Görüş Bildir
Haberler
Apple, Asya'da Yüzlerce Mühendisi İşe Alıyor

Apple, Asya'da Yüzlerce Mühendisi İşe Alıyor

Batuhan
04.03.2014 - 11:21

Apple, Asya'da Yüzlerce Mühendisi İşe Alıyor

Apple, üretimini artırmak ve ürün yelpazesini genişletmek amacıyla Çin ve Tayvan'da yüzlerce yeni mühendis ve tedarik zinciri yöneticisini işe alıyor.

Konuya yakın kaynaklar şirketin Şanghay ve Taipei'de takımlar kurmak için rakipleri HTC ve diğer Tayvanlı şirketlerden de mühendisleri transfer ettiğini söylüyor.

Daha hızlı ve daha sık ürün çıkarmayı planlayan Apple, iPhone ve iPad parçaları üreten tedarikçiler ile çalışabilecek daha fazla mühendise ihtiyaç duyuyor. Apple ayrıca bazı tedarikçilerinin fabrikalarındaki çalışma şartlarıyla ilgili gelen eleştiriler nedeniyle tedarik zinciri yöneticilerinin de sayısını artırıyor.

Konuya yakın kaynaklar Apple'ın 2013'ün ortalarından bu yana Çin'de yüzlerce mühendisi ve operasyon elemanını işe aldığını belirtiyor. Bu kişiler şu an Çin'deki mühendis ve operasyon elamanlarının sayısın 600'ü aştığını ifade ediyorlar.

Öte yandan Apple, Çin'deki çalışanlarının sayısı ile ilgili rakam vermeyi kabul etmedi.

Apple, profesyonel iş ağı LinkedIn üzerinden HTC, Inventec ve Quanta Computer gibi şirketlerde çalışan mühendisler ile Ağustos ayında iletişime geçti.

Apple ise yaptığı açıklamada, 'Apple, yeni iPhone ürününün gelişimi için Taipei'de bir takım kuruyor' dedi.

Konuya yakın kaynaklar şirketin Şanghay'da bulunan Asya'daki ana üssü için de işe alımlar yaptığını belirtiyor. Şanghay'daki şirket üssü geçen yıl üç binalık yeni kompleksine taşınmıştı.

Şirket, sektörde yeni ürün döngüsünün kısalması nedeniyle eskisinden olduğundan daha fazla proje üzerinde çalışıyor. Apple, Google' ın Android işletim sistemini kullanan alt seviye telefonlardan gelen rekabeti daha fazla cihazı piyasaya sürerek savmaya çalışıyor. Piyasa araştırma şirketi IDC verilerine göre Apple'ın bir önceki yıl yüzde 20,9 seviyesinde olan global akıllı telefon pazarındaki payı dördüncü çeyrekte yüzde 17,9'a geriledi.

Apple geçen yıl ilk kez iPhone 5S ve 5C isimli iki yeni modeli satışa sunmuştu. Şirket şu an Asya'daki tedarikçiler ile daha büyük ekranlara sahip iki telefon üretmek için çalışıyor.

İşe alımlar, Apple'ın Çin'de daha fazla pazar payı elde etme çabalarına da denk geldi. Çin, şirketin üçüncü çeyrekte en hızlı büyüme kaydettiği pazar olmuştu. Çin'in en büyük mobil operatörü China Mobile'ın Ocak ayında iPhone satışlarına başlaması ile Apple'ın Çin pazarı ile ilgili umutları da arttı. Apple; Hong Kong ve Tayvan'ın da dahil olduğu Büyük Çin'de Aralık ayında sona eren çeyrekte satışlarının yüzde 29 artışla 8.84 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

Konuya yakın kaynakları geliştirme ve araştırma merkezinin şirketin ana üssünün de bulunduğu ABD'nin Cupertino şehrinde kalmaya devam edeceğini ifade ettiler. Apple'ın işe alım ilanlarına bakıldığında Büyük Çin'deki işe alımlar dokunmatik ekranlar ve kameralar gibi donanım tedarikçileri ile çalışacak kişilerden elektrik mühendisliği ve yazılım kalite kontrolü alanına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Şirket global çapta büyüyor. Eylül ayında yayınlanan yıllık raporuna göre şirketin bir yıl önce 72 bin 800 tam zamanlı çalışan sayısı 80 bin 300 kişiye yükseldi.

Apple her ne kadar bazı üretim hatlarını ABD'ye çektiyse de Çin'deki üretim üssünü de güçlendirmeye çalışıyor. Asya'daki geniş üretim ağı nedeniyle milletvekillerinden ve aktivist gruplardan gelen baskılar sonucu Apple Aralık ayında yaptığı açıklamada bazı Mac Pro kişisel bilgisayarlarını Teksas'ta üretmeye başladığını duyurmuştu. Şirket ayrıca Arizona'nın Mesa şehrinde de bir fabrika açtı.

Ancak bu fabrikalardaki aktivite Apple'ın Çin'deki imalat varlığının boyutu ile kıyaslandığında oldukça düşük seviyede kalıyor. Apple son yıllarda Çin'deki üretim kapasitesini artırmak için tedarik üssünü daha da genişletti. Şirket iPhone ve iPad üretimine yardımcı olmaları için Wistron Corp ve Compal Communications ile de işbirliğine gitti.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0