onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Altay Tankı Özellikleri Neler, Nerede Üretiliyor? Altay Tankı Üreticisi Kim?

Altay Tankı Özellikleri Neler, Nerede Üretiliyor? Altay Tankı Üreticisi Kim?

Sakarya'nın Arifiye ilçesinde, Yeni Altay Tankının testleri için TSK'ya Teslimi Töreni gerçekleştirildi. Savunma Sanayii Başkanlığı projesiyle üretilen Yeni Altay Tankı hakkında yapılan araştırmalar hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarda bulunmasının ardından vatandaşlar arama motorlarına yöneldi. Peki Altay Tankı özellikleri nelerdir? Altay Tankı nerede üretiliyor, kaç tane var? Altay Tankının üreticisi kim?

Gelin soruların yanıtlarını öğrenelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yeni Altay Tankı test için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edildi. Savunma sanayinin gündeminde yer alan Altay Tankı hakkında araştırmalar başladı.

Yeni Altay Tankı test için Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edildi. Savunma sanayinin gündeminde yer alan Altay Tankı hakkında araştırmalar başladı.

Altay Tankının Adı Nereden Geliyor?

Altay Tankının Adı Nereden Geliyor?

TSK tarafından yapılacak testlerin ardından seri üretimine başlayacağı öne sürülen Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Tanka verilen Altay ismi ise Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan gelir.

Altay Tankı Projesi Ne Zaman Başladı?

Altay Tankı Projesi Ne Zaman Başladı?

İlk prototipi 2012 yılında üretilen Altay tankı, Millî Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007 tarihinde düzenlenen toplantıların ardından Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir.

Altay ana muharebe tankının T1 ve T2 konfigürasyonlarına ilişkin geliştirme, prototip üretimi, test ve seri üretim programının temelleri ise 9 Kasım 2018 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesi sonrası hayata geçirilmiştir. Milli Tank Projesi ‘Altay’, kapsamında İnsansız Kuleli Altay T3 tankının da geliştirilmesi planlanmaktadır.

Seri üretim sözleşmesinin 2018 yılında imzalandığı Altay tankının Almanya’nın güç grubu ambargosu nedeniyle  üretimine başlanamadığı iddia edildi. Altay tankına pek çok alt sistemi yerlileştirildi ve Güney Kore güç grubu entegre edildi. Ardından Altay ‘Yeni ALTAY’ adıyla yeniden üretildi.

Altay Tankı Motoru Yerli Üretim mi?

Altay Tankı Motoru Yerli Üretim mi?

Altay tankının projesinde yer alan teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Hyundai Rotem firmasıdır. Gündemden düşmeyen Altay tankının tasarım aşamasında Güney Kore tarafından üretilmiş K2 Black Panther ana muharebe tankı projesinden elde edilen tecrübelerden yararlanılması bekleniyor. 

Altay tankının motor transmisyonu da Güney Kore ile ortak yapılıyor.

Altay Tankının Üreticisi Kim?

Altay Tankının Üreticisi Kim?

Altay tankının seri üretimi için yapılan ihaleyi kazanan şirket BMC Savunma oldu.  

1964 yılında İzmir'de kurulan BMC Otomotiv Sanayi Ve Ticaret A.Ş.'nin yüzde 49,9’u Katar Silahlı Kuvvetleri'ne, yüzde 25,1’i Talip Öztürk’e, yüzde 25’i Ethem Sancak’a aitti. Daha sonra Ethem Sancak ve Öztürk Ailesi'ne ait olan %50.1'lik hisseleri, Fuat Tosyalı'nın sahibi olduğu Tosyalı Holding'e satıldığı duyuruldu

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Altay Tankının Özellikleri Nelerdir?

Altay Tankının Özellikleri Nelerdir?

AA'nın aktardığına göre, Altay Seri Üretim Projesi kapsamında üretilecek tanklara; Atış Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Sistemi, Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi ASELSAN tarafından sağlanacak.

Yeni Altay’da 12.7 mm ve 7.62 mm silah sistemleri başta olmak üzere mühimmat rafları, kule çember dişlisi, rotor, düz periskoplar, nişancı ikinci derece yardımcı görüş sistemi, kayar bilezik, elle ateşleme sistemi, yakıt-ısıtma ve sintine pompaları, hidrolik pompalar, yol tekeri ve soğutma yeleği gibi sistemler de yerlileştirildi.

Yeni Altay tanklarının hepsi aynı zamanda birer simülatör sistemine sahip olacak.

Altay Tankı'nın mobilitesini maksimize eden özelliklerinden biri AKKOR Aktif Koruma Sistemi'ne sahip olması. 

4 bileşenden oluşan Tehdidi, tespit sonrasında bir saniyenin altında sürede etkisiz hale getiren AKKOR Sistemi, tanka yaklaşan anti tank roket veya füzeyi tespit ve takip görevini yürüten radar, tüm sistemi yöneten merkezi yönetim bilgisayarı, imha noktasına karşı tedbir mühimmatını çok yüksek hızla yönlendiren mühimmat atıcısı ve üzerinde yüksek hassasiyette çalışan radar bulunan fiziksel imha mühimmatı.

Altay'ın Tasarımcıları Kim?

Altay'ın Tasarımcıları Kim?

Altay Tankının Atış Menzili Ne Kadar?

Altay Tankının Atış Menzili Ne Kadar?

Altay'ın ana silahı Güney Kore şirketi Hyundai Rotem kanalı ile yapılan anlaşma sonucu MKE tarafından üretilecek. Ana silah, 3 km atış menziline sahip olan ve STANAG 4385’e uyumlu her türlü mühimmatı atabilecek yivsiz-setsiz kaval tipi krom kaplamalı namluya sahip ve özel çelikten üretilecek 120mm 55 kalibre yivsiz top olacak.  Altay'da bulunan topun toplam namlu uzunluğu 6,6 metredir. Topun ağırlığı ise 1324 kilogramdır. 

Planlananlara göre tankta uzaktan kumandalı silah sistemleri olarak 7.62 mm ve 12.7 mm makineli tüfek ve 40 mm bombaatar bulunacak.

1 Altay Tankı Kaç Para?

1 Altay Tankı Kaç Para?

Altay'ın üretici firması BMC'in bir numaralı ismi Ethem Sancak, konuya dair açıklamalarda bulundu. Yapılan ihalenin 3.5 milyar Euro ile sonuçlandırıldığını açıklayan Sancak tankın prototipini üreten firmanın ise 7 milyar Euro’dan aşağı düşmediğini duyurdu.

Yapılan bu açıklama doğrultusunda 250 adet tankın fiyatı 3.5 milyar Euro olacak. Birim maliyet olarak değerlendirmek gerekirse bir adet Altay tankının maliyeti 14 milyon Euro olarak karşımıza çıkıyor.

ALTAY Tankı Seri Üretimi Ne Zaman Başlayacak?

ALTAY Tankı Seri Üretimi Ne Zaman Başlayacak?

TSK tarafından yapılacak olan testlerin olumlu geçmesi halinde Yeni Altay tankının seri üretiminin 2025 yılında başlanılması planlanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2020 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü mezunuyum. Dijital dünya, fotoğraf, tasarım ve renklerin ahengine kendimi kaptırmaktan keyif aldığım dönemlerde magazinin uçsuz bucaksız dünyasının da inanılmaz eğlenceli olduğunu keşfettim. Yaklaşık üç yıldır Onedio’da editörlük yapıyorum. Buradaki maceram süresince en içten ve biz bize konuşuyor tadındaki içeriklerimi sizlere sunmak istiyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın