onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Cartel'den Ezhel'e 90'lı Yıllardan Bu Güne Dek Türkçe Rap'in Yükselişini Masaya Yatırıyoruz

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Cartel'den Ezhel'e 90'lı Yıllardan Bu Güne Dek Türkçe Rap'in Yükselişini Masaya Yatırıyoruz

Musical Dio
18.04.2020 - 14:25

Türkçe rap, ma mını ma mını ma mını maykrofon şov olarak başlayıp, 'Free Ezhel' olarak nasıl günümüze kadar geldi! İşte o hip hop kültürünün yurdumuzdaki tarihi!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ortaokul ve lise yıllarında bir Walkman sahibi olanlar, elinde Yeraltı Operasyonu adlı bir albümle Türk rap dünyasının en sert şarkılarını dinliyordu.

Fakat biz yine de mevzuya Cartel (1995) "Cartel bir numara en büyük" sözleri ile giriş yapabiliriz!

Fuat Ergin,Sahtiyan,Ceza,Sagopa Kajmer - Fok

Türkler arasında rap, ilk olarak Almanya’da yaşayan Türkler arasında yayılmaya başlamıştır. Amerika'dan gelen arkadaşları sayesinde bu kültürle tanışan gurbetçiler de, benzer bir iletimi Türkiye'ye yapmış oldular.

Türkler arasında rap, ilk olarak Almanya’da yaşayan Türkler arasında yayılmaya başlamıştır. Amerika'dan gelen arkadaşları sayesinde bu kültürle tanışan gurbetçiler de, benzer bir iletimi Türkiye'ye yapmış oldular.

Örneğin 1986 yılında kurulup 2000 yılında sona eren İslamic Force adlı Türk kökenli rap müzik grubu çalışmalarını İngilizce yaptığı için literatürde kendilerine pek yer bulamıyorlar. Ama onların da etkisi ve varlığı göz ardı edilmemeli!

Cartel’den sonra 1996 yılında Türkiye’de kurulan ilk rap oluşumu Bursa’dan Barikat grubu oldu. Kurulduktan 6 yıl sonra Türkçe Rap Müzik ödülünü aldılar! Ardından çeşitli rapçiler, çeşitli illerde Narcotic, Kuvvetmira, NormLife, Mode XL gibi grupları kurdular. Müzik ve sokak kültürü giderek daha da güçleniyordu. Takip eden yıllarda, ise Amerika'da Sirhot adlı Türk rapçinin kurduğu Narcotic grubu, Turbo, Yener Çevik, Fuat Ergin, Erman-Ender, VeYasin, Rapozof gibi isimler rap müziğe öncülük ettiler diyebiliriz.

Artık prodüksiyonlar sıra sıra geliyor, müzik kanalları Ceza, Killa Hakan gibi müzisyenleri konuşuyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Killa Hakan Almanya'da bir gurbetçi olmanın hakkını vererek, Türk tarzından ödün vermeyerek rap'in temel taşlarını dizmeye çoktan başlamıştı.

2005 yılında Üsküdar’da melankoli tarzı ile ön plana çıkan Doğu Bosphorus, Kadıköy’de ise battle tarzı ile ön plana çıkan Kadıköy Acil isimli iki rap oluşumu kuruldu.

İzmirli rapçi Anıl Piyancı ise daha sonra aralarında Araf, Grogi, Kamufle gibi isimlerin katılacağı Yeşil Oda'yı kurdu. Sekiz adlı parçanın ikinci buluşmasında Ais Ezhel'i de tanımış olduk

2008 yılında Eskişehir’de Mersin kökenli Leşker Asakir ve Trabzon kökenli Allâme, Batarya Company ile daha çok şimdi bildiğimiz adı ile trap-vari parçalar karşımıza çıktı.

Allame, Batarya Company'den daha çok solo albümleri ile büyük başarı yakaladı. Kendisini misafir etmişliğimiz de var!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

2009 yılında da İstanbul’da Saian, Hayki, Karaçalı, Patron ve Da Poet gibi usta isimlerin oluşturduğu Sefalet Records’un devamı olarak Professional Music Company (PMC) kuruldu.

Pit10 & Sansar Salvo - Kasımpatı

Gazapizm 2012 yılında Argo İzmir stüdyosu kurdu daha sonra bu oluşuma Zeze ve Boykot gibi isimler katıldı. Bir başka İzmirli rapçi Grogi 2013 yılında İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 90’s Records stüdyosu kurdu. Eskişehir'de Joker, diğer kentlerden Hidra, Allame isimlerini kazandıkları yarışmalarla duyurdular.

Geçtiğimiz yıllara doğru gelecek olursak ise, artık rap müzik TV'de ve popüler müzik dinleme platformlarında duyuluyordu.

Ayrıca rap eski karanlığından çıkmış, artık farklı ülkelerden farklı esintiler almak özentilik olmamaya başlamıştı. Contra - Kibir

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Aynı şekilde, içine eklenen dubstep ,trap türü tonlar ve Arabesk'e çalan bir altyapı bizi hiphop kültürüne daha da yakınlaştırdı.

Çünkü sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada rap ve üst kültür olarak hip-hop artık sadece 'gangsta' takılmaktan çok uzak! Khontkar gibi sıra dışı tarzları ile rapçilerimiz bunun en güzel kanıtı!

Grogi feat. Khontkar - Gelemem

Bunlardan başka bir örnek de Kubilay Karça ve Şehinşah'ın yaptığı bu şarkı ve klibi diyebiliriz. Son yıllarda karşımıza çıkan hip hop tarzı artık çok daha evrensel bir hal almıştı.

Birçok müzik takipçisine göre kendine özgü stiller yaratan yerli müzisyenlerin varlığı ve dinlenme platformlarının evrenselliği müziğin yükselişine büyük katkı sağladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
97
25
9
4
3
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Turgay Tiryaki

o kadar emek etmiş rapçileri tanıtmışsın ama bir sagopa yoksa türkçe rap bahsediliyorsa birde eksik kalır kesinlikle.

Meriç Tuna

Ege Çubukcu veya Istanbul Attack yok ama g.t lalesi Konthkar ı videosu ile paylaşıyorsun editör.🖕