Bankalarda Risk Hesabı! Seçim Sonrası Ekonomide Sorunlar Görünür Olacak: KKM mi, Döviz mi?
Bankalarda Risk Hesabı! Seçim Sonrası Ekonomide Sorunlar Görünür Olacak: KKM mi, Döviz mi?
Merkez Bankası'nın 'liralaşma' stratejisi kapsamında döviz talebini engellemek üzerinden sistemdeki tüm düzenlemeleri bankalar üzerinden yapmasıyla sisteme aşırı yük bindiği biliniyor. Üstelik faiz indirimleriyle de bankacılık sisteminde yine piyasa dinamikleri üzerinden bağımsızlaşan göstergeler, 28 Mayıs seçimleri sonrası için de soru işaretlerini artırıyor. Geçen aylarda ABD'de görülen bankacılık sistemindeki sorunlar, Türkiye'de de tarihinin en büyük krizi olan 2001 dönemini hatırlattı. Bankacılık sisteminde yıkıma ancak ardından da yeniden doğuşa neden olan 2001 krizindeki gibi bir manzarayla mı karşı karşıyayız? Uzmanlar inceliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
14 Mayıs seçimlerine dek, piyasaların düzenlemeler ve tedbirlerle stabil tutulmaya çalışılması, seçimlerin sonuçlanmamasıyla 15 günlük uzatmalara gitti. Bu da piyasalarda belirsizlik yarattı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
TL dönüşüm oranı ek hedefi ise sürdüğünden bankacılık sektöründe sular durulmadı.
BDDK haftalık verilerinde KKM'nin büyüklüğünün seçim öncesi haftada 2 trilyon 346 milyar 755 milyon TL olduğu görülürken, 2023 yılı içinde bu miktar 931 milyar 452 milyon TL arttı.
14 Mayıs seçiminden önceki günlerde ve sonrasındaki hafta KKM dönüşlerinin yoğun olduğu bilinirken, KKM’den çıkış yaparak döviz talep edenlerin de piyasada sıkışıklık yarattığı belirtiliyor.
TL mevduat faizlerinin 20 yılın zirvesine çıkarak, kredi vermeleri de zorlaşan bankalar, risk analizine başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Önemli veriler derleyen @e507 KKM'yi bankaların bilançoları üzerinden hesaplıyor.
Bugün KKM'nin sonlanması halinde, Hazine ve TCMB yükümlülükleri hesaplanırken, bu talebi piyasaların kaldırmayacağı biliniyor.
Geçen günlerde Prof. Dr. Ali Hakan Kara da KKM'yi Ponzi sistemine benzeterek, değer üretmediğini, ilk başta herkes memnun olurken, şimdi ise tıkanmış bir sistem olduğunu belirtti.
"Ponzi sisteminde önce herkes mutludur, fakat zaman içinde saadet zincirinin sürdürülemeyeceği anlaşılınca daha büyük riskler alınır, büyük tavizler verilir; tahribat büyür ve sonunda sistem çöker. İçerde kalan yatırımcının canı fena halde yanar."
"Gelinen noktada KKM’deki mevduatlar 120 milyar dolara çıktı. Temmuz’dan sonra her hafta yaklaşık 8-10 milyar dolar geri dönüş olacak. Devasa bir potansiyel döviz talebi…"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Seçimlerden sonra seçilen iktidarın bir yol haritası olduğuna inanırsak, döviz talebini de ekonomideki normalleşmeyle olası yabancı yatırımcı girişleri ve iyi geçebilecek bir turizm sezonu ile bertaraf edebilir miyiz sizce de? Yoksa piyasalarda konuşan mevcut iktidar deyimiyle "felaket tellalarının" söyledikleri mi başımıza gelecek? Bekleyip görelim.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın