onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Anadolu'daki Sanatın ve Medeniyetin Temsilcisi: Eskişehir'e Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 22 Yer

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Anadolu'daki Sanatın ve Medeniyetin Temsilcisi: Eskişehir'e Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 22 Yer

Eskişehir, ülkemizde daha çok öğrenci şehri olarak bilinen, ortasından Porsuk Nehri'nin geçtiği fevkalade bir şehrimiz. Daha önce hiç gidip görmediyseniz, insanların Eskişehir'i neden bu kadar çok övdüğünü anlamanız biraz zor olabilir. Size bu içerikte, insanların Eskişehir'i neden bu kadar çok sevdiğini ve gittiğinizde mutlaka nereleri gezmeniz gerektiğini anlatacağız...

1. Tarihi Odunpazarı Bölgesi

Odunpazarı semti şehrindeki güneyindeki tepelerde kurulmuş. Geleneksel Anadolu Türk Mimarisi örneklerini koruyan semt, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları. ahşap süslemeli-bitişik düzenli- cumbalı evleri ile örf, adet ve geleneklerini koruyarak günümüze kadar gelmiş. Ayrıca Odunpazarı'nın ''Tarihi ve Kentsel Sit'' olarak koruma altına alındığını biliyor muydunuz?

2. Kent Park

Eskişehirlilerin en çok sevdiği yerlerden biri olan Kent Park'ta ülkemizin ilk yapay plajı bulunuyor. Yazın tatile gidemeyenlerin oldukça sevdiği bu plajın yanı sıra açık ve kapalı yüzme havuzları, restoranlar ve kafeler de var. Oldukça geniş bir alana yapılan parkta rahat bir nefes alıp güzel yürüyüşler yapılabilir.

3. Adalar ve Porsuk Çayı

Eskişehir'i herkes Adalar Bölgesi ve Porsuk Çayı'yla bilir. Gondolları, enfes manzarası, kenarlarında yer alan keyifli kafeleri ve dükkanlarıyla en canlı bölgelerden biridir. Ayrıca mutlaka giden herkesin Porsuk Çayı üzerindeki köprülerde çekilmiş bir fotoğrafı vardır. Burayla ilgili bilmediğiniz bir başka bilgi söyleyelim: Porsuk kenarında 1960'lı yıllarda bulunan yazlık sinemalar, 1970'li yıllarda yerini gazinolara, 1980'li yıllarda ise lunaparklara bırakmış. 1980'li yılların sonuna doğru ise lunaparklar yerini kafelere bırakmış, Adalar bir gezinti yeri olmuş...

4. Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

👆Bu manzarayı bilmeyeniniz var mı? Eskişehir dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan Masal Şatosu, artık neredeyse bu şehrin imza yerlerinden biri haline geldi. Fakat aslında burası Sazova'nın yalnızca bir kısmı. 400 bin metrekare üzerine kurulu bu parka neredeyse bütün gününüzü ayırıp doya doya gezebilirsiniz. Çünkü içerisinde Masal Şatosu haricinde, korsan gemisi, gölet, hayvanat bahçesi, sualtı dünyası, Japon bahçesi, Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Esminyatürk, Bilim Deney Merkezi, Sabancı Uzay Evi, oyun alanları ve restoranlar da var.

5. ETİ Arkeoloji Müzesi

Eskişehir'in en önemli müzelerinden biri olan ETİ Arkeoloji Müzesi, Neolitik, Kal- kolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 taşınır kültür varlığına ev sahipliği yapıyor. Müze’nin yaklaşık 1.800 m2’lik kapalı alanında teşhir edilen yaklaşık 2.000 eser dışında kalan ayrıca 20.500 eser 900 m2’lik müze depolarında korunuyor. Görülmeye değer nadide yerlerden biri.

6. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Türkiye'nin ilk cam sanatları müzesi olan Odunpazarı'ndaki Çağdaş Cam Sanatları Müzesi 2007 yılında kurulmuş. Şehrin sanatçı ruhunu yansıtan bir başka mekan burası. İçeride tam 42 cam sanatçısının eserlerini görebilirsiniz, hem de yerli ve yabancı. Cam sanatı hiç ilginiz olmayan bir alan dahi olsa, oldukça ilham verici bir deneyim oluyor burayı gezip görmek.

7. Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müze, kendi kısaltmalarıyla OMM çok farklı bir yer... Müzenin içerisine girmeden, mimarisiyle sizi derinden sarsan ve büyüleyici etkisine kapıldığınız bir yer düşünün, müzenin kendisi bile sergilenecek bir sanat eseri!  Eskişehir’in tarihi Odunpazarı evlerinin arasında yer alan OMM binası, dünyaca ünlü mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates (KKAA) tarafından tasarlandı; kendisi de Eskişehirli olan mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından hayata geçirildi. 

14 Kasım'a kadar 'Günün Sonunda' sergisini görmeye Odunpazarı Modern Müze'ye gidebilirsiniz. Ziyaret saatleri bilgisini sizin için buraya bıraktık.

8. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 200 kişinin heykeli yer alıyor.

Müzede, Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk’ün ailesinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri, değişik dekorlar önünde sergileniyor. Müzede aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitlere de yer verilmiş. 

İşin daha güzel yanı ise şu, müzenin gelirleri bağış şartı gereğince kız çocukları ile engelli çocukların eğitimi için kullanılıyor...

9. Şelale Park

9. Şelale Park

Çankaya Mahallesi’nde Odunpazarı bölgesi ve şehre hâkim bir noktada bulunan Park, 38 bin m2 alanda muhteşem bir Eskişehir manzarası eşliğinde vakit geçirilebilecek bir alan. Şehir manzarasının dışında parkta bulunan 1.400 m2lik yapay şelale, yel değirmeni, Don Kişot ve Sanço Panço heykelleri Eskişehir’i gezmeye gelenler tarafından da, mutlaka fotoğraflanan mekânlar arasında yer alıyor. Parkta ayrıca çocuk oyun alanları, mini amfi tiyatro, restoran, kafe, çay bahçesi ,yürüme yolları, seyir terası da var.

Fotoğraf Kaynağı

10. Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan lületaşının tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlanması, ayrıca geleneksel sanatlarımıza emek ve hayat veren lületaşı ustalarımızın himaye ve teşvik edilmesi için 2005 yılında, Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açıldı. Bünyesinde yer alan 25 adet atölyesi ile el sanatlarının üretim, teşhir ve satışının yapıldığı Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Türkiye’de lületaşını tanımak ve ürünlerini görmek isteyen insanların da ilk durağı haline geldi.

Kaynak: https://odunpazari.bel.tr/projeler/ku...

11. Kurtuluş Müzesi

11. Kurtuluş Müzesi
www.kurtulusmuzesi.com

Odunpazarı'nda yer alan bir başka müze de Kurtuluş Müzesi'dir. Müze, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş ve cumhuriyetinin ilanının 93. yıldönümü olan 29 Ekim 2016 tarihinde açılmış. Müze olmadan önce adı Mestanoğlu Halil Konağı imiş. Buranın müzeye dönüştürülmesinin sebebi ise İsmet İnönü'nün Birinci İnönü Savaşı'nda burada kalmış olması. 

Müzede dokunmatik ekranlar kullanılarak Türk Kurtuluş Savaşı (1919–1923) ve Lozan Konferansı (1922-1923) olayları anlatılıyor. Üst kattaki dört odada Çizgi Filmlerle Kurtuluş Savaşı, Gazetelerle Kurtuluş Savaşı, Strateji Odası ve 'Sunum Odası' gibi bilgisayar oyunlarıyla çocuklar eğlenebiliyorlar. Çocuklarımızın ve gelecek neslin bilinçlenmesi için çok iyi düşünülmüş. Kesinlikle gidip görmeye değer...

12. TÜRASAŞ - Devrim Arabası

Porsuk Çayı'nı gezdikten sonra birkaç dakika yürüyüş mesafesiyle Devrim Arabası'nı görmeniz mümkün. TÜRASAŞ Ulaşım Müzesi'nde yer alan Türkiye'nin ilk otomobili Devrim Arabası'nın çok özel bir hikayesi var. Buraya tıklayarak okuyabilir ve müzeyle ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

13. Hayvanat Bahçesi

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı'nda yer alan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Masal Şatosu'nu gördükten sonra mutlaka uğramanız gereken bir yer. Oldukça büyük bir alanda yer alan Hayvanat Bahçesi'nin sadece açık alanında 120 farklı türden hayvan yaşıyor. Penguenler, çöl tilkileri, flamingolar ve favorimiz olan mirketlere gittiğinizde bizim yerimize de el sallayın. Hem çocuklar hem de yetişkinler için harika bir etkinlik bizce...

14. Japon Bahçesi

14. Japon Bahçesi
eskisehir.ktb.gov.tr

“2010 Türkiye’de Japonya Yılı” etkinlikleri kapsamında Japon peyzaj mimarları tarafından tasarlanan ve Türkiye’nin en büyük Japon Bahçesi olan bu Park; Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın en dikkat çeken köşelerinden biri. Hayvanat Bahçesi'nin içinden girebileceğiniz bu parkta mutlaka zaman geçirmelisiniz.

15. Frig Vadisi

M.Ö. 12 ve 7. yy arası yaşayan Frigyalıların, Eskişehir-Afyon-Kütahya bölgesinde yaşadıkları alanın günümüze kadar gelmiş kalıntıları Frig Vadisi'nde görülebiliyor. Eskişehir'e kadar gitmişken bu şahane yapıları görmeden gitmemelisiniz. Tıpkı Kapadokya'da olduğu gibi kayaları oyarak yaptıkları evlerin arasında gezmek insana şahane bir his yaşatıyor...

