Görüş Bildir
Haberler
Bir Savcının Kaleminden Transseksüeller: 'Fuhuş Tercih Değil Mecburiyet'

etiket Bir Savcının Kaleminden Transseksüeller: 'Fuhuş Tercih Değil Mecburiyet'

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Başak Eryılmaz, “Türk Hukukunda ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarında Transseksüellik” konulu yüksek lisans teziyle Türkiye'de transseksüeller üzerine yapılan nadir akademik çalışmalardan birine imza attı. Trans bireylerin kimlikleri nedeniyle toplumsal hayatın dışına itildiğini belirten Eryılmaz, 'Yaygın kanının aksine fuhuş, özellikle translar açısından bir kolay para kazanma yöntemi olmayıp, can güvenliğinin tehlikede olduğu mecburi istikamettir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milliyet'ten Musa Kesler'in haberine göre,İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı Başak Eryılmaz'ın hazırladığı ve Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nın kabul ettiği tez Türkiye’de bu konuda yapılmış nadir çalışmalardan biri olarak da değerlendiriliyor.

Transseksüellerin temel sorununun istihdam ve barınma olduğunun belirtildiği tezde yer alan dikkat çekici bazı değerlendirmeler şöyle:

"Türkiye, transseksüelliğin hukuki kabulüne ilişkin düzenlemeleri çoğu Avrupa devletinden önce yaptı"

"Türkiye, transseksüelliğin hukuki kabulüne ilişkin düzenlemeleri çoğu Avrupa devletinden önce yaptı"

“Gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da seksenli yıllar ile birlikte görünür hale gelen transseksüellik meselesine legal düzlemde bir hukuki karşılık oluşturulması için aşağı yukarı doksanlı yılları beklemek gerekecekti. Bununla beraber, transseksüelliğin hukuki kabulüne imkân sağlayan iç hukuk düzenlemelerini Türkiye’nin diğer pek çok Avrupa devletinden önce gerçekleştirdiğini söylemek yanlış olmaz. AİHM’de görülen transseksüellikle ilgili davalarda diğer sözleşmeci devletlerle kıyaslandığında Türkiye aleyhine ihlâl kararlarının daha az sayıda olduğu görülmektedir.

1988 yılına kadar, Türk Medeni Hukuku’nda ve genel olarak Türk hukukunda cinsiyet değişikliğine ilişkin herhangi bir düzenleme mevcut değildi. 1988’de Londra’da cinsiyet değişikliği ameliyatı ile kadın olan Bülent Ersoy’un yeni cinsiyetini nüfus kaydına yansıtma talebi ile açtığı davalar nedeniyle transseksüellik, bir hukuki mesele olarak tartışılmaya başlandı. Dönemin hukuk düzeni transseksüelliği tanımadığından, transseksüeller ‘kadın kılığında erkek’ olarak değerlendirilmekteydi.”

"Hukuki başvuru dahi yapmıyorlar"

"Hukuki başvuru dahi yapmıyorlar"
İçeriğin Devamı Aşağıda

“Transseksüeller, kendilerine karşı işlenen suçlarda çeşitli nedenlerle hukuki başvuru dahi yapmamaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, cinsiyet kimlikleri ve yaptıkları iş nedeni ile inandırıcı olamayacaklarını düşünmeleridir. Bu durum ‘öğrenilmiş çaresizliğin’ bir başka tezahürüdür. Mağdur transseksüellerin adalete erişimi konusunda kapsamlı bir araştırma yapılarak sorunların tespiti ve çözüm yollarının üretilmesi gerekmektedir.

Yaygın kanının aksine fuhuş, özellikle translar açısından bir kolay para kazanma yöntemi olmayıp, can güvenliğinin tehlikede olduğu mecburi istikamettir. Trans birey, bu kimliği nedeniyle aile ve toplum dışına itildiğinde, meslek veya zanaat sahibi olsa dahi, bununla iştigal edemeyip diğerleri gibi, yaşamını devam ettirebilmek için bunu yapmak zorunda kalmaktadır. Toplum tarafından cinsel yönelimleri nedeniyle zaten kabul görmeyen translar, işleri ve o işe yapışmış ‘ahlaksızlık’ etiketi nedeniyle bir kez daha toplum dışına itilmektedirler.”

"Transseksüellere yönelik ayrımcılık onları toplumsal hayatın dışına itiyor"

"Transseksüellere yönelik ayrımcılık onları toplumsal hayatın dışına itiyor"

'Mutlaka ‘ahlaksız’ da oldukları yönündeki sosyal ön yargı, onların çalışma hakkı ve yerleşme özgürlükleri üzerinde olumsuz etkiye neden olmaktadır. Transseksüellere yönelik ayrımcılık, onların toplumsal yaşamın ve çalışma yaşamının dışına itilmesine neden olmakta ve bu dışlanmaya neden olan ve kendini ‘normal’ ve ‘ahlaklı’ olarak nitelendiren bireyler gibi olmalarına da engel olmaktadır. Başka bir deyişle transseksüelleri ‘ahlaksız’ ve ‘anormal’ kılan, ayrımcı ve dışlayıcı tutumun kendisidir.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
937
221
87
63
61
50
35
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ElCevap

1995 yılında yapılmış bir araştırmada, beyin içerisinde terminal stria (BSTc)adı verilen bir bölgenin anatomik büyüklüğünün, kadından erkeğe transseksüellerd... Devamını Gör

ElCevap

Cinsiyet geçiş ameliyatları dışında bunun bir tedavisi yoktur (henüz keşfedilmemiştir) bahsettiğiniz tedavi yöntemini dinlemek isterim lütfen anlatın.

senembaratheons

Ya bu Kerimcan Durmaz falan gibi tipi, şekli, cibiliyeti bozuklar yüzünden gerçekten mağdur olan translar da arada kaynıyor. Halk zannediyor ki, işte bu tran... Devamını Gör

thebananastand

Kerimcan trans değil farkında mısın? Verdiğin örnek biraz mantıksız olmuş

feyk

batidaki orneklere bakinca, toplum bu insanlari kimliklerinden oturu dislamadiginda, is imkanlarinda ayrimciliga maruz kalmadiklarinda, son derece normal bir... Devamını Gör