Görüş Bildir
Haberler
Babacan'dan Bank Asya Açıklaması: ‘BDDK Nihai Bir Karar Verecek’

Babacan'dan Bank Asya Açıklaması: ‘BDDK Nihai Bir Karar Verecek’

ATKN
12.02.2015 - 12:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ali Babacan, Bank Asya'da ortaklarla ilgili bilgilerin süresi içinde verilmediğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bank Asya ile ilgili ilk kez konuştu.

TRT Haber televizyonunda yaptığı açıklamalarda Babacan, “Bank Asya’da ortaklar ile ilgili bilgiler süresi içinde verilmedi, bilgiler geldikten sonra BDDK'nın değerlendirme süreci başlayacak ve BDDK nihai bir karar verecek” dedi.

Merkez Bankası'na açık destek

Diğer taraftan son günlerde ağır eleştiriler alan Merkez Bankası (TCMB) için de açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası'nın kur politikasını eleştirmenin yanlış olduğunu söyledi. Babacan, Merkez Bankası'na güvendiğini belirtti.

'Kur hedefimiz yok'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, serbest kur rejiminde hükümetin resmi bir kur hedefi olmadığını, kurlarla ilgili bir iletişim olacaksa bunun Merkez Bankası tarafından yapılmasının daha doğru olacağını söyledi.

Küresel döviz piyasasında volatilitenin çok yüksek olduğunu ve TL'de yaşananların önemli bölümünün dış piyasadaki dalgalanmalarla alakalı olduğunu belirtti.

Babacan, serbest kur rejiminde hükümetin kur hedefi olmamasına karşın enflasyona geçişkenlik nedeniyle birinci önceliği enflasyonla mücadele olarak tanımlanmış TCMB'nin 'kurlar beni ilgilendirmez' demesinin mümkün olmadığını belirterek, TCMB'nin fiyat istikrarı için kuru takip ederek gerekeni yapabileceğini söyledi.

Babacan, bakanlar tarafından zaman zaman telaffuz edilen kur seviyelerinin şahsi görüşleri olduğuna dikkat çekerken, nihai değerlendirmenin TCMB'ye ait olması gerektiğini belirtti.

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun hükümet tarafından atanan 'teknik kapasitesi yüksek' kişilerden oluştuğunu ve kurulun tüm eleştirileri dinleyip değerlendirdiğini belirten Babacan, bugünden PPK'nın ne şekilde karar vereceği konusunda yorumda bulunamayacağını da belirtti.

Petrolün cari açığa etkisi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, petrol fiyatlarının 50-60 dolar civarındaki seyrini sürdürmesi halinde cari açığın GSYH'ya oranının 2014'teki yüzde 5.6 seviyelerinden, bu yıl yüzde 4'lü rakamlara gerileyebileceğini söyledi.

Babacan, 'Cari açık rakamlarımız dün açıklandı. 2014'ü 46 milyar dolarla kapattık. Neredeyse 19 milyar dolar düşüş var. Henüz burada petrol fiyatlarının etkisi pek yok. Doğal gaz fiyatlarının etkisi 6-9 ay sonradan görülüyor' dedi ve ekledi:

'Yani 2014'ü yaklaşık yüzde 5.6 gibi bir cari açık/GSYH oranı ile tamamladık. Bu yıl daha da düşüş olacak. Petrol fiyatları böyle 50-60  dolar arasında giderse cari açıkta  beklediğimizden daha düşük yüzde 4'lü rakamları, yani 4 küsurlarda bir açığı konuşabiliriz.' dedi.

TCMB'nin dün açıkladığı verilere göre cari açık dış ticaret açığındaki altın ticareti destekli daralma ve petrol fiyatlarındaki düşüş öncülüğünde 2013 yılındaki 65 milyar dolardan 2014 yılında 45.86 milyar dolara geriledi.

Analistler petrol fiyatlarındaki düşüşün belirginleşmesiyle 2015'te açığın 35 milyar dolara doğru gerileyeceği belirtmişlerdi.

'O villayı hiç kullanmadı'

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın oturduğu lojmanı boşaltmasıyla ilgili konuşan Babacan, 'Bunu basından gördüm haberim yoktu bu durumdan, kendisiyle de konuştum. Merkez Bankası Başkanı’nın oturduğu bir villa var Oran’da. Erdem Başçı orayı hiç kullanmadı. Başçı Başkan Yardımcısı’yken oturduğu dairede oturmayı tercih etti. Şimdiye kadar bütün Merkez Bankası Başkanları o konutta oturdu. Başçı orayı hiç kullanmadı. Çocuklarının okulu için Ümitköy’e taşınmışlar. Çay Yolu tarafına, o ev de lojman değil kirasını kendi ödüyor. Bu gayet doğal' dedi.

Dünya

Kaynak: http://www.dunya.com/babacandan-bank-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0