Görüş Bildir
Haberler
Çavuşoğlu'ndan Libya Mesajı: 'Rusya'dan Beklentimiz Hafter'i Ateşkese İkna Etmeleri'

Çavuşoğlu'ndan Libya Mesajı: 'Rusya'dan Beklentimiz Hafter'i Ateşkese İkna Etmeleri'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Libya'da ateşkes çağrısıyla ilgili, 'Rus dostlarımızdan beklentimiz; iki devlet başkanının mutabık kaldığı gibi Hafter'i bu konuda ikna etmeleridir.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere Libya'da ateşkes çağrısı yaptığını hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Buradaki mutabakata göre, Türkiye olarak biz şu andaki tek meşru yönetimi bu çağrıya destek vermeleri konusunda ikna edecektik. Rusya tarafı da Hafter’i bu çağrıya destek verme konusunda ikna edecekti. Ve biz üzerimize düşeni yaptık. Hemen Trablus ile temasa geçtik. Daha o akşam ortak açıklamayı desteklediklerini güçlü şekilde vurgulayan açıklamalar yaptılar. Ama Hafter’den böyle bir açıklama gelmedi, dün basına yansıdığı kadarıyla tam tersi açıklama geldi. Rus dostlarımızdan beklentimiz, iki devlet başkanının da dediği gibi Hafter’i de ikna etmeleri' dedi.

"Hafter'i yok sayamayız"

"Hafter'i yok sayamayız"

Ateşkes girişimini bozmaya çalışan bazı ülkeler olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

'Avrupa’dan da zaten Fransa özellikle kendisinin içinde olmadığı her çabayı baltalamak için çaba sarf ediyor.Burada Rusya bir aktördür. Geçmişte Suriye konusunda da çok çabalar sarf ettik. Her şey yolunda mı, değil. Bizim burada Hafter’i de yok saymamız söz konusu değil. Hafter de bir aktör ama meşru değil. Ama Hafter’in meşruiyeti var mı? Hafter önce ateşkese riayet edecek, sonra siyasi sürece gideceğiz. Önümüzde Berlin süreci var, biz b çabalarımızla esasen Berlin sürecine de katkı sağlıyoruz. Biz üstlendiğimiz görevi sürdüreceğiz. Bir an önce ateşkes, sonra siyasi süreç için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız.'

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hükümete, Türkiye'nin Libya'ya Birleşmiş Milletler Barış Gücü gönderilmesi için girişimde bulunması çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı CNN Türk yayınında, Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Hafter'in meşru bir aktör olmadığını belirterek Kılıçdaroğlu'nu eleştirmişti. Ancak bu eleştiriden dört gün sonra Rusya Devlet Başkanı Putin Türkiye'ye gelmiş ve iki liderin görüşmesinde ortak bir metin hazırlanmıştı. Erdoğan ve Putin ara bulucu olarak 12 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Libya'da savaşan taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.

Hafter reddetmişti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'nin desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılarken, General Hafter 'hayır' demiş ve operasyonu sürdürecekleri mesajını vermişti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın