Biri Fransa'da Diğeri İskoçya'da Bulundu: Türkiye'den Kaçırılan 'Altın Taç' ve 'Dağ Keçisi' Evine Geri Döndü
Türkiye’den yasa dışı yollarla kaçırılan MÖ 4. yüzyıla ait Altın Taç ve MÖ 2. bin yılına ait bronz Dağ Keçisi figürü Türkiye'ye geri getirildi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Yapılan uzun çalışmalar sonucu Türkiye'ye getirilen eserlerin tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Anadolu'dan kaçırılan 55 tarihi eserin daha Türkiye'ye getirileceğini söyledi.
Milattan önce 4. yüzyıla tanımlanan 'Altın Taç'ın Anadolu'nun eski Karya Bölgesi'nde zengin birisine ait bir mezardan alındığı tahmin ediliyor.
Türkiye'ye getirilmesi için 2010 yılından beri çalışmalar yapılan 'Altın Taç', İskoçya’nın Edinburgh şehrinde bulundu. Konunun adli mercilere taşınmasının ardından taç üzerinde hak talep eden kişi mahkemeden vazgeçince, mahkeme Türkiye lehinde karar verdi. Türkiye'ye ait olduğu mahkeme tarafından da belirlenen eser geçtiğimiz hafta Türkiye'ye getirildi.
Milattan önce 2 bin yıllarının sonuna ait olduğu tahmin edilen 'Dağ Keçisi' figürü Erzurum Müzesi Müdürlüğü'nden çalındı ve Fransa'da bulundu.
INTERPOL Uluslararası Çalıntı Sanat Eserleri Veri Tabanı üzerinden dünya genelinde araştırılan 'Dağ keçisi' Alman ve Fransız polisinin çalışmaları sonucunda Fransa'da tespit edildi.
Ankara'da Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergilenen eserlerin tanıtım toplantısında konuşan Numan Kurtulmuş Türkiye'nin dünyanın en geniş arşivi ve en zengin yaşayan kütüphanesi olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin kültürel zenginliğinin bazı çevrelerin ilgi odağı olduğuna işaret eden Kurtulmuş, bazı mafyatik yapıların eski eserleri ait oldukları topraklardan çıkarıp belli yerlere pazarladığını, sanata değer verdiği zannedilen ülkelerdeki sanat galerilerinde ve müzelerde, kaçırılan bu eserlerin sergilendiğini Türkiye'den de geçmişte bazı eserlerin kaçırılarak yurt dışında sergilendiğini kaydetti.
'İngiltere, Almanya ve Amerika'daki müzelerde Türkiye'den kaçırılan çok sayıda tarihi eser var.'
İngiltere, Almanya ve Amerika'daki müzelerde Türkiye'den kaçırılan çok sayıda eserin olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu konu üzerinde büyük bir hassasiyetle durduklarını, eserlere sahip çıkma gayreti içinde olduklarını aktardı.
Kurtulmuş, eserlerin peşine 'hafiye' gibi takıldıklarını, mahkeme süreçleri ve bilirkişi raporlarını da takip ettiklerini söyledi.
'Türkiye'den götürülmüş 55 tarihi eser daha getirilecek.'
Kurtulmuş, Dağ Keçisi ile Altın Taç'ın Türkiye'ye gelmesiyle getirilecek eser sayısının 55'e düştüğünü, 55 eserin de en kısa zamanda Türkiye'ye getirilmesi için gayret edeceklerini kaydetti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Numancık Ahmet Kural'ın Sıla'ya baktığı gibi bakmış...
Numan Kurtulmuş gerçekten duygulanmış mı?
binler yıl önceki atalarımızın bu topraklarda medeniyetin başlangıcını yaptığını bilip ona ait fiziksel bir öge görmek anadolulu herkesi duygulandırsa gerek
Lütfen Fransa, İskoçya yeniden çalın, hatta çalmanıza yardım bile ederim mk. Daha çok değer göreceği yerlere kalsın.