İstanbul öyle bir yöre oldu ki “İstanbulluyum” diyene İstanbul’da “ Aslen nerelisin” derler. Bu türküler aslen İstanbullu, İstanbul yöresinden en güzide türküleri sizin için derledik.
Aslen Nerelisin Sorusunun En Çok Sorulduğu ve İhtişamıyla Asırları Deviren Şehir İstanbul’un 11 Türküsü
1. Ada Sahillerinde Bekliyorum
Hep neşeli ortamlarda el çırparak söylenen bu türküde aslında Suat Bey ve Şadiye Hanım’ın hüzünlü aşkı anlatılır… Şadiye zengin bir ailenin kızıdır. Suat ise fakir bir gençtir. Kader ikisini bir yaz Ada’da buluşturur ve birbirlerine âşık olurlar. Fakat babası, kızını Suat Bey’e vermek istemez. Kış geldiğinde Şadiye ve ailesi Ada’dan ayrılır. Suat ise Ada’da kalır ve sahilde hep Şadiye’nin ona geleceği günü bekler. Bu arada mektuplarla haberleşmeye devam ederler. Fırtınalı bir akşam Suat bu özleme dayanamaz ve kendini denizin azgın sularına bırakır. Ertesi sabah, fırtına nedeni ile gelemeyen tekneden Suat’a bir mektup gelir, bu Şadiye’nin mektubudur. Mektupta Şadiye “Suat, babamı nihayet evlenmemize ikna ettim, gelip beni ailemden isteyebilirsiniz.” yazıyordur.
2. Bir Dalda İki Kiraz
Bu türkü bir ayrılık türküsüdür. Bu tüürkü bir ağıt, bir feryâd, bir figân türküsüdür... Neşeli bir türkü değildir. Bu Kırım Tatar türküsünde de böyle, Yunan türküsünde de böyle… Ancak bizler bu türküyü tavernalarda, eğlence mekânlarında, düğünlerde oyun havası olarak, göbek atarak söylüyoruz, dinliyoruz...
3. Gemilerde Talim Var
Mevzu aslında İstanbul'dan Giresun'a uzanan bir aşk meselesi. Recep boyu uzun, fiziği güzel, endamlı, son derece yakışıklı bir delikanlıdır. Bir zaman sonra Recep'in görev yaptığı geminin amiralinin kızı da gönlünü Recep'e kaptıran kızların arasındaki yerini alır. Recep kızın aşkına karşılık vermiştir. Çünkü amiralin kızı, Recep'in 12 yıllık hizmetinin sonunda memleketi Giresun'a temelli döndüğünü öğrenince Recep'in peşine düşer. Recep evlidir ve çocukları vardır... Bunu öğrenen ve uygulanan baskıdan dolayı burada daha fazla kalamayan kız eli mahkûm İstanbul'a geri döner. Döner dönmesine ama içindeki aşk bir türlü sönmez.
4. İstanbul Sokakları
Kurtuluş Türkgüven’nin bestelediği aslında kendisi gibi çok bilinmeyen muazzam eseri. Klarnete en çok yakışan bestedir. Bir tutam da keman varsa tadından yenmez.
5. İstanbul'dan Üsküdar'a Yol Gider
Trakya'da da Yandım Çavuş olarak bilinir.
6. Sendeki Kaşlar Bende Olaydı
Sendeki Saçlar Bende De Olaydı Vay
Saçları Senden Örmesi Benden
7. Telgrafın Telleri
Şarkının Yunancası "Aeroplano Ego Tha Paro"dur.
8. Yemenimin Oyası
Yöresi ve kaynak kişisi anonim olarak geçen , kimi kaynaklarda İstanbul yöresi türküleri içerisinde değerlendirilen bir türkü.
9. Bahçelerde Mor Meni
Bahçelerde Mor Meni
Meni menekşe anlamında kullanılıyor. Bahçalarda Mor Meni diye de bilinmekte.
10. Aksaray'dan Geçer İken
Aksaray'dan geçer iken çevirdiler yolumu
Beş on polis bağladılar kolumu
11. Arabacı
Yallah yallah yallah yallah
Haydindi tıkır mıkır yallah yallah
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın