Görüş Bildir
Haberler
Başkentgaz Ensar Vakfı'na Kızılay Üzerinden 8 Milyon Dolar Bağışlamış

etiket Başkentgaz Ensar Vakfı'na Kızılay Üzerinden 8 Milyon Dolar Bağışlamış

Başkentgaz şirketinin Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yurt yapması için yaklaşık 8 milyon dolar bağışta bulunduğu aktarıldı. Kızılay bu iddiayı doğruladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Elazığ'da depremin hemen ardından para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay'ın, yurtlarındaki tecavüz olaylarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı'na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı. Kızılay bu bağışı, Başkentgaz'ın kendisine yaptığı bağışı aktararak yaptı.

Başkentgaz, paranın 7 milyon 925 bin dolarının Kızılay ile Ensar Vakfı arasındaki yurt protokolü çerçevesinde Ensar'a verilmesi şartıyla Kızılay'a bağışladı. Kızılay da bu parayı Ensar Vakfı'na bağışladı.

Belgesi paylaşıldı

Belgesi paylaşıldı

Gazzetta9 adlı haber sitesi Kızılay Genel Müdürlüğü'nün Ensar Vakfı'na yaptığı bağışın belgesini paylaştı. Başkentgaz'ın bağış şartını içeren belge şöyle:

*Kurumunuz hesaplarına 27.12.2017 talihinde aktarılan 8.000.000 USD'lık bağış tutarının 75.000 USD'lık kısmının Derneğiniz faaliyetlerinde, kalan 7.925.000 USD bakiye tutarın ise Derneğiniz ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat ettiğimizi, bu amaçla belirtilen tutarın Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak Derneğinizin hukuki, mali ve idari hiçbir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz.

Kızılay’ın Ensar'a aktardığı paraya ilişkin 29 Aralık 2017 tarihli belgede Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun'un imzası bulunuyor.

Kızılay doğruladı

Kızılay doğruladı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kızılay açıklama yaparak söz konusu iddiayı doğruladı. Kızılay'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

'Söz konusu haberde adı geçen hayırsever firma, Kızılay'a bağışta bulunmuş ve şart olarak eğitim hizmetlerine destek vermek amacıyla öğrenci yurdu yapılmak üzere habere konu olan vakfa aktarılmasını istemiştir. Kızılay da bu şartı, bağışçının istekleri doğrultusunda yerine getirmiştir. Hayırsever vatandaşlarımız ve duyarlı şirketlerimiz, Kızılay'a doğrudan bağış yapıp herhangi bir şart öne sürmedikleri gibi, bazı bağışlarını da bazı faaliyetlerde kullanma şartı ile yapmaktadırlar. Kızılay'ın resmi internet sayfasına girildiğinde onlarca şartlı bağış hesabı olduğu görülecektir. Kimi firmalar bağışlarıyla sadece tekerlekli sandalye alınması kimi firmalar da su kuyuları açılmasını istemektedir.'

Amaç vergiden düşmek mi?

Amaç vergiden düşmek mi?

Başkentgaz özelleştirilmiş ve Torunlar GYO'ya satılmıştı. Başkentgaz'ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı yerine Kızılay aracılığıyla yapmasının, vergiden muaf tutulması amacıyla yapıldığı belirtildi. Kızılay’a yapılan bağışlar vergiden düşülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İYİ Partili Çıray sonu önergesi verdi

İYİ Partili Çıray sonu önergesi verdi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı yüklü bağışa ilişkin soru önergesi verdi. Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti: 

  • Dönemin Başkentgaz Genel Müdür Vekili Asım Yüksel ve Başkentgaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun imzasıyla gönderilen belge ile Kızılay'a tam 8 milyon dolar bağışlandığı, bu bağışın sadece 75 bin dolarının Kızılay’a verildiği geri kalan 7 milyon 925 bin doların ise Ensar Vakfı’na aktarıldığı doğru mudur?

  • Kızılay’ın kurumsal yardım faaliyetlerini daha iyi yürütmesi için kendisine özel kişiler veya özel kuruluşlar ve şirketler tarafından yapılan bağışları başka kurum ve özel vakıflara aktarması doğru ve meşru mudur?

  • Kızılay başka kuruluşlara da Ensar Vakfına yaptığı türden bağışta bulunmuş mudur?        

  • Başkentgaz, özelleştirme sürecinin ardından Torunlar GYO’ya satılmıştı. Başkentgaz’ın bağışı doğrudan Ensar Vakfı’na değil de Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı doğru mudur? Eğer doğruysa bunun sebebi vergiden muaf olmak için midir?

  • Ensar Vakfı’na aktarılan 7 milyon 925 bin dolarlık mali kaynak vakıf tarafından nereye harcanmıştır?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
501
178
69
15
13
10
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Kızılay çoktan çürümüştü. Deprem olalı bir kaç saat olmuş para toplamanın peşine düştüler. Kan satmaları, köşk kiralamaları. İnsanların vicdanları ile oynayı... Devamını Gör

M CAN

Ensar Vakfı bu memlekette yurt yapmakla mı görevli ? Başkentgaz o parayı neden o işle görevli Kredi Yurtlar Kurumuna vermiyor ? Ensara verecekse neden direk ... Devamını Gör

sensizsinema

çocuk tecavüzcüsü besliyorsunuz yoksa vergi kaçırmak için çocuk tecavüzcülerine gözlerinizi mi kapatıyorsunuz?