Görüş Bildir
Haberler
Çavuşoğlu: 'YPG Bir An Evvel Fırat'ın Doğusuna Geçmeli, Geçmediği Takdirde Hedef Olacaktır'

Çavuşoğlu: 'YPG Bir An Evvel Fırat'ın Doğusuna Geçmeli, Geçmediği Takdirde Hedef Olacaktır'

Onedio Medya
29.08.2016 - 14:05

Bakan Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı operasyonunun yapıldığı Menbiç bölgesinin Arap nüfus ağırlıklı olduğunu ve IŞİD'den temizlenen bölgelere Arapların yerleştirilmesi gerektiğini belirterek, YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçmemesi durumunda hedef olacağını kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilere Suriye'de yürütülen Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili konuştu.

Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'ndan bir sonraki hedefinin Menbiç olduğuna ilişkin yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, 'Her şeyden önce gerek Cerablus gerekse Afrin'den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeyi DAİŞ'ten temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvetle bile DAİŞ örgütü kontrolündeki şehirleri terk ediyor, kaçıyor.' dedi. 

Çavuşoğlu, Türkiye'nin IŞİD'i sadece hava operasyonları ile yenmenin mümkün olmadığı, etkili kara operasyonu ile de örgütün hem Irak hem de Suriye'den temizlenebileceğini yıllardır söylediklerini aktararak, Menbiç ile açıklamasına şöyle devam etti: 

'Operasyonun yapıldığı Menbiç bölgesinde Araplar ağırlıklı olarak yaşıyor. Türkiye'nin desteklediği operasyonun içindeki güçler de esasen bu bölgeden insanlar. Bu bölgelere burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli. Ama YPG gittiği yerlerde kendisi gibi düşünmeyen Kürtler dahil herkesi göçe zorluyor ve etnik temizlik yapıyor. Burada YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği hem de kendilerinin açıkladığı gibi, öncelikle bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor, geçmediği takdirde hedef olacaktır. Ama Menbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar tabi ki hedef değildir, hepimizin ortak amacı bölgeyi DAİŞ'ten temizlemektir.'

"Almanya'nın İncirlik'e yapmak istediği ziyaret, Berlin'in bundan sonra atacağı adımlara bağlı"

"Almanya'nın İncirlik'e yapmak istediği ziyaret, Berlin'in bundan sonra atacağı adımlara bağlı"

Almanya'nın Avrupa İşleri Bakanı Michael Roth, Alman parlamenterlerin İncirlik üssünde konuşlu Alman birlikleri ziyaret edememesine neden olan Ankara ile Berlin arasındaki anlaşmazlığın çözümünde mesafe alındığını söyledi.

Çavuşoğlu, gazetecilerin soruları üzerine konu ile ilgili şunları kaydetti:

'Alman parlamenterlerin İncirlik'e yapmak istediği ziyaret, bundan sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağlı. Almanya gereken adımları atarsa bu ziyarete izin veririz, aksi takdirde kusura bakmasınlar.'

"Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'de yaşananlarla ilgili demokrasi, hukuk dersi vermeye çalışırken..."

"Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'de yaşananlarla ilgili demokrasi, hukuk dersi vermeye çalışırken..."
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hollanda'da yaşayan Türklerin durumu hakkında yöneltilen bir soru üzerine Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders ise, 'Hollanda'da yaşayan Türkler, Türkiye'de olanlarla ilgili hassasiyete sahip. Bunlar çok hassas konular. Bunların farkına varmak çok önemli. Bu tür hissiyatların da Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde karışma yok, olmamalı da, barışçıl şekilde bu hissiyatları kabul etmeliyiz' dedi.

Koenders'ın ardından konuşan Çavuşoğlu da şunları söyledi:

'Bizim Hollanda iç siyasetine müdahale etmemiz söz konusu değildir, doğru da değildir. Bu tür haksız ithamları da reddediyoruz. Fakat Türkiye'de olanlardan Hollanda'da yaşayan Türklerin reaksiyon göstermesi doğaldır, bunu engelleyemezsiniz. Hukuk dışına çıkarsa ayrı bir şey, kimse hukuk dışına çıkmamalı. Hollanda veya başka bir ülke Türkiye'de yaşananlarla ilgili Türkiye'ye demokrasi, hukuk dersi vermeye çalışırken, bu Türkiye'nin siyasetine karışmak olmuyor; ama Avrupa'da yaşayan Türklerle ilgili biz düşüncemizi açıkladığımız zaman bu içişlerine karışmak oluyor. Böyle saçma bir anlayış olmaz, bu çifte standart. O nedenle en iyi yöntem Türkiye ve Hollanda olarak, Türklerin yaşadığı ülkeler olarak aramızdaki diyalog ve işbirliğidir. Yaşanan sorunları bu yolla daha kolay aşabiliriz.'

Reuters ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
3
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
isyankar

Hedeflerden biri de koridoru kapatmak.Bütün dünya biliyor evet.Bilsin de ona göre ayağını denk alsın. Yok bir de oturup sınırda Voltranı oluşturmalarını mı b... Devamını Gör

bernay

ya geçseler bile bence devam edip tüm sınırımızdan temizlememiz gerekmez mi

kamil kaya

terör örgütü zarar görmesin diye uyaran ilk ülke :)