Bülent Arınç: 'Müzakerelerin Yeniden Başlayacağından Umutluyum'
Arınç, 'Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlayacağından umutluyum. KKTC ve Türkiye hep bir adım önde olma ilkesi ile hareket ediyor' dedi.
LEFKOŞA / LEFKE
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlayacağından umutlu olduğunu belirterek, KKTC ve Türkiye’nin hep bir adım önde olma ilkesi ile hareket ettiğini söyledi.
KKTC'de temaslarını sürdüren Arınç, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) HD kanalının yayına başlaması vesilesiyle programa katılarak, ziyaretini ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Arınç, BRTK’nın son teknoloji HD teknolojisine kavuşmasından mutluluk duyduklarına, TRT’nin katkısıyla bu teknolojinin hayata geçirilmesinden memnun olduklarına değinerek, TRT’ye de katkısından dolayı teşekkür etti.
Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkileri değerlendiren Arınç, Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıslı Türklere haksız ambargo ve izolasyonlar uygulandığını, Türkiye’nin anlaşmalardan doğan hakkını kullandığını ve kullanmaya devam edeceğini kaydetti.
'Her türlü yardım ve işbirliğine hazırız'
Türk tarafının BM’nin yürüttüğü müzakerelerde hep yapıcı olduğunu, masadan kalkmadığını söyleyen Arınç, karşı tarafın her seferinde bir bahane bularak masadan kalktığını, yine bu durumla karşı karşıya kalındığını belirtti. KKTC halkının yaşam kalitesinin artması, kalkınması, huzuru ve refahının yüksek olmasının amaçları arasında olduğunu vurgulayan Arınç, bunun sağlanması adına her türlü yardım ve işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Türkiye ile KKTC arasında imzalanan ekonomik ve mali protokol ile ilgili yılda iki kez gözden geçirme yapıldığını anlatan Arınç, dün teknik heyetlerin yaptığı çalışmaları izlediğini, kapanış oturumuna katıldığını kaydetti.
'Bazı konularda henüz gelişme az olmakla birlikte, bazı konularda ilerleme kaydedilmiştir' diyen Arınç, 'Bazı konularda da hükümet, siyasi irade olarak bunları gerçekleştireceğini bizlere açıkça ifade ediyor' diye konuştu.
Ercan Havaalanının özelleştirilmesinin yap işlet devret metodu ile sağlandığını, Türkiye’nin bu yöntem sayesinde kalkındığını belirten Bülent Arınç, bu metodun başka sektörlerde de uygulanabileceğini belirtti.
Turizmin KKTC için önemli sektörlerden biri olduğuna işaret eden Arınç, sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda sorunlar ve çözümler üzerinde konuştuklarını, alınabilecek tedbirleri görüştüklerini dile getirdi.
“Su projesi dünyaya örnek olacak”
Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesi projesine de değinen Arınç, dünya için örnek teşkil edecek bu önemli projenin sona ulaşmakta olduğunu vurguladı.
Suyun Kıbrıs’taki dağılımının iyi yapılması gerektiğini, kayıp ve kaçak olmadan hükümetin, belediyelerin, halkın menfaatlerinin korunması gerektiğini belirten Arınç, şunları söyledi:
“Bunu sağlayabilecek bir Su Yönetim Projesi üzerinde esasen hükümetler arasında imzaladığımız sözleşmede hükümler var. Buna uygun bir kanun taslağı üzerinde KKTC ile birlikte çalışıyoruz. Bu taslak da netleşmek üzere. Kanun çıktığı takdirde su dağıtımının da işletme hakkının bilinçli yapıldığı, kayıp kaçağın sıfırlandığı bir sistem içinde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu konuda olumlu adımlar sona doğru geldi. Hazırlanan kanun taslağı Kuzey Kıbrıs’ın kendi kanun taslağı olarak gelecektir. Sözleşme imzalanırken bir taraftan da Meclis’te bu konu görüşülecektir. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’in bu konuda güçlü iradesi vardır.”
Suyun Kıbrıs’ta stratejik bir konu olduğunu vurgulayan Arınç, Güney Kıbrıs’ın da su ihtiyacı olduğunu bildiklerini, müzakereler iyi giderse ve talep olursa Güney Kıbrıs’ın da bu sudan istifade etmesinin sağlanabileceğini kaydetti.
'Müzakereler konusunda umutluyum'
Arınç, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlayacağı konusunda umutlu olduklarını da söyleyerek, KKTC ve Türkiye’nin hep bir adım önde olma ilkesi ile hareket ettiğini belirtti.
Yunanistan’daki yeni göreve gelen hükümeti değerlendiren Arınç, “Hangi hükümet gelirse gelsin isteğimiz, ilişki ve işbirliğinin olumlu devam etmesidir. Yunanistan halkının tercihine saygı duyarız, iyi ilişkiler kurmak isteriz” diye konuştu.
Arınç, KKTC’de 19 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendirerek, seçimleri yakından takip edeceklerini, sonuçların ne anlama geleceğini inceleyeceklerini söyledi.
Yetkinin seçmende olduğunu, herhangi bir etkide veya bir aday lehine davranışta bulunmanın mümkün olmadığını dile getiren Arınç, Türkiye hükümetinin adaylardan birinin lehine davranışta bulunmasının doğru olmayacağını, seçmeni etkileyecek dış tesirlerden mümkün oldukça uzak kalacaklarını sözlerine ekledi.
Arınç, turizm ve eğitimin KKTC ekonomisi için önemli olduğunu belirterek, 'KKTC hükümetinin dünyadaki ekonomik sorunlara karşı turizm sektörünü korumak için önlemler aldığını gözlemliyorum' dedi.
KKTC'de temaslarını sürdüren Arınç, Kıbrıs Türk basını temsilcileriyle Merit Royal Otel'de bir araya geldi. Yeni hükümet döneminde Kıbrıs’la ilişkilendirilerek, Kıbrıs işlerinden de sorumlu bakan olduğunu anımsatan Arınç, KKTC’ye en son 15 Kasım’da geldiğini, yeni görevi sebebiyle KKTC’ye daha sık geleceğini ve KKTC’yle daha yakından ilgileneceğini ifade etti.
Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomik programın gözden geçirme çalışmalarının teknik heyet tarafından yapıldığını ifade eden Arınç, ziyaretinin esas amacının ise teknik heyetlerin kapanış oturumuna katılmak istemesi olduğunu anlattı.
Bülent Arınç, ziyaretleri çerçevesinde Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, bazı bakanlar ve heyetlerle kapanış oturumunda bir araya gelerek, yaklaşık 2 saat süren toplantıda son çalışmayı gözden geçirdiklerini söyledi.
Arınç, özellikle turizmle ilgili iki meslek kuruluşu temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldiğini belirterek, akşamki buluşmada, son gelişmeler üzerine sektörde alınması gereken tedbirleri konuştuklarını anlattı.
Siyasetin içinde olduğu her dönemde basınla buluşmak, görüşüp tanışmak, basının taleplerini dinleyip öğrenmek istediğini belirten Bülent Arınç, bunu Türkiye’de de yaptığını, bu ziyaretinde de bunu gerçekleştirmek istediğini vurguladı.
Arınç daha sonra Türkiye Yardım Heyeti katkılarıyla tamamlanan Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Fakültesi ikinci etap binası ile dördüncü yurt binasının açılışına katıldı.
Açılış törenine Arınç ve beraberindeki heyetin yanı sıra KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile bazı milletvekilleri de katıldı.
Bülent Arınç, burada yaptığı konuşmada, LAÜ'deki törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu gibi yatırımların KKTC için önemli olduğunu söyledi. Lefke’ye ilk kez geldiğini ve bölgeyi çok güzel bulduğunu dile getiren Arınç, KKTC nüfusunun dörtte birinin öğrencilerden oluştuğunu ve ülkede çok sayıda üniversite bulunduğunu, bunların olumlu gelişmeler olduğunu kaydetti.
'Turizm ve eğitimin KKTC ekonomisi için önemli'
Turizm ve eğitimin KKTC ekonomisi için önemine değinen Arınç, KKTC hükümetinin dünyadaki ekonomik sorunlara karşı turizm sektörünü korumak için önlemler aldığını gözlemlediğini ifade etti.
Arınç, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak göreve geldiklerinde Türkiye’de her ilde bir üniversite kurma hedefi koyduklarını ve buna ulaştıklarını anlatarak, Türkiye'deki eğitim sisteminde yapılan değişikliklerden bahsetti.
Eskiden Türkiye’den KKTC’ye gelerek üniversite eğimi alan öğrencilerin 'Türkiye'deki üniversitelere giremeyen kişiler olduğu ve iş bulmalarının zor olacağı' gibi yanlış bir düşüncenin hakim olduğunu anlatan Arınç, KKTC'den mezun olan pek çok kişinin Türkiye'de iyi pozisyonlarda işe girdiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Arınç, LAÜ Sağlık Fakültesi ikinci etap binası açılış kurdelesini Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile kesti.
Muhabir: Murat Demirci
AA