Görüş Bildir
Haberler
Çekici CEO'lar Şirket Hisselerinin Değerini Artırıyor

Çekici CEO'lar Şirket Hisselerinin Değerini Artırıyor

Batuhan
09.01.2014 - 12:43

Çekici CEO'lar Şirket Hisselerinin Değerini Artırıyor

ABD'nin Milwaukee şehrinde bulunan Wisconsin Üniversitesi çekici CEO'ların şirketlerin hisselerinin değerini artırıp artırmadığını araştırdı.

Daha önce yapılan araştırmalar daha çekici yöneticilerin daha fazla maaş aldığı göstermişti. Ancak yapılar bu son araştırmada çekici oldukları için daha yüksek maaş alan bu CEO'ların şirketin hisselerini elinde bulunduran yatırımcılara çekicilikleri ile kar sağlayıp sağlamadıklarına odaklanıldı.

Joseph T. Halford ve Hung-Chia Hsu'nun liderliğinde yapılan araştırmada yaklaşık 700 CEO'nun Yüz Cazibe Endeksi (FAI) çıkarıldı. Bu endekste yüz geometrisi dikkate alındı.

Araştırmada Google üzerinden bulunan CEO'lar yüz fotoğrafları online FAI puanlaması yapan Anaface sitesine yüklendi.

Daha sonra FAI puanları CEO'ların aldıkları maaşlar ve görev aldıkları şirketlerin hisse senedi performansları ile karşılaştırıldı. Hisse senedinde ise CEO'nun göreve geldiği ilk gün, satın alma anlaşmalarının duyurulduğu günler ve CNBC'de çıktıkları günler dikkate alındı.

10 üzerinden puanlama yapacan FAI'da CEO'ların aldıkları puanlar 4,01 ila 8,80 arasında değişti. Ortalama puan ise 7,29 oldu. Teste alınan CEO'ların ortalama maaşı 10,34 milyon dolar iken ortalama yaş ise 56.

Ortaya çıkan sonuçlar şu şekilde:

– Daha çekici CEO'lar daha fazla maaş alıyor. Bu araştırma CEO'lara verilen maaş içerisinde 'güzellik priminin' olduğunu da doğruluyor.

– Daha çekici CEO'lar göreve geldikleri gün göreve geldikleri şirketlerin hisseleri daha fazla değer kazanıyor.

– CEO'ların çekiciliği satın alma anlaşmalarının açıklanacağı günlere yakın şirketin hisselerini etkiliyor.

– CEO'ların habere çıktığı günlerde daha çekici olan CEO'ların şirketleri borsada daha fazla değer kazanıyor.

Genel olarak araştırmadan çıkan sonuç ise şu: 'Daha çekici CEO'lar güçlü müzakere silahına ve görünüşe sahip olduklarından şirketin hisselerini elinde bulunduranların kar elde etmesini sağlıyor. Dolayısı ile bu CEO'lar daha fazla maaş alıyor.'

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın