Görüş Bildir
Haberler
Anadolu Efes Üretimi Durduruyor

Anadolu Efes Üretimi Durduruyor

Onedio Medya
02.04.2014 - 14:51 Son Güncelleme: 02.04.2014 - 15:14

Anadolu Efes Üretimi Durduruyor

Anadolu Efes Rusya'dan sonra Türkiye'de de Lüleburgaz fabrikasında üretim durdurma kararı aldı. Alkol düzenlemeleri nedeniyle 2013'de yüzde 9 düşen tüketim sonucu Lüleburgaz fabrikasında üretim durdurma kararı aldıklarını ifade eden Tuncay Özilhan, 'Daralmayla altında verimlilik için Lüleburgaz'ı kapattık. 150 kadar işçi vardı. Onlardan isteyenleri diğer fabrikalarımıza yönlendireceğiz' dedi.

Anadolu Grubu Türkiye ve Rusya'da hükümetlerin alkol tüketimini sınırlamaya yönelik politikaları nedeniyle fabrika kapatıyor. Rusya'daki operasyonlarında zorlanan Anadolu Efes, Kasım ayında Moskova'daki ardından da Rostov'daki iki üretim fabrikasını kapatma kararı almıştı. İkinci karar da Türkiye'den geldi.

'YENİ PAZARLAR ARIYORUZ'

En büyük iki pazarı alkole yönelik düzenlemeler nedeniyle daralırken yeni pazarlar arayıp aramadıkları yönündeki sorumuza Özilhan, 'Biz her zaman yeni pazarlar konusunda arayıştayız' yanıtı verdi. Özilhan kapatılan fabrikanın Türkiye için toplam üretimin yüzde 8'ini oluşturduğu bilgisini de verdi.

Türkiye de bir süredir alkol kullanımını kontrol altına almak amacıyla alınan tedbirlerle gündeme geliyor. Bu alanda çıkan son yasa alkol satışına birçok engel getirdi. Gece 22:00'den sonra alkolün perakende satışının önü kapandı. Alkollü içkilerin tanıtımı ve pazarlanması konusunda da birçok kısıtlama getirildi. Ayrıca, alkol ürünlerin Ocak ve Temmuz aylarında TÜFE oranında otomatik zam yapılıyor.

Rusya da 2 yıldan bu yana benzer tedbirler gündeme geldi. Kiosklarda (büfeler) satışların yasaklanması, vergi artışı ve saat 23:00'dan sonra alkol tüketiminin yasaklanması gibi önlem sektörün daralmasına yol açtı. Rusya Devlet Başkanı Putin, yılda kişi başına düşen 70 litre bira tüketimi ve düşen nüfus tehditi karşısında son yıllarda alkol karşıtı bir kampanya yürütüyor. Rusya'da bira tüketimi son 5 yılda yüzde 20 oranında azaldı.Anadolu Efes'in geçen yıl kasım ayı itibariyle Rusya'daki kapasite kullanımı da 60'a kadar düşmüştü.

Anadolu Efes Kap'a açıklamasında 'Anadolu Efes, Türkiye'deki toplam kurulu kapasite içerisinde %8 payla en düşük kapasiteye sahip olan Lüleburgaz Fabrikası'ndaki bira üretim faaliyetlerinin durdurulmasına; süregelen satış, dağıtım ve lojistik faaliyetlerinin ise devam ettirilmesine karar verdi. Anadolu Efes, verimliliğini artırarak sürdürülebilir büyümesine Türkiye'de İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana'daki bira, Afyon ve Konya/Çumra'daki malt fabrikaları ile Bilecik/Pazaryeri'ndeki şerbetçiotu işleme tesisiyle devam edecek.Lüleburgaz Fabrikası'ndaki insan kaynağının öncelikli olarak diğer lokasyonlarda bulunan açık pozisyonlara kaydırılma olasılığı değerlendirilecek' denildi.

Ayşegül Güven | WSJ Türkiye

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın