onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Bir Uyku Uzmanının Tavsiyelerine Göre Neden Sağ Tarafımıza Dönerek Uyumamalıyız?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Bir Uyku Uzmanının Tavsiyelerine Göre Neden Sağ Tarafımıza Dönerek Uyumamalıyız?

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre ülke nüfusunun %40'ından fazlası yeterince uyuyamıyor. Böyle bir araştırmanın dünya genelinde de benzer sonuçları olacağı apaçık ortada. 

Bu, depresyon, kilo alımı ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durum. Önerilen 7-8 saatlik uykuyu almayı başaranlar ise, uyku sırasında gerçekten sağlıklı olup olmadıklarının da farkında değiller. Çünkü uyku pozisyonunuzun da sağlığınız üzerinde büyük etkileri var. 

Uyku uzmanı ve kiropraktör Dr. John Douillard, sol tarafa yatarak uyumanın size önemli faydalar sağladığını ve genel sağlığınızı iyileştirebileceğini iddia ediyor. Diğer bazı uzmanlar, Douillard ile aynı fikirdeler ve birinin uyuduğu bir pozisyonun çok önemli olduğuna inanıyorlar. Sizler için Providr'dan derledik.

Kaynak: https://www.providr.com/sleep-on-your...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sindirim sistemi

Sindirim sistemi

Sürekli olarak şişkinlik hissediyorsanız veya sindirim problemleriniz varsa, bunun sebebi çeşitli sağlıklı sorunları olabilir. Dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de uyku pozisyonunuzdur. 

Mide ve pankreas vücudumuzun sol tarafındadır, bu yüzden Douillard'a göre sol tarafta uyumak onların düzgün bir şekilde işlev görmesine yardımcı olur.

 Yattığınız zaman, sindirilmemiş toksinler ince bağırsağınızdan büyük bağırsağa doğru hareket eder ve en sonunda da kolona doğru ilerler. Kolondan ise sabah atılırlar. Bu yüzden sol tarafta uyumak sizin için daha sağlıklıdır. Hatta bazı uzmanlar büyük bir yemekten sonra, insanların sol tarafına yatarak kısa bir uyku uyumasını öneriyor. Bu hem yemeği sindirmeye yardımcı olacak hem de size daha fazla enerji verecektir.

Kalp sağlığı

Kalp sağlığı

Kalp vücudun sol tarafında bulunur. Bu yüzden Dr. Douillard ve onun gibi düşünen uzmanlar sağ tarafa yatarak değil, sola yatarak uyumanız gerektiğini söylüyor. Sol tarafınızda yatıp uyuyarak, kalbe doğru daha düzgün bir kan akışı olmasını sağlarsınız. Vücudunuzun diğer kısımları ve kalbiniz bu şekilde daha fazla dinlenmiş olur.

Hamile kadınlar

Hamile kadınlar

WebMD, kadınların bol bol sol taraflarında uyumaları gerektiğini söylüyor. Bu sırtlarında bulunan fazla yükün kalkmasına yardımcı olur ve aynı zamanda rahim ve fetustaki kan dolaşımına destek olur. 

Birçok gebe kadın omurgasında sorun yaşar, bu yüzden sol tarafında uyuyarak omurgaya da destek olmuş olur. Bu aynı zamanda bebeğin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak olan besin maddelerinin plasentaya akışına da yardımcı olur. Hamile kadınlar için en iyi pozisyon, sol taraflarında dizlerini kıvırarak ve bacak arasına bir yastık koyarak uyumaktır.

Horlama sorunları

Horlama sorunları

Gece sık sık partnerinizin horlamasına uyanıyor musunuz? Belki de çözümü sol tarafına yatarak uyuması olacaktır.

Uyku uzmanı W. Christopher Winter'a göre sol tarafınızda uyumak, dilinizi ve boğazınızı daha doğal bir pozisyonda tutmanıza yardımcı olur. Böylece solunum yolunuz açık kalır ve düzgün nefes alabilirsiniz. Ayrıca sırt üstü uyumanın horlamayı daha da kötüleştirdiği bilinmektedir, çünkü bu pozisyon kaslarınızı boğazınızın arkasına doğru iter.

Ulusal Uyku Vakfı'na göre, sağlıklı bir uyku için uyku döngünüz yani sirkadyen ritminiz de sağlıklı olmalıdır.

Ulusal Uyku Vakfı'na göre, sağlıklı bir uyku için uyku döngünüz yani sirkadyen ritminiz de sağlıklı olmalıdır.

Yine aynı uzmanlara göre bunu yapmanın en kolay yolu da her gece aynı saatte yatmaktır. Bu, vücudunuzun dahili saatini ayarlamanıza yardımcı olacaktır. En iyi yol, en rahat edeceğiniz uyku saatini seçmektir. 

Vücudunuz yeterince uyku alıyorsa, zaten sabahları bir alarm olmadan uyanabilirsiniz. Ayrıca hafta sonları da fazla uyumaktan kaçınmalısınız. Hafta içi ve hafta sonu uyku düzeniniz ne kadar farklı olursa, jetlag benzeri semptomlarınız o kadar fazla olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yatak odanızda ışık olmamalı!

Yatak odanızda ışık olmamalı!

Melatonin hormonunu duymuşsunuzdur. Size iyi ve derin bir uyku sağlamak için canla başla çalışan hormondur. Beyniniz daha karanlık ortamlarda daha çok melatonin salgılar, işte bu yüzden karanlık ortamlarda daha iyi uyursunuz.

Gündüz yedikleriniz gece uykunuza etki edecektir.

Gündüz yedikleriniz gece uykunuza etki edecektir.

Sleep Education kurumunun yaptığı araştırmaya göre, yatmaya 6 saat öncesine kadar içilen kahveler uyku zamanınızı 1 saat kadar azaltabiliyor. Akşam yemeğinin de erken yenmesi, fazla baharatlı ya da asitli yiyecekler de uyku düzeninize etki eden faktörlerdir.

Sağlam bir uyku için kafanızı da boşaltın!

Sağlam bir uyku için kafanızı da boşaltın!

İnsanların uyuyamamalarının en yaygın nedenlerinden biri de akıllarını meşgul eden çok fazla şeylerinin olmasıdır. Stres veya öfke, iyi bir gece uykusu almayı zorlaştırabilir. 

Amerikan Psikoloji Derneği bir araştırmada, stresle başa çıkmaya çalışan yetişkinlerin %43'ünün uykuya dalmakta zorlandığını tespit etti. Anksiyete sorunları çekiyorsanız, uyumadan önce zihninizi sakinleştirmeniz gerekiyor. Gün boyunca kafanızı ne kadar fazla şişirirseniz, yatma vakti geldiğinde uyumak o kadar zorlaşır.

Unutmayın ki sağlıklı bir uyku genel sağlığınızı da olumlu yönde etkiler! Herkese şimdiden iyi uykular!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
409
253
97
35
29
26
18
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sesse

"yattım sağıma döndüm soluma, sığındım süphanıma melekler şahit olsun, dinime imanıma." Rahmetli annanemin bi bildiği varmış :)

Pasif Kullanıcı

Sol tarafa yatınca kalp rahatlar demiş,yanlış.Uykudayken kalp yavaşlar,eğer sen daha fazla kan gönderirsen bunu fırlatmak için daha kuvvetli kasılır ve sirka... Devamını Gör

Zeynep Kansu

sol tarafa yatınca kan akışı hızlanmaz aksine kalp sıkışır. gereksiz bir içerik olmuş bence