputnik Türkiye'den Yurdagül Şimşek'in haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından uygulanan Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) Projesi ile ilgili iddiaları gündeme getirdi. SEÇSİS Projesinin temel amacının yasalara uygun olarak seçmen vatandaşın eksiksiz belirlenmesi, mükerrer yazımın önlenmesi, listelerin hazırlanması, seçmenin kolay, hızlı oy vermesi, seçimin çabuk sonuçlanması, itirazların en aza indirilmesi olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bu uygulamanın aynı zamanda elektronik seçime geçişin temelini oluşturacağı ifade edilmektedir. Bu konu hakkında son günlerde basında çıkan haberlerde bazı bilgisayar mühendislerinin iddialarında 'YSK'nın güvenliği çok tartışmalı olan bir işletim sistemi kullandığını, bu sistemin Avrupa'da devlet kurumlarında yasaklandığı' bildirilmekte ve SEÇSİS adı verilen yazılımın bağımsız bir teknik grup tarafından incelenmesi, raporu da kamuoyu ile paylaşılması istenilmektedir. Basında çıkan bu iddialar ve vatandaşlarda oluşan seçimlerde hile şüphesine neden olan bu endişeleri ortadan kaldıracak çalışmaların ve şeffaf bir yapının oluşmasını sağlayacak çalışmaların acilen yapılması gerekmektedir.'
CHP'li Tanrıkulu, önergesinde şu sorularına yanıt istedi:
Yüksek Seçim Kurulu'nda SEÇSİS Projesinde kullanılan işletim sisteminin ismi nedir?
Bu işletim sisteminin güvensiz olduğu ve AB ülkelerinde yasaklandığı iddiaları doğru mudur?
İddia doğru ise, bu işletim sistemi hangi AB ülkelerinde yasaklanmıştır?
SEÇSİS Projesi hangi yazılım dili veya dilleri ile geliştirilmiştir?
SEÇSİS Projesinde hangi veri tabanını kullanmaktadır?
Seçimlerde aday olamayacakların tespiti amacıyla; Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
Seçmen olamayacakların tespiti için Milli Savunma Bakanlığı, Askere Alma Dairesi Başkanlığı (ASAL) ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
Siyasi partilerin seçime katılıp katılamayacağını ve ülke genelinde teşkilatlanma düzeylerini tespit amacıyla Yargıtay ile çevrim-içi (on-line) iletişim kurulabilmiş midir?
SEÇSİS projesi ile ilgili olarak söz konusu şaibe ve iddiaları ortadan kaldırabilmek için, uzmanlardan kurulu siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı bağımsız bir bilişim heyetine projenin inceletilerek güvenlik testlerinin yapılması ne zaman gerçekleştirilecektir?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!