16. Gürleyik Şelalesi

Biraz da doğayla iç içe diyor ve sizi bu muhteşem yerle tanıştırmak istiyoruz. Gürleyik Şelalesi, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik Köyü'nde bulunuyor. Oldukça popüler olan, özellikle yaz aylarında insanların akın ettiği Gürleyik Şelalesi'nde şahane zamanlar geçirmeniz mümkün. Özellikle Gürleyik Çayı'nda tatlı serin bir yürüyüş de yapabilirsiniz. Ama dikkatli olmakta fayda var, suyun debisi güçlü olabiliyor.

17. Eskişehir Havacılık Müzesi

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'nün karşısında yer alan Havacılık Müzesi 39.000 m2'lik bir alana yayılmış. Açık hava müzesi şeklinde tasarlanan alanda çeşitli tip ve modellerde sivil ve savaş uçakları ayrıca bir adet polis helikopteri yer alıyor. Kapalı alanda ise pilot giysileri, rozetler, maket uçaklar ve uçak motorları sergileniyor.

18. Sivrihisar Ulu Camii

Anadolu’da sayıları fazla olmayan ahşap direkli ve ahşap tavanlı camilerin en önemli temsilcilerinden olan Sivrihisar Ulu Cami, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine kaydedildi. Eskişehir'e gidildiğinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir tarihi eser burası. Cami, 1274 yılında Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in naiplerinden Emineddin Mikail tarafından yaptırılmış. 1485 metrekarelik bir alana kurulu olan Sivrihisar Ulu Cami’nin çatısını 67 adet ahşap direk taşıyor...

Kaynak: https://www.instagram.com/p/CGxOLK0Dm...

19. Pessinus Antik Kenti

Antik Yunan ve Romalı yazarlara göre Pessinus MÖ 8. yüzyılda bir tarihte yarı mitolojik Frigya Kralı Midas tarafından Kibele kültünün kutsal kenti olarak kurulmuş. 30 yılı aşkın kazılara rağmen hala alanla ilgili pek çok soru işareti mevcut ve Kibele’nin tapınağı henüz keşfedilememiş. Sonuç olarak, Eskişehir'e gidince görmeden dönülmemesi gereken bir yer!

20. Kurşunlu Camii ve Külliyesi

20. Kurşunlu Camii ve Külliyesi
eskisehir.ktb.gov.tr

Kurşunlu Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir eser. 

Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmış. Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde bulunan vakıf kaydına göre, Büyük Kervansaray hariç, Külliye içinde bulunan binaların tamamı vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında inşa ettirilmiş ve muhtemelen 1525 yılında da tamamlanmış.

Kurşunlu Külliyesi’nin mimarı muhtemelen, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali’dir. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır. 

Odunpazarı'na gidilmişken görülmesi gereken bir yer.

21. Sakarya Başı

21.  Sakarya Başı
eskisehir.ktb.gov.tr

Sakarya Başı, Sakarya Nehri’nin çıkış noktasıdır. Bu bölgede, Sakarya Nehri'nin çıktığı 5 ayrı kaynak bulunuyor, bu yüzden çok bereketli ve çeşitlilik açısından zengin bir bölge. 

Biraz da coğrafi bilgi isteyenlere şöyle anlatalım: Ana kaynak olarak Sakaryabaşı kaynağı; Gökgöz kaynağı, Kırkkız kaynağı, Ilıksu kaynağı, Göztaşı kaynağı birleşerek Türkiye’nin üçüncü büyük akarsuyunu oluşturur, Sakarya Nehri'ni. 824 kilometrelik uzunluğu ile Sakarya Nehri, ilin kuzey ve doğu sınırlarını da çizer. Suları dört mevsim 19-20 °C sıcaklığa sahiptir. Sakarya Başı, balık yetiştirme istasyonları ve piknik alanları ile büyük ilgi görür.

Kaynak: Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

22. Balıkdamı Kuş Cenneti

Türkiye’nin en büyük sulak alanlarının başında gelen Balıkdamı Kuş Cenneti çok küçük gölet ve büyük sazlıklardan oluşuyor ve yaklaşık 30 bin dönümlük bir araziye yayılıyor. Doğru bir zamanda giderseniz, binlerce kuşun dansını gökyüzünde izleyebilirsiniz...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Abicim n'alakası var şimdi?
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
42
7
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Develop ER

Tabi canım tabi.. Öğrenci şehri.. evde anne baba asgari ücretin az üstünde çalışıp kiraya ve belki 15 günde bir dışarı çıkmaya yetecek para göndersin.. Öğre... Devamını Gör

gaydırı guppak

eskişehirde 4 sene yaşayıp gidemeyeceği merkez dışında 2 bilemedin 3 yer var şurda. sazova camiler müzeler eskişehirde hepsi yürüyerek gidilebilecek yerler. ... Devamını Gör

Neslihan Yıldız

Ben gittiğimde çok beğenmiştim, kendini geliştirmiş bir şehir.

Yoi Yokina

Çok güzel ama bu şelale parkı eskisehirde yaşayanlarin niye abarttigini anlamiyorum o kadar müze var yapay şelale izlemeye giden onlarca kişi var bizzat gitt... Devamını Gör